Redovita tjelovježba zaista umanjuje rizik od raka dojke!

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako pojačana tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od raka dojke. U istraživanju je sudjelovalo preko 100 000 žena. Ukupno smanjenje rizika se procjenjuje na 41%, a kod žena u predmenopauzi i perimenopauzi rizik je 38% manji.


Pročitajte više: ARYA INTIMATES: prvi hrvatski brend posvećen ženama operiranima od karcinoma dojke


Vježbajte barem tri puta tjedno

Kad je riječ o tjelesnoj aktivnosti, njezini zdravstveni benefiti opće su poznati. U ovom je istraživanju riječ bila o zahtjevnoj tjelesnoj aktivnosti kojom se osoba bavi minimalno tri dana u tjednu, a sagledavalo je se u odnosu na minimalnu tjelesnu aktivnost, prenosi Women’s Agenda.

Istraživanje je provedeno od strane znanstvenika iz Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a na uzorku od ukupnno 130 957 žena, od kojih je njih 76 505 imalo rak dojke.

Jedna od autorica studije, izvanredna profesorica Brigid Lynch iz Cancer Council Victoria smatra kako rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako je tjelesna aktivnost svakako uzročni učinak kad je u pitanju rizik od razvoja raka dojke.

„Uvijek je postojala nesigurnost vezano uz to je li tjelesna aktivnost zaslužna za niži rizik od raka dojke ili su u pitanju neki drugi čimbenici,“ izjavila je. Dodala je i kako svakih 100 minuta sjedenja povećava rizik od oboljenja za 20%.


Pročitajte više: Filipa Petrović: Kako sam boreći se s karcinomom dojke napredovala u poslu i dvostruko pobijedila


Tjelovježba nije jedini čimbenik

No, kako tjelovježba utječe na sprječavanje oboljenja? Tako što tjelesna aktivnost smanjuje razinu hormona estrogena i androgena u krvotoku, a abnormalna aktivnost ovih hormona odgovorna je za većinu slučajeva karcinoma dojke, stoji u EurekAlert.

Drugi čimbenici koji mogu utjecati na razvoj raka dojke tiču se genetike i stila života.

Sugerirano je da je 5-10% slučajeva oboljenja od raka dojke nasljedno, pri čemu je mutacija gena prenesena direktno s roditelja. Zato je važno imati na umu obiteljsku anamnezu. Dodano, smanjenje unosa alkohola, održavanje zdrave tjelesne težine i dojenje također su povezani s nižim rizikom od oboljenja.

Neke žene pri ulasku u menopauzu započinju s hormonalnim terapijama kako bi umanjile simptome. Mayo Clinic savjetuje izbjegavanje takve terapije kad god je to moguće upravo zbog rizika razvoja raka dojke.

Stoga pazite na svoj stil života jer gore prikazane brojke nikako nisu zanemarive. Trčite, dižite utege, odite na Zumbu ili pilates. Ove aktivnost ne samo što su jako zabavne, već vam mogu spasiti život.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -