Razlika između posta i nemrsa; što je Pepelnica?

Pepelnica, odnosno čista srijeda je prvi dan korizme prema katoličkom Crkvenom kalendaru. Obilježava se 40 dana prije Uskrsa i označava početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.

Pepelnica – simbol prolaznosti

Naziv je proizašao iz simboličnog sipanja pepelom po glavi. Pepeo je simbol pokore i poziv je katolicima da razviju duh poniznosti i žrtve te se on dobiva od grančica palme blagoslovljenih na Cvjetnicu prošle godine. Blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Svećenik na blagdan Pepelnice posipa katolike pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“. To je dan Kristove muke i smrti pa vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da ga moraju jesti, preporučuje im se da se odreknu nečega što čine svaki dan ili da učine dobro djelo.


Pročitajte više: Top 5 destinacija za uskrsne blagdane u središnjoj Hrvatskoj


Post i nemrs

Post za katolike znači jesti samo jedan puni obrok u danu. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika, radnika teških poslova i trudnica) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja, poput ne gledanja televizije, izbjegavanje zabava i slično.

Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Također, to znači uzimanje svih obroka, ali da to ne bude meso.

Tradicionalni običaji

U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Pepelnica je označavala završetak pokladnoga razdoblja te početak korizme i cijelog sklopa uskrsnih običaja.

Ističu se posipanje pepelom, obredno čišćenje i pranje, oboravanje, neki ophodi. Toga se dana pralo posuđe kako bi se uklonili tragovi mesne hrane, jer je Pepelnicom započinjao četrdesetodnevni nemrs.

Osim posuđa i ognjišnoga pribora, čistila se cijela kuća i okućnica, a u krajevima gdje je to zahtijevao način gradnje preduskrsno razdoblje bilo je prigoda da se kuće izvana i iznutra obijele vapnom (okolica Zagreba, Samobor, Slavonija). U Dalmaciji su se komoštre, verige (lanci o koje se vješao kotao nad ognjištem), motike i slično vukli po ulicama, a nekada i prali u moru. U nekim se selima u Hrvatskoj izvodio običaj pokladnoga polaznika (pojava najčešće vezana uz božićne dane). U Međimurju je zabilježen ophod dječaka kojim se po načelima imitativne magije nastojalo utjecati na dobar urod lana i repe, običaj poznat u nekih slavenskih naroda te po zemljama njemačkoga govornog područja.


Pročitajte više: Duplo hrskavija: mini pita od jabuka odlična je za ponijeti na posao


Posni ručak bez puno muke

Kako bi Pepelnica prošla što lakše, u nastavku je jednostavni, ali fini recept za posni ručak.

Sastojci:

 • 500 g oslića
 • 1 kg krumpira
 • 2 dl bijelog vina
 • 1 dl maslinovog ulja
 • 3 češnja češnjaka
 • 2 žlice sjeckanog peršina
 • 1 žlica Vegete, sol i papar po želji.

Priprema:

 1. Krumpir oguliti, narezati na tanje ploške (cca 3 mm) i rasporediti u tepsiji.
 2. Na krumpir složiti očišćenu i na komade narezanu ribu.
 3. Pomiješati Vegetu, sol i 5 žlica maslinovog ulja, preliti po krumpirima i osliću i staviti peći na 200 stupnjeva.
 4. Pred kraj pečenja krumpire i oslića preliti mješavinom preostalog ulja, papra, vina, nasjeckanog češnjaka i peršina pa ispeći do kraja.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -