Trebaju li muškarci razgovarati o svojoj plaći s kolegicama?

Transparentnost o plaćama na razini tvrtke pokazala se kao odlična taktika za smanjivanje razlika u plaćama između spolova.

Jednog se jutra ovog mjeseca grupa žena – i nekoliko muškaraca – okupila ispred londonske stanice Holborn. Zajedno sa Samirom Ahmed došli su do zgrade u kojoj se održavalo saslušanje za njezin slučaj diskriminacije u plaći. Bila je to gesta i podrške i prkosa, a tijekom sedam dana saslušanja, Ahmed se borila protiv britanskog diva BBC-a.

Razlika u plaćama: slučaj Samire Ahmed

Njezin se slučaj zasniva uglavnom na činjenici da joj je plaćeno 440 funti za vođenje 15-minutne emisije na BBC News-u, dok je muški voditelj, Jeremy Vine, plaćen 3.000 funti za svoj rad u sličnoj 15-minutnoj emisiji na BBC One. Ahmed je za ovu nejednakost saznala dijelom zbog promjene u politici BBC-ja koja je zahtijevala transparentnost u pogledu plaća, ali i zato što je Vine, njezin muški kolega, odlučio podijeliti tu informaciju s njom.

razlika u plaćama
Samira Ahmed

Presuda se očekuje u prosincu ili siječnju. Ako Ahmed pobijedi, vjerojatno će uslijediti druge tužbe protiv BBC-a. Tijekom saslušanja, jedan je dokument slučajno otkrio imena 120 zaposlenica koje su već imale pritužbe.

Borba za jednake plaće u Britaniji traje već godinama

Razlika u plaćama u Britaniji rezultirala je dugotrajnom i napornom borbom. Prema zakonu, Britanke imaju pravo na istu plaću kao i muškarci već gotovo pola stoljeća, ali plaće još uvijek ovise o nejasnim kriterijima poput “iskustva” ili “potencijala“. Ako žena iz bilo kojeg razloga ne uspije ispregovarati povišicu ili privremeno napusti poziciju kako bi se brinula o djeci, njezina se životna zarada nikad neće oporaviti. Čitav sektor u kojem dominiraju žene, poput skrbništva, povijesno je privlačio niske plaće.

Povezano: Žene u UK žele ukinuti nejednakost plaća između spolova

Naše plaće kao da su postale mjera naše vrijednosti. Veća transparentnost prisiljava kompanije da objasne i brane kriterije koje koriste za odlučivanje o ovoj vrijednosti. Tijekom saslušanja, Ahmed je rekla: „Čini mi se da su muškarci češće prepoznati kao zvijezde ili barem kao osobe kojima se mora isplatiti više. Međutim, nije jasno koje kriterije BBC koristi da bi odlučio je li netko zvijezda.”

Trebaju li muškarci dijeliti detalje o svojoj plaći?

Sam Smethers, izvršna direktorica Fawcett Societyja smatra da su ženama potrebne određene informacije o plaćama muških kolega. Kada bi oni dijelili takve detalje, potplaćenost bi se lakše mogla dokazati. U suprotnom ste zaglavljeni s pravom (jednake plaće) koje ne možete iskoristiti, rekla je. Fawcett Society poziva na veću transparentnost plaća na individualnoj razini, potpomognutu kaznama za poslodavce koji ne surađuju. Prema njihovom planu, svaki bi zaposlenik imao pravo tražiti podatke o plaći muškog kolege u roku od 20 dana, koristeći sličan mehanizam kao zahtjev za slobodu informacija.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -