Natalija Borčić u biznis krenula kompjuterskom igraonicom, uz dvije rizične trudnoće zaokrenula do vodeće specijalizirane trgovine za hobby art

Natalija Borčić već 20 godina u poduzetničkim je vodama.  Poduzetništvu se okrenula nakon što je shvatila da je rad u državnoj firmi nije zadovoljavao. Ova majka dvoje djece uz širenje svog posla, nedavno je odlučila i dodatno se obrazovati, upisavši online studij u Mariboru. Kako to sve uspijeva, otkrila je u intervjuu.

Od kompjuterske igraonice do hobi i art asortimana

„Osjećala sam da mogu više i da želim više i tada sam odlučila otvoriti svoj obrt. Iako su me svi sa čudom gledali kako dajem otkaz na državnom poslu i odlazim u poduzetništvo, to me nije pokolebalo.“

Tako je, kako kaže davne, 2002. otvorila obrt koji se prvotno bavio računalnim djelatnostima i dijelom trgovinom. No, napretkom tehnologije, potreba za uslugom koju je nudila polako je nestajala.

„S obzirom na to da su kućanstva sve više počela uvoditi Internet (tada ISDN) u svoja kućanstva, moja djelatnost je polako umirala i mrežno igranje počelo je ići svakome od kuće, igraonice takvog tipa više nisu bile potrebne, sve više ljudi je imalo računala kod kuće… Shvatila sam da je vrijeme da otvorim još nešto.”

Tako je, zapravo sasvim slučajno, odlučila svoju djelatnost proširiti na hobby i art. Počela je skromno, jednom malom trgovinom na zagrebačkoj Malešnici naziva NB HOBBY&ART. “Prvo sam mislila da će to biti neki kao gift shop, no odvuklo me u smjeru asortimana za kreacije. Ubrzo sam shvatila da je to djelatnost koja ima jako veliki asortiman i polako selila u sve veće prostore.”

Druga rizična trudnoća kad je odlučila proširiti biznis

Ne krije da je i njen poslovni početak bio težak. Nije previše znala o poslu kojeg je pokretala. “Naravno da sam se informirala o svim prednostima, nedostacima, obavezama i opasnostima privatnog poduzetništva, no ono što te u praksi očekuje nije isto što i ono što si čuo, pročitao, saznao.“ Problema je uvijek bilo, no tražila je za njih rješenja, nije posustajala.

U jednom je trenutku imala dvije trgovine. Kad je odlučila otvoriti svoju drugu trgovinu, Puls, to je bila strateška odluka širenja, točnije pokrivanja zapada Zagreba. No, tad je po drugi put ostala trudna, što je za nju bio šok.

repromaterijali zagreb2

„Navodno ne mogu imati djece pa mi je prva trudnoća bilo Božje čudo i nisam nikako očekivala drugu. Obje trudnoće su bile visoko rizične i morala sam donijeti odluku, mirovati i malo smanjiti poslovnu opterećenost te zatvoriti jedan od ta dva dućana.“ Tako je i učinila, zatvorila je fizičku trgovinu NB HOBBY&ART, a kao uspomenu je ostavila webshop koji djeluje i danas.

Jedna od vodećih hobby&art trgovina na području RH

Najveći izazov za nju je bilo otvaranje poslovnice u shopping centru. Ne samo zbog toga što su uvjeti rada drugačiji no u ostalim lokalima, već i što je vjerovala da grana trgovine kojom se bavi teško može podnijeti tako velike troškove. Unatoč tome, goruća želja je prevladala i unajmila je prostor u King Crossu. „Krenuli smo sa 90-ak m2 koji nam vrlo skoro nisu bili dovoljni te smo na ljeto 2021. povećali prostor na 180m2 i proširili ponudu. Mogu reći da smo danas jedna od vodećih specijaliziranih hobby&art trgovina na području Hrvatske.“ Čak i ovaj joj se prostor pokazao nedostatnim, posebice otkad je pokrenula projekt Kreativna Hrvatska, kojem je dala jedan od 4 izloga.


Pročitajte više: Projektom “Kreativna Hrvatska” u izloge stavljaju radove malih poduzetnica


Žrtva je velika, ali to je bio jedini način za opstanak

Ozbiljno pokretanje vlastitog biznisa svakako donosi veliku promjenu u privatnom životu. „S obzirom na to da sam ja krenula u poduzetništvo kada sam bila bez djece, taj sam put lakše prošla. Radila sam konstantno, svaki dan po 12 sati i više, bez slobodnih dana, bez vikenda, bez godišnjih odmora, no to je bilo ono na što sam bila spremna kada sam odlučila krenuti u privatni sektor.“ Znala je da si ne može priuštiti zaposlenike i da se mora uhodati sama. „Dakle, žrtva je velika, ali to je bio jedini način za opstanak.“

Iako je sada majka dvoje djece, od 5 i 11 godina, posao je i dalje s njom u svakom trenutku života. „Naravno da fizički ne radim više 12 i više sati, ali moja prisutnost u poslu je konstantna. Sada naravno ne radim sama, pa se obaveze dijele na sve nas, no život kroz poduzetništvo ne prestaje ni u 16:00 sati ni u 18:00 sati ni u 21:00 sat. Poduzetništvo se živi stalno! I naravno moja obitelj to zna i jedino njihovom podrškom ovakav tempo rada može opstati.“ Bitno je dati si tren odmaka od svega, otići s obitelji na godišnji, prošetati po prirodi. Dodaje kako je to moguće onog trena kada je posao uhodan i kada imate pouzdan tim koji s kojim radite.


Pročitajte više: Ima li vaš hobi potencijal da se pretvori u posao?


Upisala studij u 40-ima

Novom organizacijom posla oslobodila je u danu malo vremena te je upisala studij. Njezina je želja bila dobiti dodatna znanja koja će integrirati u marketinške aktivnosti tvrtke, te je upisala online studij marketing, odnosi s javnošću i društveni mediji na DOBA fakultetu u Mariboru. Još jedna je to odluka koju drugi oko nje ne shvaćaju, no nakon uspješnog završetka prve godine, vrlo je ponosna na sebe.

repromaterijali zagreb1

“S obzirom na to da sama odrađujem taj dio posla, vagala sam zaposliti nekoga tko će se baviti marketingom ili uložiti u svoje znanje i nastaviti sama. Odluka je pala – učim,” otkriva nam Borčić. “Znala sam da će mi za to trebati ekstra vrijeme koje ni do tada nisam imala, pa sam odlučila svojim zaposlenicama dati mogućnost napretka i dizanja plaća da ih naučim nekim poslovima koje sam ja radila i dobijem sat do dva dnevno za studiranje.”

Ne mogu rad definirati u satima

Dodaje i kako, njezin rad nije nešto što se može definirati satima, već ovisi o potrebama posla. Ponekad će intenzivno raditi 5-6 sati, a ponekad će u hodu raditi 10 sati. Otkriva i kako hobby&art “lovi sezone,” te su jesen i zima radno znatno intenzivniji od ljeta kada si dozvoli seljenje virtualnog ureda na more.

Kao majka se trudi maksimalno biti prisutna u životima svoje djece.

“Započnem dan tako da ih razvezem u školu i vrtić i krenem u svoje radne akcije koje tempiram do najkasnije 15:00 kako bi stigla po mlađeg u vrtić. Onda se bavim njima, obavezama po stanu, ali paralelno imam uvijek sa sobom mob i dostupna sam curama  ako me trebaju. Večeri i noći, te rani jutarnji sati su također moji u kojima lovim vrijeme za svoj posao”.

Ne krije i kako su joj baka-servis i pomoć supruga izuzetno važni, a svoje obrazovanje usklađuje sa sinovim – uče zajednički, ali svatko svoje, te rado uspoređuju svoj napredak i konstruktivno provode vrijeme. Ipak, nedostaju joj češća prijateljska druženja za koja jednostavno ne uspijeva izdvojiti vrijeme. Ipak, vjeruje kako će za njih imati vremena kad djeca porastu i budu samostalnija.

“Iako smatram da mi organizacija nije najjača strana, a ni delegiranje vrlo često, vidim da mi sve bolje ide” zaključuje Borčić.

Još jedan vjetar u leđa dala joj je ovogodišnja titula Malog velikana poduzetništva što je svakako odlična motivacija za daljnje poduzetničke poduhvate i idealan poklon za 20-u godišnjicu poduzetništva.

Foto: Natalija Borčić privatni arhiv

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lagana pizza

Lagana pizza idealna za ljetne dane

Pizza je s razlogom omiljeno jelo mnogih. Ona dolazi u toliko različitih varijanti da doista svatko može pronaći onu koja mu...
- Advertisment -