Rezultati u životopisu vs zadaci

Prije nekoliko godina ostala sam bez posla i tada je moja svakodnevna preokupacija postala pregledavanje oglasa, pisanje molbi i uljepšavanje životopisa.

Rezultati u životopisu umjesto opisa posla

Od svih pitanja na razgovorima za posao, apsolutna noćna mora mi je bilo pitanje Recite nam nešto o sebi?  zato što je tu trebalo iskomunicirati ukratko svoje iskustvo, po mogućnosti koje se poklapa sa traženim na poslu za koji smo na razgovoru.  Problem s tim pitanjem je što u kratko moramo reći zbog čega bi nas netko trebao zaposliti a mi svi volimo pričati o zadacima, odnosno opisujemo poslove koje smo radili u karijeri…To je zapravo naš  “elevator pitch”, kada se ukratko moramo prodati na razgovoru za posao.

Ono šta sam ja krivo radila u svom životopisu i to vidim na većini LinkedIn profila je da oni sadrže opise poslova, a ne rezultate koje smo postigli na svakom poslu. Opis posla treba biti jako kratak u odnosu na listu rezultata na dotičnom radnom mjestu. Što duža lista rezultata, to bolje.

Jedno od čestih pitanja na razgovoru za posao je također: Koja su vaša najveća postignuća, na što ste najviše ponosni? tako da bolje da ste spremni, osobito ako ste na nekom radnom mjestu bili duže vrijeme ili cijelu karijeru do sada.

Donna Svei, karijerni savjetnik, preporuča da vaš životopis sadrži rezultate u sljedećem obliku:

Povećanje prihoda/smanjenje troškova

Apsolutno svi poslodavci žele da im povećate prihode ili smanjite troškove.

Povećanje prihoda je relativno lako izraziti ako radite u prodaji, npr. Ostvarila rast prodaje postojećim kupcima u iznosu xy godišnje prodajom dodatnih usluga.

Ukoliko su vaše akcije imale direktan učinak na smanjenje troškova, to također ne bi trebao biti problem izraziti, npr. Identificirala i realizirala uštede u telekom uslugama u iznosu xy.

Poboljšanje, ubrzanje, uvođenje….

Puno puta je teško izraziti točan učinak akcija na povećanje prihoda/smanjenje troškova.

Nekad ste samo dio tima koji je radio na nekom projektu. U tom slučaju možete napisati, npr. Sudjelovala kao član tima na uvođenju nove aplikacije za fakturiranje.

Jako važna stvar svakom poslodavcu je inicijativa. Da ne sjedite samo i radite što vam se kaže, nego da ćete ako vidite da nešto može bolje, brže, potruditi se to i učiniti takvim. Tada vaš životopis možete ukrasiti riječima inicirala, imlementirala,….

Iza svakog postignuća mora stajati određena priča, morate znati objasniti što i kako ste napravili. To su tzv. “succcess stories” koje moraju stajati iza vas, što više njih, što bolje. Vježbajte ih ispričati jer će vas sigurno na razgovoru za posao pitati detalje barem za neke rezultate koje ste naveli, ako ne sve. Jako je važno da vladate svojim životopisom, da znate svoje rezultate i vrijednosti, znate ih iskomunicirati  a ne da živite u sjeni svog životopisa, kao što kaže Doroty Dalton.

Ženama se puno stvari podrazumijeva. Normalno nam je da smo dale sve od sebe i da sve savršeno funkcionira. Nije to normalno- to je savršeno.

Svoja postignuća pišite u životopis odmah, dok su još “vruća”, kasnije ćete ih zaboraviti.

Primjeri životopisa na linku.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

12 KOMENTARI

  1. Hvala što ste me ovdje spomenuti i povezivanje na moj blog, AvidCareerist. Nadam se da će vaši čitatelji će pronaći korisne informacije.

    Lijep pozdrav,

    Donna Svei

    Preveo s engleskog Google prevoditelj

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -