Rodno uvjetovano nasilje raste kada žena zarađuje više od muškarca!

Rodno uvjetovano nasilje velik je problem koji se u različitim oblicima pojavljuje diljem svijeta. Nasilje nad ženama raste u situacijama kada žena zarađuje više od muškarca, prenosi Women’s Agenda. Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da je veća šansa da će muškarci biti nasilni prema svojoj partnerici ukoliko ona zarađuje više od pola ukupnih prihoda u kućanstvu.

Žene koje zarađuju više od svojih partnera imaju 35% veću šansu da će biti žrtve obiteljskog nasilja. Zabilježeno je i da je 20% vjerojatnije da će pretrpjeti emocionalno nasilje. Pokazalo je to istraživanje koje je proveo istraživački tim Australian National Universityja, Robert Breunig i Yinjunjie Zhang.


Pročitajte više: Obiteljsko nasilje – i dalje su žrtve te koje se moraju opravdavati


Kršenje rodnih uloga

Koristili su podatke Australskog zavoda za statistiku u razdoblju od više od jednog desetljeća. Porast nasilja nad ženama je u istraživanju zabilježen u svim dobnim skupinama, neovisno o obrazovanju ili stupnju prihoda. Slični rezultati zabilježeni su bez obzira na kulturološku pripadnost.

Istraživanje pokazuje da se žene nalaze pod većim rizikom od obiteljskog nasilja kada se naruši rodna uloga muškarca kao hranitelja obitelji. Rušenje tradicionalne uloge muškarca kao onog koji zarađuje najviše dovodi do fenomena “muške odmazde”. Kako ženina ekonomska moć raste, muškarac se osjeća sve ugroženije i količina njegovog nasilja prema ženi raste.

Istraživanje je pokazalo da, suprotno očekivanjima, porast ekonomske moći ne znači nužno veću sigurnost za žene. Primjer Australije pokazuje da kršenje rodnih normi zapravo pojačava fizičko nasilje i emocionalno zlostavljanje.

“Podaci pokazuju da se rodno uvjetovano nasilje u Australiji znatno ovisi o kršenju rodnih uloga. Ukoliko ženini prihodi rastu, ali ne prelaze polovicu ukupnih prihoda kućanstva, ne dolazi do porasta nasilja. Samo kada dolazi do kršenja rodnih uloga vidimo porast nasilja i emocionalnog zlostavljanja”, naveli su u istraživanju. S druge strane, nije zabilježen porast nasilja žena prema muškarcima u slučajevima kada bi žena počela zarađivati više.


Pročitajte više: Koliko puta žene trebaju prijaviti nasilje da bi pravosuđe i policija reagirali?


Porast ekonomske moći ne znači sigurnost

Prethodna istraživanja su pokazala da se australske žene boje prekršiti rodne uloge koje muškarca smještaju na mjesto hranitelja obitelji. “Studije pokazuju da se 32% žena u Australiji slaže s izjavom: ‘Ako žena zarađuje više od svog supruga, to će izazvati probleme’. Kod većina parova prihodi muškarca su malo veći, a samo kod nekolicine parova žena zarađuje više. To je dodatan pokazatelj da se parovi u Australiji suzdržavaju od kršenja tradicionalne rodne uloge muškarca kao hranitelja obitelji”, navode.

Prilikom istraživanja korišten je upitnik o osobnoj sigurnosti koji je znatno sveobuhvatniji od onih korištenih u prethodnim istraživanjima. Većina istraživanja fokusira se na određene društvene skupine ili specifične okolnosti poput hospitalizacije.

Istraživači su zaključili da je važno prepoznati da porast ženske ekonomske moći možda neće pomoći u smanjenju rodno uvjetovanog nasilja. Umjesto toga, nužne su promjene na širem kulturalnom području, oko čega se vlasti trebaju jače angažirati. Predlažu promjene na području brige za djecu i roditeljskog dopusta kao pokretače promjena u rodnim ulogama, te veću ravnopravnost na radnim mjestima, osobito prilikom raspodjele plaća.


Pročitajte više: Poražavajući rezultati istraživanja: Znači li napredak u karijeri žene nužno i rastavu braka?


Situacija u Hrvatskoj

Rodno uvjetovano nasilje još je uvijek velik problem u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji donesen je 2003. godine, a do tada postojalo je svega nekoliko odredbi u Obiteljskom zakonu. Pandemija i lockdown pogoršali su situaciju s nasiljem s obzirom na povećanu psihičku napetost i nemogućnost da se udalji od svog zlostavljača. Statistike brojnih zemalja pokazale su da je došlo do porasta obiteljskog nasilja u doba pandemije, ali hrvatske su vlasti izvijestile da to kod nas nije slučaj. Izazvalo je to kritike brojnih udruga i aktivista za ženska prava koji su istaknuli da većina nasilja ostaje neprijavljena zbog straha od odmazde, a zakoni nimalo ne olakšavaju situaciju ženama koje nasilje odluče prijaviti.

Osim porasta nasilja u obitelji, gubitak moći i uloge hranitelja u obitelji može imati i druge posljedice. Istraživanje Sveučilišta u Stockholmu pokazalo je da žene koje su nedavno dobile veliku promociju na poslu imaju veće šanse za razvod braka. Udane se žene u prosjeku 50% više razvode od svojih muških kolega u periodu od tri godine nakon dolaska na bolje radno mjesto. Sve navedeno pokazuje da su nužne društvene promjene koje će ženama olakšati napredak u karijeri i ostvarenje ambicija, a ne nazadovati ih pogodujući obiteljskom nasilju i rodnim ulogama koje inzistiraju na financijskoj dominaciji muškarca.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -