Pivski Dan žena: I pivo može biti rose…

Roza Brlog, novo pivo iz zadarske Brlog zadružne pivovare osmišljeno je specijalno za Dan žena – jedinstveno je po svojoj rozoj boji, a njegova je tajna u dodatku hibiskusa koji mu daje i blagu aromu i svježinu…  Ovisno o svjetlu koje na njega pada, ovo je pivo s najmanje 50 nijansi roze…  

Povezano:

Sedamtisućljetna povijest proizvodnje piva, jednog od najstarijih pića koje je čovjek uopće proizveo, ne pamti mnogo majstorica pivarica.

Roza Brlog – pivo od žena za žene

Žene je tu uglavnom bila zapadala uloga posluživanja piva – od doba drevnog Babilona, kada su, kaže priča, mogle biti i utopljene ako bi poslužile loše pivo, pa do Oktoberfesta, najveće pivske fešte na svijetu, nezamislive bez lijepo uređenih konobarica, s kojima se svi vole slikati.  

Kako bilo, u Hrvatskoj stvari stoje drukčije – Ana Teskera i Maja Šepetavc, spiritus movensi Zadružne pivovare Brlog iz Zadra, dobro su poznata i etablirana imena na domaćoj craft pivarskoj sceni. Njihov im je tržišni uspjeh dao status autoriteta u proizvodnji piva, čije će mišljenje pažljivo poslušati oni koji tek ulaze na ovo tržište, pokušavajući zauzeti svoje mjesto u šarolikom društvu craft pivara. 

Roza Brlog

Nakon Plavuše, prvog i najpoznatijeg piva iz Brloga, nježnog i zaigranog American style blond alea koje se može popiti u više od stotinu kafića i restorana širom Hrvatske, uslijedili su India style red ale Neposlušna i oatmeal stout Špurija. Piva iz Brloga danas su dostupna i na policama trgovačkih divova poput Interspara i Tommy-a, te u nizu specijaliziranih prodavaonica.

No, Ana i Maja i njihov Brlog idu dalje – povodom Dana žena priredile su novo iznenađenje:

“Skuhale smo novo pivo, ‘specijal’ kako zovemo jednokratnu šaržu, ovog puta smišljenu za Dan žena. Taj je dan odlična prigoda koju smo željeli iskoristiti da na svoj način pošaljemo poruku o važnosti optimizma i međusobnog uvažavanja u našim životima, dan je to kada se ovakve poruke možda bolje čuju…”

Belgijski tip pšeničnog piva s dodatkom hibiskusa

Po stilu pivo je belgian wit, dakle belgijski tip pšeničnog piva, ali s dodatkom hibiskusa koji mu daje rozu boju i blagu aromu i svježinu. Roza Brlog se odlično slaže s laganijom hranom, salatama, piletinom, ribom, grickalicama…

“Prve su reakcije potrošača vrlo pohvalne i to nas neizmjerno veseli. No, količine su limitirane, zato požurite probati dok ga ima, a ima ga Zadru, Zagrebu, Splitu i Varaždinu. Naše novo rozo pivo prodaje se samo kao točeno, najlakše ćete ga pronaći tako da pratite Facebook stranicu Brlog zadružne pivovare i izaberete vama najbližu lokaciju na kojoj se ono nudi”, poručuju.

Roza Brlog

Brlog zadružna pivovara, koja će ove godine proslaviti četiri godine postojanja, iz hobija je u vrlo kratkom razdoblju izrasla u vrlo ozbiljan projekt.

Godine 2019. u kampanji “Zadruži s Brlogom” broj članova je proširen s 15 na čak 86 (7 pravnih i 79 fizičkih), koji dolaze iz šest zemalja.

Ulozima zadrugara prikupljeno je 900.000 kuna kapitala, koji je uložen u novu opremu i prostor, što će omogućiti povećanje proizvodnje i rast prihoda zadruge. Trenutno Brlog mjesečno proizvodi više od 5.000 litara piva.

Vesela manufaktura

“Još smo mali i svaka boca prođe kroz sve naše ruke 5 ili 6 puta prije, nego dođe do kupca. No, to je manufaktura u kojoj radimo s puno veselja, čak i nakon što se nakilavimo s tegljenjem gajbi. Osmijesi i pozitiva naš su zaštitni znak, a u pivovari je uvijek odlična atmosfera i super smo tim”, kažu pivarice. 

Autor recepta za novo rozo pivo s hibiskusom je novi pivar u Brlogu, Lukasz Sedzielowski iz Poljske. Prije nego što se pridružio Ani i Maji, Lukasz je svoje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji craft piva, osim u rodnoj zemlji, stjecao i u Vijetnamu. Ana i Maja u šali kažu kako im je Lukasz cvijeće za Dan žena u svom stilu zapakirao u – pivo. 

cof_vivid

Trenutno se u Brlogu uhodava nova oprema, a sve to uz puno optimizma i veselja koje ovom fantastičnom trojcu donose novi izazovi.

Iz Brloga za ovu godinu najavljuju još nekoliko svojih “specijala” i “kolaboracija”.

“U Splitu je Neposlušna na nekoliko tapova (špine ili točionici), pa pozivamo Splićane da oslade brkove i našim točenim pivama. Inače, svi naši ‘specijali’ predviđeni su samo za točenje, tako da kad najavimo da smo na tržište izbacili novo pivo, požurite probati dok ga ima… “, pozivaju iz Brloga. 

Pivovara Brlog nije samo mjesto gdje se proizvodi odlično pivo – u svom su novom prostoru spremni ugostiti i turističke grupe i sve ostale koji žele doći na degustaciju piva i prezentaciju proizvodnje, a najaviti se možete na adresu [email protected].

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -