Sadnja povrća kod kuće – Povrtnjak poput bakinog u vašem domu

Svibanj je počeo, a s njime i sadnja povrća. Stara narodna poslovica kaže da se prije 5. svibnja sadi i sije samo ono što biste htjeli da propadne, jer je zemlja i dalje prehladna za sjeme ili posadnice. Mali povrtnjak kakav su imale naše bake ponovno je in. Kako i što posaditi te koje povrće najbolje raste uz koje, istražili smo za vas.

Povrtnjak iz djetinjstva

Uvijek ste htjeli povrtnjak u koji se prošećete prilikom pripreme ručka i uberete nekoliko komada povrća s kojim ćete upotpuniti obrok? Osim što je ekonomski isplativiji, vlastiti povrtnjak je i bolji jer znate od kud su proizvodi stigli do vašeg stola.

Uz to, vrijeme provedeno u vrtu povoljno je za razinu stresa. Konačno, nema do okusa rajčice koja je dozrjela na suncu kućnog vrta.


Pročitajte više: Profitabilne kulture – što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?


Pitajte vrtlare za savjet

Posadnice možete pronaći na svakoj gradskoj tržnici, gdje vrijedni prodavači nude već unaprijed pripremljene posudice sa sadnicama koje uz malo truda možete posaditi u vlastitom povrtnjaku.

Također i sjemenke, koje se prodaju u vrećicama u rasadnicima i vrtnim centrima.

Prodavači će nerijetko dati i savjete kako nešto posaditi i osigurati uspješan rast.

Što se najviše sadi i sije?

Najpopularnije povrće, koje je ujedno i najjednostavnije za uzgoj, su paprike, krastavci, rajčice, mahune i zelena salata.

Priprema kreće od tla. Njega je nužno prekopati i potom u zemlji napraviti rupice gdje ćete položiti posadnice. Naziv koji se za njih također koristi su flanci. Potom, posadnice stavite u zemlju i stisnite ih. Preporuča se rad u jutarnjim satima, prije no što sunce zagrije i osuši zemlju, pa je ona mnogo teža za obrađivanje.

Marijana Knezoci iskusna je povrtlarica koje kod kuće uzgaja povrće. Dala je savjete za uspješniji uzgoj rajčica. “Ono što sam primijetila kod uzgoja rajčice jest da treba redovito pinciranje tj. skidanje vrhova koji izbijaju u rukavu između stabiljke i lista.

Na taj način sprečavate prekomjerno listanje i granjanje biljke pa će rajčica usmjeriti svoju energiju na plodove. Prekomjerno listanje i grananje biljke u konačnici će iscrpiti biljku.

Također, dobro je skidati listove koji su u dodiru za zemljom jer na taj način sprečavamo prelazak bolesti iz tla na biljku. I još jedan savjet za rajčicu: biljku treba dobro vezati uz jači štap jer se rajčica jako razvije, a težina plodova opterećuje grane što u konačnici, ako biljka nije dovoljno dobro pričvršćena, može uzrokovati polegnuće grana i plodova po podu što opet nije dobro zbog djelovanja vlage i nametnika.”


Pročitajte više: Poljoprivredne kulture budućnosti – što se isplati uzgajati u 2022.?


Da bi sadnja povrća uspjela, pripazite na nametnike

Kad ste svoje povrće posadili ili posijali, vrijeme je za dodatke. Biljkama penjačicama poput rajčice ili mahuna preporuča se dodati štap ili mrežicu koji će poticati njihov rast u visinu. Koje ćete vrste povrća uzgajati, ovisi o osobnim željama i tome što volite.

“Ako biljčice pregusto niknu, svakako ih treba razrijediti. Često nam je žao to napraviti, no svakako preporučam jer ako to ne napravimo biljke nemaju prostora za rast i razvoj pa u konačnici imamo lošiji urod. To svakako vrijedi za mrkvu, salatu, blitvu”, objašnjava Knezoci.

Redovito plijevite korov iz povrtnjaka te pripazite na nametnike. Oni su u ovo doba godine neizbježni, pa je potrebno zaštiti povrće. Sadite cvijeće i u povrtnjak, tumači Knezoci, jer npr. kamilica i neven će vaše biljke rasteretiti lisnih uši, a brojno drugo cvijeće uljepšati će vaš povrtnjak i u njega privući kukce oprašivače. Sadnja povrća i cvijeća nisu isključivi, već se lijepo nadopunjuju.

Nije svejedno kad zalijevate

Što se tiče zalijevanja, radite to rano ujutro ili nakon sutona. Knezoci preporuča ulaganje u sustav navodnjavanja, kap po kap.

“Živimo u vremenu kada klimatski uvjeti postaju ekstremni i zaista je šteta vidjeti da nakon mukotrpne pripreme tla, sadnje, uklanjanje korova, ipak urod i nije zadovoljavajući. Tijekom srpnja i kolovoza vrućine znaju biti nepodnošljive, a navodnjavanje kap po kap osigurati će vašim biljkama dovoljne količine vode, a vama će uštedjeti vrijeme za zalijevanje uz čestu pratnju komaraca. Svakako preporučam i ugraditi timer koji će vam omogućiti da sami programirate periode zalijevanja.”

Prihrana je vrlo važna. Ako nemate mogućnosti da sami radite pripravke od koprive i gaveza, ili da kompostirate, dovoljno će biti dobro peletirano gnojivo. Bitno da je tlu vraćate ono što iz njega uzimate na što što prirodniji način.

Foto: Canva/Marijana Knezoci privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -