Tvrtka Sana delikatese lansirala webshop!

Kupovina putem interneta za mlađe generacije više nije nešto što tek dolazi već dio svakodnevice, „normalni“ način kupnje o kojem se više ne treba raspravljati s „da ili ne”, već koji je tu i razmišlja se samo o tome koji web shop je bolji, daje bolje i povoljnije usluge i cijene te koji je pouzdaniji. Iz pogleda potrošača web shop je platforma koja olakšava život, povećava zadovoljstvo kupnje i brzinu, a s pogleda tvrtke, posebno male tvrtke, može značiti veliki izazov i puno prepreka koje treba svladati prije samog lansiranja.

Povezano:

Kako je nastao Sana webshop?

Mi u Sani smo dugo pripremali web shop i iako je sama platforma za to bila osposobljena puno, punu prije njegovog lansiranja odgađali smo njegovu primjenu kao kanala prodaje. Primarni razlog je taj što je najpoznatiji Sana proizvod, Hummus, svjež i nužno ga je dostavljati u hladnom režimu pa slanje kurirskom službom ne dolazi u obzir. Slično je i s čipsom od jabuke s čokoladom čija se čokolada u ljetnim mjesecima vrlo lako otopi čime proizvod potpuno gubi na kvaliteti (iako je tehnički gledano i dalje ispravan). Također, drugi važan resurs su bili ljudi, odnosno željeli smo imati odličnu dostavu, brzinu odgovora u roku od 24 h i sl., a znali smo da to ne možemo ostvariti te da ostvareni prihod putem prodaje putem interneta neće tako brzo moći podnijeti plaću jednog novog zaposlenika.

Vrhunska kvaliteta proizvoda treba biti popraćena i vrhunskom uslugom te tako dugo dok to nismo mogli osigurati nismo željeli kretati u projekt. Mnogo je bitnih faktora za pokretanje web shopa kao što su: formiranje maloprodajnih cijena, učiniti odabir proizvoda preglednim, a kupnju jednostavnom, osigurati pravodobne informacije o dostupnosti proizvoda na zalihi, vremenu odgovora, vremenu dostave, načinu dostave, rješavanju upita i reklamacija i sl., a sve to kako bi kupac bio zadovoljan.

Vrijeme pandemije je naravno utjecalo i na poslovanje Sane budući da su naši HoReCa partneri zatvorili svoja vrata te nam je tako potpuno prestao s radom važan kanal prodaje. To nam je izuzetno negativno utjecalo na poslovanje i pad prihoda, a s druge strane ostavilo vremena u radnim satima nekih zaposlenika. Otpuštanje radnika i snižavanje plaća bile su nam zadnje opcije pa smo intenzivno razmišljali kako povećati prodaju i pronaći nove prodajne kanale. Web shop se nametnuo kao logično rješenje te smo u roku od dva tjedna potpuno osposobili cijeli sustav koji je profunkcionirao s prvim narudžbama praktički isti dan kad smo ga lansirali.

Besplatna dostava za narudžbe iznad dvjesto kuna

Za probleme na koje smo nailazili u nekim situacijama smo pribjegli second best rješenjima (kao npr. svježe i smrznute proizvode dostavljamo samo na području Zagreba i okolice, Koprivnice, Križevaca, Varaždina i Čakovca), no trudimo se maksimalno izaći kupcima u susret. Osigurali smo i besplatnu dostavu za narudžbe iznad dvjesto kuna, a svaka kupnja sa sobom nosi i gratis Sana proizvod iznenađenja. Drugi korak sada tek predstoji kroz razvijanje ovog prodajnog kanala i jedan potpuno drugi vid marketinga kroz Internet oglašavanje i društvene mreže. Budući da je pandemija utjecala na potpuno ukidanje promocija na prodajnim mjestima te sajmove (što su naši osnovni marketinški alati), iako je naš marketinški budžet značajno smanjen smanjene su i mogućnosti te će se dio budžeta realocirati u druge marketinške alate. Važno je napomenuti da se ne smije zanemariti i znanje zaposlenika vezano za funkcioniranje web shopa, marketinga, ali i logistike vezane za ovaj kanal prodaje jer nedostatak znanja uvelike može utjecati na prodajne rezultate, a i obrnuto pa je izuzetno važno uložiti resurse i u edukaciju.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -