Naučite šutjeti ako želite djelovati samouvjereno!

Sanja Gomuzak trenerica je i vlasnica Sofis savjetovanja. Svoje je iskustvo stekla na poslovima vezanim za unapređenje prodaje, odnose s kupcima i klijentima. Na konferenciji Žene i novac, održanoj početkom listopada, bila je jedna od predavačica. Prisutnima je održala predavanje pod nazivom „Zauzmi se za sebe i prodaj (se)“.

Kad je riječ o novcu sama priznaje da joj štednja ne ide najbolje i da o tome ne može govoriti. No, ono u čemu je stručnjakinja je brza i efikasna prodaja, koja donosi što bolji rezultat. Navodi da njena samouvjerenost proizlazi iz učenja na temelju pokušaja i pogreške i vlastitog iskustva.

Povezano: Kako postati majstorica prodaje?

No, kada pričamo o prodaji ne mislimo samo na prodaju roba ili usluga, već i na prodaju sebe. Mnoge su situacije kada morate biti sposobni upakirati i prodati sebe što bolje znate i umijete. Kada primjerice tražite povišicu od nadređenog ili se na važnom sastanku spremate predložiti nešto, bitno je znati prodati sebe.

Tri su stvari koje Sanja Gomuzak navodi, a koje su vam potrebne želite li biti sposobni i samouvjereni u prodaji, prvo sebe, a onda svega ostalog što nudite ili zahtijevate.

Samouvjerenost znači zauzeti stav

Poznata vam je situacija u kojoj kucate nekome na vrate i tražite primjerice povišicu ili bolje uvjete. Prije samog kucanja na vrata, u svojoj ste glavi svaku svoju rečenicu isplanirali i do detalja osmislili. No, kada uđete u ured nadređenog i on vam uputi ljutit pogled ili vas otpravi pod izlikom da nema vremena, pokunjeno se vraćate za svoj stol i odustajete od namjere. Što je pošlo po krivu? Kada se pripremate za takvu važnu situaciju bitno je da pripremite ne samo ono što ćete reći, nego i način na koji ćete reći. Osvijestite svoje držanje tijela, ne spuštajte ramena, pazite gdje i kako držite ruke i noge. Sve je to bitno kada nekome iznosite svoj zahtjev ili prijedlog. Kada pričate, a činite se kao plaha osoba neće vas shvaćati ozbiljno.

samouvjerenost

Stavite točku na “i”

Zanimljivo je da većina žena kada govori svoje rečenice završava uzlaznim tonom. Rečenice koje inače završavaju tako su upitne rečenice. Kada svoju rečenicu završite na takav način ostaje prostora za objašnjavanje i tada se dovodite u nepriliku. Imate osjećaj da morate dalje obrazlagati svoju misao i nabrajate podatke do trenutka kada više ne znate što reći. Za razliku od žena, većini muškaraca samouvjerenost kao da dolazi prirodno. Oni najčešće koriste kraće rečenice koje završavaju silaznim tonom. Takve rečenice zvuče gotovo i kao da nakon njih nema pregovora. Zato, u situacijama koje su vam važne pokušajte osvijestiti tu činjenicu. Iako vam se savjet možda čini banalan, nije lako to i učiniti. Probajte se na to koncentrirati u stresnim situacijama i sigurno čete zvučati samouvjerenije i sigurnije u ono što govorite.

Povezano: Je li prodaja moguća ako ne vjerujete u ono što prodajete?

Šutnja je zlato

Sjetite se ove poznate izreke kada ste u bitnoj i odlučujućoj situaciji. Nakon što kažete što želite i iznesete svoj zahtjev, šutite. Ponašajte kao da nema više razgovora i dodatnih pregovora. Tada onaj nasuprot vas ima potrebu pričati jer nitko ne voli sjediti u neugodnoj tišini. Tako dajete priliku drugome da kaže što misli o vašem prijedlogu i pokazujete čvrst stav u vezi istog.

Nakon što to osvijestite, novac će biti samo posljedica.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -