Kako postati majstorica prodaje?

Prodaja je dugi niz godina bila „muško“ polje zbog njihovog agresivnog nastupa koji im je omogućavao brojne klijente. Muškarci pokreću niz radnji koji imaju samo jedan cilj – prodaja. Uspješna prodaja treba biti logičan nastavak kvalitetne, postepeno građene komunikacije između vas i ciljane publike. Prodaja je vještina koju je lakše naučiti kad neuspjeh ne shvaćate osobno.

Povezano: Što možemo od muškaraca naučiti o prodaji?

Muškarci koji su uspješni u prodaji ponašaju se i izgledaju kao pobjednici. Sigurni su u sebe, u prodaju, pa i u život općenito, svemu pristupaju s ogromnim entuzijazmom, kao da se radi o nekoj igri koju su dobro uvježbali i u kojoj uvijek pobjeđuju. Nažalost, žene su same sebi najveća prepreka na putu do uspjeha.  

Upravo o ostvarivanju uspješne prodaje govorila nam je Sandra Bartolović, Zone Manager u Avonu i samostalna poduzetnica, na konferenciji Mame poduzetnice u Zagrebačkom inovacijskom centru. Sandra dolazili iz obrtničke obitelji i smatra da je zbog toga “predodređena” za poduzetničke vode. Iako je krenula studirati na Pravnom fakultetu, odlučila se za poduzetništvo unutar beauty industrije. Imala je svoj obrt 19 godina, radila je u MACu, a danas je samostalna poduzetnica unutar Avona. Otkrila je što joj je pomoglo u poduzetništvu, kako se naučila prodaji i kako se može poboljšati ta vještina.  

Kako postati uspješna poduzetnica?  

Sandra je poduzetnica više od dvadeset godina i svjesna je koje su zapreke u ostvarivanju uspješnog poduzetništva. Stoga je navela nekoliko važnih stvari koje će olakšati vaše poslovanje:  

 • Najteže je pronaći početni kapital. Budite iskrene, bez ružičastih naočala, najčešće nije jednostavno ući u poduzetništvo. Ali kad ste odlučile i krenule, uronite u posao kvalitetnim radom i strpljenjem.  
 • Pronađite ljude koji su vam podrška. Za početak samostalne karijere možete pronaći i podršku u Avonu: tu se nudi rijetka prilika da učite, razvijate i gradite svoj samostalni obrt, a da niste sami.
 • Ne moramo imati talent po rođenju kako bismo radili na sebi. Educirajte se, okružite se ljudima koji vam mogu pomoći i nemojte odustati od svojih snova. 
 • Kreirajte radni ambijent baš kakav ste oduvijek željeli, pronađite kutak u kojem ćete moći kvalitetno i kreativno raditi i osjećati se ispunjeno.  
 • Uvijek težite zaraditi u skladu s uloženim. Ako primjećujete da vam ne ide, nemojte biti previše ponosni da ne želite zatvoriti tvrtku. 
Uspješna prodaja

Povezano: Je li prodaja hrvatska riječ za marketing?

6 faktora za bolju prodaju! 

Prodaja je umjetnost potaknuti drugog da kupi ono što mi nudimo“, kratko je objasnila Sandra. Istaknula je koliko je pri prodaji važno ne ograničiti se samo na proizvod – jer pod prodaju se ubrajaju i usluge, znanja i stil života. Postoji nekoliko faktora koji utječu na uspješnu prodaju:  

 • Individualni pristup:

Svakom kupcu se pristupa na jedinstven način. To znači da morate poznavati sugovornika, ne možete pričati samo o proizvodima i trebate stvoriti odnos s njim. 

 • Znanje o proizvodu:

Kako biste mogli prodati proizvod važno je znati što više o njemu. Detalj o proizvodu kojeg vi znate i samouvjereno dijelite može uvjeriti potencijalnog kupca da ga odabere i kupi. I tu je Avon podrška velika: posebno oganizirani treninzi, stalna raspodjela informacija, učenje i razvijanje i znanja i vještina dio su podrške kompanije te važna pomoć u samostalnom radu i razvijanju kompetencija.

 • Pozitivan stav:

Svaka komunikacije dobra je jedino uz osmijeh! Važno je da vjerujete u proizvod koji prodajete. Ako sami ne vjerujete, neće uvjeriti ni potencijalnog klijenta.  

 • Fizički izgled:

U prodaji je važan prvi dojam, stoga trebate držati do odjeće, frizure i držanja. Vaš fizički izgled se ne odnosi na to da trebate izgledati kao djevojke iz časopisa nego budite uredne. Posebno ako radite beauty industriji.  

 • Potrebe kupca:

Kroz odnos s kupcem možete otkriti koje su njegove potrebe i ponuditi ono što mu je potrebno. Stvarati lojalnost. 

 • Govor tijela:

Na sastancima i prezentacijama ustanite i hodajte. Naj taj ćete način pokazati da imate kontrolu i samopouzdanje. Uz to, držite se uspravno i sigurno, držite otvorene dlanove kako biste pokazali svoju pristupačnost.  

Kako izgraditi odnos povjerenja s kupcem?  

Najvažniji dio prodaje je upravo stvaranje odnosa s kupcem. „Uspostavite odnos s njim, uskladite se verbalno i neverbalno“, rekla je Sandra. Potrebno je stvoriti odnos koji odgovara kupcu, ako je osoba zatvorena, koristite otvorena pitanja kako biste ga oslobodili i saznali njegove potrebe. Prodajom trebate istaknuti koji rezultat kupac može dobiti. Nikada nemojte navoditi konkurenciju – usmjerite se na ono najbolje što vi nudite.  

Povezano: Put od interesa kupaca do same prodaje ponekad je dug – AIDA model ga ubrzava

 „Najbolje je da i sami stvarno koristite proizvod koji prodajete, o kojem pričate. Evo, moj je omiljeni Avon proizvod Anew serum s vitaminom C i toliko sam oduševljena njegovim djelovanjem da nema osobe kojoj o tome ne govorim i koju ne zainteresiram. Dakle, moja prva želja nije prodaja, ja želim da i druga osoba zna da tako nešto postoji i da vrijedi imati, kupiti jer će joj pomoći, biti korisno. Kad vjerujete u svoj proizvod, prodaja će doći sama od sebe!“, preporučuje Sandra i zaključuje: “Put do uspješne poduzetnice nije lak. Ali ako ste si zadale cilj i znate da ga želite ostvariti, samo hrabro naprijed. Budite spremne raditi za uspjeh, usavršavati se i pomicati granice.“

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -