Pobjegnite na sanjkanje u jedno od manje poznatih hrvatskih sanjkališta

Čini se da je Hrvatska napokon dočekala pravu zimu, onakvu na koju je navikla. Možda jedino malo obrnutu – snijeg je, umjesto Liku, zatrpao Dalmaciju. No, ne manjka ga niti u ovim pravim hrvatskim zimskim destinacijama – Lici i posebice Gorskom kotaru. Zimske snježno-bijele dane najljepše je provesti upravo vani na svježem zraku, među prhkim pahuljama. Ako se želite prepustiti snježnim avanturama (a tko ne želi) iskoristite ovaj vikend za sanjkanje. Vikend-putovanje na jedno od prekrasnih hrvatskih sanjkališta i skijališta uvijek je dobra ideja.

U podnožju Kleka: Skijalište Vučići, Ogulin

Skijalište Vučići udaljeno je svega 1,5 kilometara od centra Ogulina, u Vučić Selu. A zanimljivo je da je izgrađeno isključivo volonterskim radom članova Skijaškog kluba Ogulin. Na lokaciji skijališta lokalno stanovništvo skijalo se još polovicom 20. stoljeća, ali raslinje je pokrilo kompletnu padinu jer se godinama nije uređivalo. Ipak, od 2011. godine pokreće se akcija preuređenja prvih 200 metara skijaške staze i 100 metara staze za sanjkanje, a naknadno se staza proširuje za dodatnih 250 metara, piše na službenoj stranici Ski kluba Ogulin.

Skijalište danas ima 450 metara skijaške staze, 100 metara sanjkališta, rasvjetu za noćno skijanje na cijelom skijalištu, pomoćne objekte za okrjepu posjetitelja, klupsku prostoriju, vlastiti stoj za uređenje skijališta i sustav s topom za umjetno zasnježenje.

Ulaz na skijalište se ne naplaćuje već se primaju donacije zadovoljnih posjetitelja.

Kad ste u Ogulinu posjetite i:

 • Đulin ponor
 • Frankopanski kaštel – zavičajni muzej + spomen soba Ivane Brlić Mažuranić
 • Park kralja Tomislava i vrelo Cesarovac

Pročitajte više: Zimske destinacije u Hrvatskoj i susjedstvu u kojima će Hrvati uživati ove zime


Sanjkanje pokraj bajkovitih Plitvica: Skijalište Mukinje

Zaleđeni slapovi na Plitvicama posipani hladnim injem – prava zimska idila. Posjet ovom popularnom hrvatskom Nacionalnom parku uvijek je dobra ideja, a zimi je ugođaj možda i najčarobniji. Tik uz Plitvice smjestilo se malo mjesto Mukinje i predivno prirodno skijalište i sanjkalište koje već godinama oduševljava i djecu i odrasle. Zbog blagih strmina (prosječni nagib 15 posto) skijalište je pogodno za početnike, rekreativce i djecu. Ovo sanjkalište i skijalište dostupno je samo kada to omoguće prirodni uvjeti. Uređene su tri skijaške staze ukupne dužine jedan kilometar. Snježni topovi, kada to temperature dozvoljavaju, proizvode umjetan snijeg. Tada je u funkciji i sama vučnica, a petkom i subotom organizira se i noćno skijanje pod reflektorima.

Radno vrijeme i cjenik pogledajte ovdje.

Kad ste u Mukinjama posjetite i :

 • NP Plitvička jezera
 • Dolina jelena i Stari grad Drežnik (udaljenost: 17km)

U ličkom snu: Izletište Cvituša, Lovinac

Na brdu Cvituša u ličkom mjestu Lovinac smješteno je prekrasno sanjkalište dugo 100 metara, a široko 130 metara. Ovo je pravo mjesto za sve ljubitelje svježeg zraka, snijega, prirode i zaljubljenike u sanjkanje. Nema skijaških staza, ali je pogodno za skijaše-početnike koji tek rade svoje prve skijaške korake. No zato se možete sanjkati do mile volje. Izletište ima i gastronomsku ponudu unutar drvene kućice “Medin bar”, tu je i mala suvenirnica koja uz duvenire nudi i prave ličke proizvode lokalnih OPG-ovaca: med, sokovi, pekmez, sirevi…

Kad ste u Lovincu posjetite i:

 • Japodske gradine: Cvituša i Rukavinska gradina
 • Turska kula u Vraniku,
 • Zdunić kula u Smokriću
 • mlin Travić

Pročitajte više: Najbolja europska skijališta koja vrijedi posjetiti ove sezone


Sanjkanje u srcu Gorskog kotara: Skijalište Čelimbaša, Mrkopalj

Skijalište i sanjkalište Čelimbaša u Mrkoplju najveće je (i gotovo pa jedino) skijalište u Gorskom kotaru, koji ovih dana broji desetke centimetara snijega pa je idealna prilika da se zaputite na svoje snježne avanture. Skijalište je smješteno svega 15-ak kilometara od izlaza Delnice s autoceste Rijeka – Zagreb.

Skijalište se sastoji od 3 staze: turističke crvene (1350 metara), crne (500 metara) i sunčane crvene (1000 metara), no nisu uvijek sve staze u funkciji. Najdulja staza široka je i dovoljno duga da vam pruži puno dobrog skijanja, ali i da omogući sanjkanje vašeg života. Ima tri prijelomnice, a nagib je u potpunosti u skladu s crvenom oznakom staze. Preostale dvije staze su kraće no zato još strmije i s dovoljnom količinom snijega su izvrsne i za zahtjevnije skijaše.

Kad ste u Mrkopalju posjetite i:

 • Delnice (udaljenost: 16 kilometara)
 • Kaubojsko selo Roswell Fužine (17 kilometara)

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -