Uz ove savjete vaša božićna pšenica će sigurno uspjeti!

Božićna pšenica – simbol života i plodnosti, jedan je od najljepših i najstarijih hrvatskih običaja. Ovaj zeleni ukras je poseban jer, ne samo da krasi blagdanski stol, nego nosi i simboličko značenje. Vjeruje se da o tome koliko smo je uspješno posadili ovisi koliko će uspješna biti nadolazeća godina. Tradicionalno se sadi na blagdan Svete Lucije, 13. prosinca i raste sve do Božića.

Kornelija Benyovsky Šoštarić u školi vrtlarstva donosi savjete koji će pomoći da božićna pšenica ove godine bude ljepša nego ikada.

Koristite posude od terakote i supstrat za sjetvu

Terakota je materijal najpoznatiji za izradu posuda za cvijeće. Od tog se materijala mogu napraviti lonci, tegle i posude, a zbog svoje jednostavnosti i ljepote uklopit će se u svaki dom. U takvim posudama pšenica izgleda lijepo i prirodno. Posude je potrebno napuniti supstratom za sjetvu koji je lagan i propustan. Važno je da se posude ne napune do samoga vrha, nego oko 2 cm do vrha. Zemljana smjesa za sjetvu treba se dobro utisnuti u posudu i poravnati. Površina ne smije biti krivudava jer sjeme onda neće ravnomjerno rasti.


Pročitajte više: Evo kako da vaša božićna pšenica ove godine bude posebna!


Zemlju treba poprskati prije nego što se stavi sjeme božićne pšenice

Sjeme božićne pšenice treba odmah doći u kontakt s vlagom. Za razliku od sijanja cvijeća i povrća, božićnu pšenicu treba posijati jako gusto – čak u nekoliko slojeva. Takvim načinom sijanja, pšenica će biti veća, gušća i ljepša. Nakon sijanja treba ponovno dobro poprskati pšenicu kako bi sjeme brže nabubrilo i proklijalo.

Vlagu treba zadržati u posudi

Kako bi zadržali vlagu u zdjeli s božićnom pšenicom, treba je pokriti plastičnom folijom ili tanjurićem koji obično stoji ispod posude. Da bi bili potpuno sigurni da će pšenica uspjeti, treba je više puta dnevno otkriti i ponovno poprskati i taj proces ponavljati sve dok se ne pojave prve klice. Kada se pojave klice, treba ih izložiti svjetlu kako bi nastavile rasti i razvijati se. Pšenica je otporna biljka koja odlično podnosi hladnoću pa ju je najbolje držati na prozoru. U takvim uvjetima pšenica će proklijati za 4 do 5 dana.

Nakon 14 dana pšenica dolazi u svoju finalnu fazu

Kada pšenica naraste, znamo da je Božić pred vratima. U toj fazi pšenicu treba zalijevati, a ne prskati. Na samom kraju bilo bi ju dobro estetski srediti, odrezati „čupave“ vrhove i tradicionalno staviti trobojnicu ili crvenu vrpcu.


Pročitajte više: Božićne dekoracije poslovnih prostora koje su ovogodišnji hit!


Zašto mladu pšenicu treba uzgajati tijekom cijele godine?

Mlada zelena pšenica nije rezervirana samo za blagdane. Radi se o iznimno zdravoj biljci, punoj snage i vitalnosti koja se može uzgajati tijekom cijele godine. Pšenica je puna antioksidansa i odličan je dodatak raznim smoothie napitcima i kašastim sokovima. Kod konzumacije pšenice, posebno kod blendanja, vlaknasti dio pšenice treba procijediti jer naš organizam teško probavlja celulozu.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -