Savjeti za jačanje uma i reduciranje stresa!

Nekoliko mjeseci suočavanja i suživota s pandemijom učinilo je svoje. Stres i život u neizvjesnosti ostavili su traga i prijeku potrebu za poboljšanjem mentalnog zdravlja i jačanjem uma. Savjeti za jačanje uma i reduciranje stresa rezultat su promišljanja i iskustva Wellness trenerice i autorice bestselera Kristin Meekhof koja ih je odlučila podijeliti kao pomoć za snalaženje u ovim teškim vremenima kroz podizanje raspoloženja i smanjenje stresa. 

Savjeti za jačanje uma i reduciranje stresa

Dajte nekome kompliment

Kada nekoga pohvalimo ili mu damo kompliment, to će razveseliti tu osobu, a u isto vrijeme i kod nas pobuditi osjećaj zadovoljstva. Dijelite komplimente neznancima ili poznatim ljudima, svejedno je. Optimizam je često zarazan te ćete se i vi osjećati dobro šireći pozitivu.

Podijelite na društvenim mrežama nešto što vam znači

Kada objavite smisleni citat, recept, priču, fotografiju ili uspomenu, na neki način darujete druge. Oni možda nisu svjesni prepreka koje ste prošli pri dolasku do cilja, a objavite li sadržaj koji uspoređuje prošlost i sadašnjost (doslovno i preneseno) na neki način nadahnjujete i motivirate druge te im pokazujete da se i oni mogu promijeniti pozitivno. Osim toga, važno je imati na umu da to što netko ne komentira vašu objavu, ne znači da ga nije “dotakla”. 


Pročitajte više: Briga o sebi važna je zadaća svake žene!


Nađite nešto što će vam odvući pažnju

Razina stresa drastično se povećava kada misli usmjerite na neugodnu misao ili događaj. Što ćete više o tome razmišljati, posljedice će biti negativnije. Odvraćanjem pažnje za um i tijelo, promijenit ćete trenutni obrazac razmišljanja. Odvraćanje pažnje odnosi se i na organiziranje ladice ili ormara, slaganje odjeće nanovo, čitanje poglavlja knjige, izrada popisa ili pranje suđa. Mali koraci dovesti će vas do velikog uspjeha.

Planirajte aktivnosti

U planiranje aktivnosti možete uključiti druge ljude, ali i ne morate. Kao primjer korisnih aktivnosti za mentalno zdravlje svakako su kontaktiranje prijatelja, čitanje bloga ili pak bojanje bojanke. Osjećate li se ambiciozno, ponovite dio radosnog iskustva poput kuhanja iste hrane koju ste obožavali u djetinjstvu. Dodavanjem takvih stvari u kalendar, očekivat ćete nešto i radovati se što će pokrenuti niz pozitivnih emocija. Radite samo ono što vas usrećuje i u čemu uživate i nemojte se ustručavati da to činite duže od planiranog.

Čitajte ili učite o nekome tko vas inspirira

Često osobe koje su izrazito uspješne imaju prošlost kakvu nikada nismo zamišljali – u negativnom kontekstu. Bilo da je riječ o sasvim trećoj osobi koja im je pomogla ili o ustrajnosti, njihove priče mogu nas motivirati da težimo uspjehu. 

Slušajte omiljeni popis pjesama 

Istraživanjem je potvrđeno da glazba snažno utječe na raspoloženje. Glazba koja nam se sviđa može promijeniti naše misli u pozitivnom smislu. Ako je moguće, nemojte se ometati drugim stvarima dok slušate omiljenu glazbu.


Pročitajte više: Sandra Mraović Deković svoju je potpunu iscrpljenost pretvorila u jedinstveni lift up stress free koncept za pojedince i tvrtke


Otvorite se nekome

Obratite li se nekome, makar i u virtualnom svijetu, uljepšat ćete si dan i to će vam stvoriti ugodu. Psiholog i autor dr. James Zender rekao je: „Povezivanje s drugima osnovna je ljudska potreba. Čini se da nam to u virtualnom prostoru daje dozu neurokemikalija oslobođenih za vezivanje koje su ključne za emocionalno blagostanje. ” Provodite vrijeme u prirodi. A ako ne možete izaći van, unesite dio prirode u zatvoreni prostor. „Povezivanje s prirodom provjereni je način za dobivanje utemeljene i jasne tjeskobe i depresije. Teško je ne zadiviti se ljepotom i neodoljivom raznolikošću. Priroda resetira naš um i osjećaje.”

Slijedeći ove savjete, na život ćete gledati drugim očima, što će vam promijeniti život na bolje.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -