Savjeti za poduzetnice početnice koje bi svaka žena trebala znati!

Znamo kako je svaki početak težak, a osobito onaj koji uključuje pokretanje vlastitog poslovanja. Većina se slaže kako nije problem pokrenuti nešto uz dobru ideju i viziju. Problem se javlja u dijelu realizacije i uspješnog ostanka na tržištu u moru konkurencije i novih trendova. Da bi izgradnja biznisa bila lakša, ključni su savjeti za poduzetnice početnice koje bi svaka žena u stvaranju vlastitog biznisa trebala znati!

Sallie Krawcheck, osnivačica Ellevesta, suosnivačica Sweetena i Christine Hunsicker, suosnivačica Caastlea, iznose vlastita razmišljanja o počecima poslovanja. Donose ključne savjete za poduzetnice početnice za koje i same navode kako bi im život i poslovanje bili lakši da su to znale prije nego su krenule voditi vlastito poslovanje. Naglašavaju kako vrlo vjerojatno postoji prostor za samo jednu veliku pogrešku u početku. Sve drugo je pogubno za opstanak i borbu na tržištu.

savjeti za poduzetnice početnice

Povezano: 6 savjeta za poduzetnice početnice

Savjeti za poduzetnice početnice

Prvi koraci su najučinkovitiji

Kad imate ispred sebe prazno platno, zapravo je najstrašnije vrijeme, odnosno pritisak vremena. S dobrom idejom, već je 50% startupa izgrađeno, jer bez ideje nema ni stvaranja poslovanja. Jezgra koncepta stvaranja biznisa zapravo ne vodi ni blizu realizacije. Daleko je važnije ono što radite s praznim platnom kojeg imate ispred sebe. Ne smije se zaboraviti niti činjenica da svaka odluka ima dugotrajne posljedice!

Nagle promjene raspoloženja su stvarne

Svaka osoba koja pokreće vlastitu tvrtku svjesna je činjenice kako će to predstavljati veliki izazov. Ono što nije u našoj podsvijesti su emocije koje će biti prouzrokovane i uspješnim i manje uspješnim trenucima. Ponos koji se stvara kad posao prođe bolje od očekivanog ili emocionalna iscrpljenost kod nedovoljnog uspješnog projekta lako vas mogu preuzeti. Nema lijeka za utjecanje na emocije, ali je važno pripremiti se kako će biti uspješnih i manje uspješnih dana, i to je sasvim u redu!

Mnogo više stoji iza onoga što nam se čini na vanjštinu

Važno je biti svjestan koliko se ulagači još uvijek oslanjaju na podudaranje obrazaca. Čak se i najgenijalniji pojedinci mogu prikazati u svjetlu koje nismo očekivali. Također, upoznavanje je iznimno bitno. Upoznavanje ruši stvorene barijere i stereotipe koji potencijalno postoje prije nego se stvori mogućnost dubljeg uvida u osobnost i sposobnosti. Topao uvod je vrlo važan jer će se na njemu vjerojatno temeljiti cjelokupan poslovni odnos.

Povezano: Kako su 3 poduzetnice održale brzorastući biznis pod kontrolom

”Pobjednik ostaje sam” nije samo kliše

Rečenica o usamljenosti na vrhu djeluje izlizano, no u stvarnosti je točna. S pokretanjem vlastitog poslovanja i borbom za opstanak na vrhu javlja se konstantan umor i loš san. Sav uloženi trud i napor kao da su pod budnim okom povećala i to vas može obilježiti. Isto tako, može odrediti energiju koju prenosite i izvlačite iz tvrtke i zaposlenika. Vođenje tvrtke postaje teret kojeg nitko nije svjestan dok ga ne preuzme na sebe.

Nekad će se sve činiti nemogućim i nedostižnim

Da bi postojao i na kraju uspio, poduzetnik nekad mora ići glavom kroz zid. Nekad je to nužna kako bi ste se i sami sebi dokazali. Iako će vam se nekad činiti nemogućim nešto ostvariti, budite svjesni da se svi tako osjećaju i da su takve “krize” u poslovanju sasvim normalne.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -