Kako su 3 poduzetnice održale brzorastući biznis pod kontrolom

Svaki poduzetnički početak je težak. Mnogi u poduzetništvu ne uspiju, dok drugi uspješno razvijaju svoje biznise. I dok je na početku lakše upravljati biznisom dok on još nije toliko velik, s vremenom počinje rasti i razvijati se i tu se mogu pojaviti problemi ako ne držite sve pod kontrolom.

Savjeti za brzorastući biznis

Upitali smo tri uspješne poduzetnice što bi preporučile drugim poduzetnicama da implementiraju u svoje poslovne procese kako bi držale svoj brzorastući biznis pod kontrolom.

Maja Jelisic Cooper – dobro pazite na financije

Maja Jelisic Cooper je nakon desetljeća rada na različitim menadžerskim pozicijama odlučila krenuti u vlastiti poduzetnički pothvat. Maja je suosnivačica i CEO Klasik TV-a i itekako je svjesna koje sve izazove brzorastući biznis nosi sa sobom.

Odmah na početku je potrebno napraviti budžet, kaže Maja, kojeg je naravno potrebno po potrebi prilagođavati. Ali uz financijske i druge ciljeve u biznisu, potrebno je formirati i ključne procese kojima bi se pratio rast te kontrolirali troškovi.

„Prodaja i prihodi su na prvom mjestu kod svakog startupa, pa je važno uvesti tzv. ‘Sales Pipeline‘ te redovito pratiti napredak prodaje, što je i odličan način praćenja aktivnosti ljudi u prodaji, a time možete vidjeti i status svakog potencijalnog klijenta“, savjetuje Maja te nadodaje da bi bilo vrlo korisno uvesti i KPI (Key Performance Indicators), odnosno ključne pokazatelje uspješnosti, kako bi se pomoću tih pokazatelja, koji su bitni za poslovanje, mogla mjeriti uspješnost te ako je potrebno, raditi i neke promjene.

Uz to, naglašava Maja, na temelju vlastitog iskustva shvatila je da su izuzetno važni i redoviti i točni financijski izvještaji.

„Bez njih ne možete donositi kvalitetne odluke, odnosno možete donositi pogrešne odluke koje pak mogu biti pogubne za poslovanje. Ako koristite vanjsko računovodstvo, što je često slučaj kada se radi o počecima poslovanja, jako je važno da se odlučite za servis koji će vam pravovremeno osigurati točne podatke“, rekla je Maja.

No, smatra da je sve ključne segmente poslovanja najbolje zadržati unutar tvrtke, pa tako i same financije.

„Mi unutar kuće imamo financije i računovodstvo, no i dalje koristimo vanjsko računovodstvo, ali samo za obračun plaća, provjere PDV izvještaja te godišnjih izvještaja, dok sve ostalo vezano za dnevno poslovanje, uključujući i sve vrste izvještaja, radimo unutar kuće. Također smo zaključili da nam je najbolje koristiti online software koje nam nudi računovodstvo koje smo odabrali, pa tako sami možemo u realnom vremenu vidjeti što sve računovodstvo radi za nas, što se pokazalo i najučinkovitijim i najbržim načinom komunikacije“, zaključila je Maja.

Aleksandra Đermanović – razne aplikacije vam mogu biti od velike pomoći

Aleksandra Đermanović je sa samo 27 godina odlučila otići u poduzetničke vode i već je 5 godina vlasnica uspješne digitalne agencije Mediacor.

„Kad biznis krene ubrzano rasti, najčešća je pogreška pomisliti da ćete imati sve pod kontrolom. Najvjerojatnije nećete. Ukoliko imate potrebu držati sve pod kontrolom, pokušajte kvalitetnije organizirati vlastito vrijeme, vrijeme vaših zaposlenika i interne procese koristeći aplikacije koje vam u tome mogu pomoći“, savjetuje Aleksandra.

Neke od aplikacija koje Aleksandra preporučuje su Toggl za praćenje utroška vremena po zaposleniku. Ako se pak bavite projektima, Aleksandra preporučuje aplikaciju Asana za koju kaže da se na nju dosta teško priviknuti.

S druge strane, za dugoročno planiranje (godišnje, polugodišnje i kvartalno) kaže da koristi mind manager aplikaciju MindNote, a za tjedne i svakodnevne zadatke 2Do. Obje aplikacije ima instalirane na laptopu i na mobitelu, a dodatni su joj podsjetnici na smartphoneu, kako kaže, „must have“.

Ove vam aplikacije svakako mogu pomoći da kvalitetno strukturirate posao, no za rad s timovima ipak su potrebni sastanci.

„Za rad s timovima su potrebni redoviti ili ad-hoc sastanci, ovisno o tome što vama i vašem tipu posla najviše odgovara. Pokušajte većinu sastanka organizirati ili staviti unutar jednog ili dva dana, kako biste se ostatak tjedna mogli posvetiti zadacima koje imate u tom periodu. A ako se i pojave neke hitne stvari, pokušajte ih riješiti „one-on-one“, kratkim sastancima“, kaže Aleksandra.

Kao i Maja, i Aleksandra naglašava važnost financija, kako kod pokretanja biznisa, tako i kod njegovog uzleta.

„Odaberite stručne osobe koje su upoznate s vašom sferom poslovanja, koje će vas znati najbolje savjetovati te koje prate što se događa na tržištu te u promjenama zakona i pravilnika. Kod odabira kvalitetnog knjigovođe i financijskog savjetnika nema mjesta “poznanstvima”, nego isključivo stručnosti jer danas – sutra cijelo vaše poslovanje može ovisiti o krivoj odluci koju je ta osoba donijela. Iako je knjigovođa zadužen za određeni financijski dio poslovanja, obavezno vodite i svoje tablice prihoda i rashoda kako biste u svakom trenutku znali kakvo je stanje na računu. Najvažnije lekcije koje sam naučila je da se uvijek prvo podmiruju dobavljači i zaposlenici te da uvijek na računu treba postojati dovoljno sredstava za barem tromjesečni period“, rekla nam je na kraju Aleksandra Đermanović.

Ariana Vela – iskoristite moderne tehnologije

Ariana Vela vlasnica je uspješne tvrtke EU PROJEKTI, a prošle je godine osnovala i Učilište za EU fondove i upravljanje projektima.

Poslovanje njezine tvrtke je specifično, kaže Ariana, pa su se morali brzo prilagoditi klijentima iz različitih sektora i različitih djelatnosti, pa je odlučila uspostaviti različite suradnje sa stručnjacima i raznim tvrtkama koje čine njihov konzultantski krug.

„Tako EU PROJEKTI imaju sve što je potrebno za kvalitetnu pripremu i provedbu projekata – od projektanata, istraživača pa sve do financijskih savjetnika. Tu metodologiju sam uvela prošle godine i pokazala se odličnim potezom“, rekla nam je Ariana.

Što se tiče rada u tvrtki, Ariana kaže kako unutar tvrtke imaju e-sustav za pohranjivanje i dijeljenje podataka, dokumenata i različitih informacija kojima svi zaposleni imaju pristup, što uvelike olakšava poslovanje.

E-sustavi koje Ariana preporučuje su Cloud, ERP i CMS, plus aplikacije za analitiku. Svakako savjetuje korištenje Dropboxa ili Google Clouda te korištenje Send In Blue umjesto Mail Chimpa.

Za kontrolu izvršenja zadataka se pak posebno izrađuje e-plan kojem svaki zaposlenik ima pristup i kojeg svaki zaposlenik uređuje i dijeli s timom. Naravno, tu su i redoviti tjedni sastanci.

„Time smo napravili nekoliko ključnih stvari koje omogućuju kontrolu troškova, naplate projekata i izvršenja te ubrzali poslovanje što se pokazalo jako važnim u poslovanju.“

Na kraju, Ariana savjetuje svim poduzetnicama da koriste moderne tehnologije i da ih prilagode svojim potrebama kako bi ubrzale poslovne procese i opće poslovanje.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva poduzetnica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više