Strategije za ravnotežu privatnog i poslovnog života

Naše majke su prva generacija žena koje su masovno ušle u radnu snagu ne samo s namjerom da poprave kućni budget nego da ostvare i karijeru. One su se prve našle u situaciji da su morale tražiti načine kako napraviti ravnotežu privatnog i poslovnog života, iako je činjenica da je današnji tempo života puno užurbaniji nego prije 20, 30 godina. S druge strane,  mi danas imamo nekoliko uzora (iako daleko od dovoljno) u koje se možemo ugledati, na primjer pratimo svaki korak Sheryl Sandberg, one tada nisu imale nikakve ženske uzore u korporativnom svijetu i morale su same tražiti rješenja koja im najbolje odgovaraju.

Ravnoteža privatnog i poslovnog života još uvijek izazov

Anne-Marie Slaughter je prošle godine izazvala pravu buru reakcija svojim člankom “Why women still can’t have it all?”,  zahtijevajući promjene u načinu na koji kompanije  i društvo funkcioniraju umjesto očekivanja da se super-žene jednostavno same snađu. Danas je ravnoteža privatnog i poslovnog života nešto što muči muškarce jednako kao i žene, tako da nam iskustva žena koje su prve tražile načine kako pronaći ravnotežu privatnog i poslovnog života mogu biti od velike pomoći.

Yale School of Management je napravio istraživanje na 40 žena rođenih između 1945 i 1955, različitog obrazovanja i porijekla s namjerom da utvrdi na koji način su one uspostavile ravnotežu privatnog i poslovnog života. “Generacije mladih žena su se našle pred izazovom da usklade tradicionalne obveze i predrasude sa prilikama koje im se pružaju. Nisu znale da li je to uopće moguće i kako. Jednostavno su morale kreirati novi životni stil žena” kaže Connie Gersvick, autorica istraživanja.

Tri strategije za ravnotežu privatnog i poslovnog života

Istraživanje je iskristaliziralo tri strategije za postizanje ravnoteže privatnog i poslovnog života:

1. Strategija prioriteta i ograničenja-Ne, imat ću samo ono što mi je najvažnije

Ovu strategiju su primijenile žene koje misle da je nemoguće imati sve. Smatraju da je najvažnije osvijestiti što nam je prioritet – posao, obitelj, životni stil i koncentrirati se na to. Sve ostalo ćemo ograničiti ili eliminirati u potpunosti.

Žene koje su primijenile ovu strategiju su se odlučile ili na  karijeru i u tom slučaju nisu htjele imati djecu ili na obitelj i u tom slučaju su odustale od karijere ( to ne mora značiti izlazak iz radne snage, već jednostavno nisu radile više na izgradnji karijere i napredovanju na poslu).

2. Strategija redoslijeda – Da, imat ću sve ali ne sve odjednom

Žene koje su se odlučile za ovaj pristup misle da mogu imati sve ali ne odjednom. One su također odlučile koji su im prioriteti i posvetile energiju najvažnijim prioritetima na listi.

Sve su htjele obitelj, karijeru, putovanja ali u različitim redoslijedima. Neke su se posvetile prvo izgradnji karijere i putovanjima da bi se kasnije više posvetile obitelji i obrnuto.

3. Strategija delegiranja – Da, imat ću sve odjednom, uz pomoć delegiranja

Ova grupa žene su htjele biti aktivne na svim poljima odjednom- na poslu, u obitelji i imati aktivan društveni život.

One su angažirale pomoć gdje god su mogle – pomoć oko čuvanja djece, kućanskih poslova…

Prava strategija za ravnotežu privatnog i poslovnog života nije jednosmjerna

Svaka od ovih strategija ima svoje rizike i faktore koji se moraju poklopiti da bi funkcionirala jer život jednostavno ne možemo isplanirati toliko detaljno. Mnoge od žena koje su sudjelovale u istraživanju su krenule sa jednom strategijom i modificirale ju ili mijenjale kako su se mijenjale životne okolnosti.

Kod prve dvije strategije možemo završiti s time da na kraju imamo premalo. U prvoj strategiji ako smo se fokusirali samo na obitelj, kad djeca odrastu nastaje nam velika praznina u životu. Također ako smo se fokusirali samo na posao sa umirovljenjem ne ostaje nam ništa.

Treća strategija nam donosi puno stresa, premorenosti i osjećaja krivnje.

Žene iz ovog istraživanja su na ovaj ili onaj način uspjele postići puno više nego što se od njih tradicionalno očekivalo, čak i one kojima je prioritet obitelj, to su odabrale i držale se te strategije.

Danas je ipak puno veći pristisak na organizacijama da se mijenjaju, ne samo od žena nego i od muškaraca. Mnoge žene koje ne uspiju ostvariti odabrane strategije u korporativnom svijetu, odlaze u poduzetništvo, što je jedan od razloga rasta ženskog poduzetništva u zadnjih 10-15 godina.

Ključ je ne odustajati dok ne pronađete pravo rješenje koje vam odgovara u određenom periodu života.

Koja je vaša trenutna strategija?

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Noćni život ili noćni podoj: Nina Beg o pokušaju održavanja posla...

Od pojave, nastupa, kostimografije i šminkanja, Nina Beg stručnjakinja je u organizaciji zabavnih događaja. Međutim, put nije cijelo vrijeme bio lagan...