Stručnjakinja objašnjava što za Hrvatsku znači ulazak u schengenski prostor

Kako nam se bliži ulazak u schengenski prostor, sve, a posebno osobe koje posluju s vanjskim tržištima, zanima što sve to znači za nas. Koje pogodnosti ulazak u Schengen pruža fizičkim, a koje pravnim osobama?

01.01.2023. je velika prekretnica za Republiku Hrvatsku jer tada postajemo punopravna članica Europske unije. Naime, iako je RH postala članica EU prije 10 godina, ovim datumom u pravom smislu ulazimo u slobodnu europsku zonu.

Što je zapravo Schengen?

Schengen je grad u Belgiji, a schengenski prostor uključuje 22 zemlje EU i 4 zemlje izvan EU (Island, Norveška, Švicarska i Lihtejnštajn) u kojima se odvija kretanje bez granične kontrole.

Znači u kopnenom i pomorskom prometu, a nakon 26.03.2023. i u zračnom, ukida se granična kontrola. No, to ne znači da mobilne jedinice granične policije i carinske kontrole neće imati ovlasti unutar teritorija zemlje.

Što ulazak u schengenski prostor znači za građane?

Prije svega olakšanu slobodu kretanja, bez čekanja, provjere dokumenata i slično. Posebno je to važno za turizam gdje se očekuje veći broj dolazaka, a samim time i veći prihodi. Tu nam u korist ide i ulazak u eurozonu pa će korištenje jedinstvene valute omogućiti jednostavnije poslovanje.


Pročitajte više: Odvjetnica savjetuje što obavezno morate napraviti prije konverzije u euro


Kakav će biti utjecaj na gospodarstvo?

Definitivno se očekuju efekti u turizmu. No osim ljudi biti će olakšano i kretanje roba. Svi koji se bave uvozom znaju koliko vremena prijevoznici gube na granične formalnosti. Kraće vrijeme čekanja ubrzava protok roba, smanjuje troškove i ima utjecaj na konkurentnost.

S druge strane, ulazak u schengenski prostor će zasigurno imati utjecaj i na kadrovsku politiku u poduzećima. Već sada imamo veliki trend odlaska radne snage u „bolji život.“ Ako se ekonomske prilike ne poprave, vrlo je vjerojatno da će se taj trend nastaviti. No, s druge strane, zasigurno će biti i onih koji će se vraćati zahvaljujući ipak većoj kvaliteti života u Hrvatskoj.

S pozicije nabave, otvaraju se dodatne mogućnosti pronalazaka alternativnih dobavljača uz pojednostavljenu logistiku.

Pridružujemo se jednom velikom tržištu, prilike za poduzeća su tu, naravno da se onda javlja i veća konkurencija i definitivno na nama je kako ćemo to iskoristiti.

Autorica: mr.sc. Nataša Cikač – konzultantica za nabavu i lanac opskrbe, www.cronata.hr

Foto: Canva / Nataša Cikač, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -