‘Želiš li žene u politici?’ Uklonjena seksistička pitanja iz udžbenika koji koriste gimnazijalaci!

Nakon što se u prosincu proširila vijest da su u udžbeniku za 4. razred gimnazije iz Politike i gospodarstva postavljena seksistička pitanja vezana uz sudjelovanje žena u politici, udžbenik je promijenjen!

Naime, u dijelu za promišljanje i raspravu autorica je priupitala učenice i učenike žele li oni uopće žene u politici te koje bi prednosti i nedostaci bili kada bi se žene angažirale oko politike. Ova je pitanja uočila jedna gimnazijalka koja je skrenula pažnju Grofu Darkuli, aktivističkom timu koji ima svoj virtualni kut za feminizam, politiku, kvir kulturu, umjetnost i znanost. Ovaj aktivistički tim poslao je dopis Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova u kojem su ju upozorili na seksistički sadržaj i zamolili za reakciju. Jučer su dobili odgovor Pravobraniteljice u kojem ih je obavijestila da je izvršena korekcija udžbenika.

Pitanja zamijenjena kritičkom varijantom

Uklonjena su pitanja “Želiš li žene u politici? Koje su moguće prednosti, a koji nedostatci angažiranja žena u politici?” Umjesto tih pitanja postavljena su nova: “S kojim se preprekama suočavaju žene kada ulaze u politiku? Kako se može promicati sudjelovanje žena u politici?”.

Promjene su uvrštene u novo treće izdanje udžbenika.

Ovom, kako kaže, ‘malom pobjedom’ pohvalio se na Instagramu Grof Darkula, čiju je objavu iz prosinca, u kojoj je kritiziran ovaj potez, podržalo gotovo 6000 ljudi.


Pročitajte više: Žene u lokalnim samoupravama: “Krivo nas percipiraju”


Žene u politici i dalje manjina

“Ovime je autorica izravno podcijenila ne samo hrvatske političarke i sudionice političkog života u Hrvatskoj, već i intelektualne te moralne sposobnosti svih žena, dok se sposobnosti muškaraca uopće nisu dovodile u pitanje niti su postale dio rasprave”, pisali su tada.

Upozorili su i da je rodna neravnopravnost hrvatskog političkog života jasno vidljiva iz statistika koje kažu da od 128 gradova na čelu samo njih 18 sjede gradonačelnice, od 20 županija županice vode samo 2, od 151 mjesta u Saboru, žene su ih osvojile samo 33.

“Te nam brojke trebaju biti poticaj da se o ženama i njihovu mjestu u politici govori iz potpuno drugog ugla te da se zapitamo kako ih možemo mijenjati nabolje. Seksizmu nije mjesto u hrvatskom obrazovnom sustavu”, naglasili su.

Foto: Vlada RH / N1 screenshot / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -