Profesor, doktor i – gospođa. Mjerna jedinica za opisivanje žene nisu ni brak ni godine!

Dok su muškarci doktori i profesori, žene su gospođe. Njihove titule nisu važne, poručuje javni servis – HRT. U emisiji ‘Otvoreno’ na HRT-u tema je bila vatrena stihija u tvornici za reciklažu plastike u Osijeku. Gostovali su Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Osijeka, Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva. Ipak, nakon emisije, u drugi je plan pala sama tema, a u prvi – seksizam u medijima.

Titula žene (ni)je nebitna

Jedina žena među njima, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy u emisiji je oslovljena kao ‘gospođa’. Drugi sugovornici oslovljeni su kao profesori ili doktori, no kod Holy je titula izostala iako je i ona doktorica znanosti. Holy je studirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu etnologiju i komparativnu književnost, na tim je katedrama magistrirala, a potom i doktorirala na kulturalnim studijima, u sklopu znanosti o književnosti.

“Ono kada su muški gosti u emisiji profesor i doktor, s ja sam gospođa. Moja titula je, očigledno, nebitna jer sam žena”, napisala je Holy na platformi X (bivši Twitter) i kasnije u komentarima dodala da nije prvi put da joj se to dogodilo.

Na žalost, nije ovo prvi ni zadnji put da se to dogodilo bilo kojoj ženi. Ženama se, u pravilu, znatno češće izostavlja da su direktorice, doktorice, predsjednice, profesorice… Jednostavno su – gospođe ili gospodične. Zašto je to problematično? Jer se oslovljavanjem žene kao gospođa ili gospodična zadire u osobni dio života koji bi trebao biti baš to – osobni i privatni, ne bi trebao imati veze s istupanjem u medijima kao stručnjakinja za određeno područje.


Pročitajte više: Zašto se ženama izostavljaju titule?


Seksizam u medijima

Titule gospođa ili gospođica uplitanje su u privatnost jer žene moraju otkriti kakva je točno njihova ljubavna situacija. Dakle, mjerna jedinica za imenovanje žene je – brak. Ili godine. Za muškarce nije. Oni nisu ‘mladi gospodin’ niti ‘gospodinčić’ niti samo ‘gospodin’, oni su profesori i doktori. Doktorica znanosti Holy je gospođa. Unatoč tomu što je doktorica znanosti, bivša ministrica, stručnjakinja za okoliš. Sve to u drugom je planu.

Ovom se praksom, koja je u medijima učestala, ženama umanjuje autoritet i kredibilitet.  Namjerno ili nenamjerno, izostavljanje titula kod žena postalo je više pravilo nego iznimka. Sve to doprinosi neumanjivanju postojećeg jaza u ravnopravnosti spolova.

Prisjetimo se – bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za svoga je mandata bila isključivo “Kolinda” u medijima. Predsjednik Zoran Milanović – ili bilo koji muški predsjednik prije njega – oslovljavan je ili kao ‘predsjednik’ ili prezimenom. Grabar-Kitarović nije čak bila niti Grabar-Kitarović. Bila je ‘Kolinda’. Holy je ‘gospođa’. Ovakve prakse u medijima su nedopustive jer mediji su čimbenici socijalizacije, oni su nositelji promjena i ako su u njima prisutne seksističke prakse, to je slika društva u cijelosti.

Foto: X / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -