Scenaristica objavila Matanićevu eksplicitnu poruku. Reakcije su nas zgrozile

Ne stišava se bura reakcija na slučaj Matanić, a iz dana u dan svoja svjedočanstva iznosi sve veći broj žena. Ovih je dana na svom LinkedIn profilu svoju priču podijelila i jedna scenaristica te je objavila eksplicitnu poruku koju je primila od Dalibora Matanića. Dozvolila nam je da prenesemo njezinu objavu, a prenosimo i neke od upitnih komentara koje je ona izazvala.

‘Maknuta sam s projekta, a razlozi mi nikada nisu bili adekvatno objašnjeni’

„Kao netko tko je radio kao scenarist na filmu s Daliborom Matanićem i od njega dobio poruku seksualnog sadržaja, želim se pridružiti i pohvaliti sve svoje kolegice koje su imale hrabrosti, poštenja i izdržljivosti razotkriti Matanićevo gnusno ponašanje koje se događalo desetljećima.

Poruka je bila (citiram) ‘hoćeš li mi popušiti Johnsona, lijepa mama?’ (‘Will you suck my johnson, pretty mama’?).

Moj odgovor je bio ‘uzmi tečaj joge i sam ga popuši’.

Nakon toga sam maknuta s projekta, a razlozi mi nikada nisu bili adekvatno objašnjeni. Na pravi razlog mi je skrenuta pozornost tek nedavno, tijekom regionalne inačice pokreta #metoo, #nisamtražila.

Koliko god žalila što nisam ranije odgovorila (dok sam pohađala filmsku radionicu u SAD-u i vidjela Matanića kako se ljubi s maloljetnom 14-godišnjom djevojkom – on je tada imao 20-ak godina), nažalost očita je činjenica da mi se ne bi vjerovalo i shvatilo ozbiljno s obzirom na to da je Matanić posljednja dva desetljeća bio najistaknutiji, najaktivniji i najslavniji hrvatski redatelj.

Iako oni to opovrgavaju i peru ruke usred skandala, jako sam sumnjičava prema nekim kolegama, produkcijskim kućama i filmskim i TV institucijama koje tvrde da nisu znali što se događa po pitanju seksualnog uznemiravanja i zlouporabe sredstava ovisnosti.

Osobno mi je veliko olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što je svim ženama koje su podnosile Matanićeva uznemirujuća i ponižavajuća seksualna udvaranja, iako sa zakašnjenjem, vraćeno dostojanstvo, moralna satisfakcija i barem neka vrsta odmazde.

Bravo i svaka vam čast cure! 👏❤️“, stoji u objavi.


Pročitajte više: Seksualno uznemiravanje na poslu: „Ne smijete doći u situaciju da se banalizira ili ne reagira“


Autorica je željela podići svijest i podršku drugih građana

„Možete li, molim vas, pružiti dokaze ili snimke zaslona poruka koje sadrže izraze ‘hoćeš li popušiti mog johnsona, lijepa mama?’ i ‘uzmi tečaj joge i sam ga popuši’? Možda ćete morati predočiti ove poruke policiji i dati službenu izjavu kojom podupirete svoje navode na sudu“, bio je jedan od komentara. Autorica je naglasila da je toga itekako svjesna, ali da je svrha njezinog posta bila podržati i ohrabriti druge žene i, nada se, podići svijest i podršku drugih građana.

Mnoge su se žene, ali u muškarci u komentarima solidarizirali s autoricom i podržali ju. Ipak, neki ljudi nisu pozdravili ovu objavu.


Pročitajte više: Seksualno uznemiravanje na poslu – Prijetnje otkazom i ostali sistemi ušutkavanja


‘Zamisli dobila si jednu seksualnu poruku, ti mu odvratila i to je to’

Sad se već pretjeruje s tim. Zamisli dobila si jednu seksualnu poruku, ti mu odvratila i to je to. To otkantaš i kreneš dalje, a ne nakon X godina sad tu pravit dramu i prikazivat se žrtvom bog zna kakvom. Doslovno ti nije ništa ni napravio. Uostalom ne znamo ni kontekst niti znamo vaš odnos da bi ikom sudili. Možda ste imali zaje*antski odnos, možda nešto treće, četvrto, peto…

Možda je čovjek perverzan, al onda se od takvih makneš ako ti ne valja. Treba sagledat i drugu stranu isto. Sve te žene koje je navodno napastovao seksualno nisu ništa govorile godinama. Što to govori? Da li je to njima bilo tada ok jer su se htjele probiti u karijeri pa su znale da je tako najlakše? Zašto se nisu odmah maknule od njega čim je pokušao išta napraviti? Zbog čega su se bojale? Zašto im je on bio toliko bitan da se ne maknu od njega već prvi put kad je išta napravio?

Sad kad je karijera izgrađena, kad on više nije nikom bitan sad se pljuje. A kad se trebalo penjat na društvenu i karijernu ljestvicu onda se trpilo“, napisao je jedan komentator na što mu je drugi uzvratio: „Žalosni komentar nema što“.

„Daj mi neke bolje argumente od ‘Žalosni komentar nema što’.

Jer realno, jedna seksualna poruka nije bog zna kakvo uznemiravanje. Meni je uznemiravanje kada mi se pošalje poruka na Linkedinu bez mog dopuštenja pa ne mogu ništa napravit u vezi toga“, odgovorio je autor komentara.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -