Kontroverza Facebook Filesa: Koja je točno uloga Sheryl Sandberg?

Facebook Inc. u četvrtak bi trebao svjedočiti na ročištu u Senatu o učincima svojih proizvoda na mentalno zdravlje mladih. Saslušanje je potaknuto člankom objavljenom u The Wall Street Journalu 14. rujna koji su proizašli u seriju članaka nazvanim Facebook Files, u kojima je, na temelju internih dokumenata tvrtke, detaljno opisano internetsko istraživanje Facebooka o negativnom utjecaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerice.

Facebook Inc. upoznat je sa svim negativnim utjecajima

Iako vrlo detaljno znaju da su njihove platforme prožete nedostacima koji nanose štetu, iz Facebooka su javili da su rezultati istraživanja pogrešno tumačeni. U postu na blogu objavljenom dvanaest dana nakon članka, voditelj istraživanja tvrtke naveo je da mnogi tinejdžeri čak smatraju da im korištenje Instagrama pomaže u borbi sa svakodnevnim tinejdžerskim problemima.

Nisu učinili ništa da otklone probleme

Uvijek iznova, unatoč prijašnjim saslušanjima u Kongresu, obećanjima i medijskim izlaganjima, tvrtka Facebook Inc. nije učinila ništa po pitanju otklanjanja ili rješavanja problema. Dokumenti, odnosno, Facebook Files nude možda najjasniju sliku do sada koliko su problemi unutar tvrtke poznati.

Sheryl Sandberg – glavna žena Facebooka

Sheryl Sandberg glavna je operativna direktorica Facebooka (COO) i poznata borkinja protiv diskriminacije žena u poslovnom i korporativnom svijetu koja se često ističe svojim nastupima kroz koje se zalaže za bolji položaj žena. Zašto onda i sama Sheryl Sandberg ne priznaje negativan utjecaj Instagrama na mentalno zdravlje tinejdžerica?


Pročitajte više: Zašto je Sheryl Sandberg odjednom zašutjela


Kontradiktorna borkinja za ženska prava

Iako se javno boriv upravo protiv standarda koje i njezina tvrtka nameće, Sandberg se po tom pitanju nije oglasila. Postavlja se pitanje: Koja je njezina uloga? Može li Sandberg kao borkinja protiv spolne diskriminacije biti od koristi u još jednoj od mnogih Faceebokovih optužbi?

,,Obzirom su istraživanja pokazala da Facebook radi na modelu mržnje i laži radi profita, dokaz je da i rukovoditelji tvrtke, Mark Zuckerberg i sama Sheryl Sandberg biraju profit umjesto javne sigurnosti. Osmislili su algoritme tvrtke kako bi angažiranost, rast i profit stavili iznad svega, ” objavila je Jessica J. Gonzalez, glavna koordinatorica kampanje ,,Ya basta Facebook”.

Još 2018. godine Facebook je najavio promjenu svog algoritma kako bi poboljšao platformu s ciljem poticanja interakcije prijatelja i obitelji. U dokumentima je pokazano kako je učinak suprotan – umjesto sretnog digitalnog okruženja, Facebook je postao mjesto puno ljutnje, bijesa i mržnje.

Foto: Flickr/Edyson

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -