Žene imaju 70 posto veće šanse za teške ozljede u sudaru, muškarci češće skrive nesreću nego što su njome pogođeni

Već se duži niz godina raspravlja o sigurnosti žena na cestama. Niz istraživanja pokazao je da žene češće stradavaju u automobilskim nesrećama, bilo da se radi o teškom ozljeđivanju, bilo umiranju. Dokazano je i da dio problema proizlazi iz činjenice da su lutke uključene u testiranja sigurnosti automobila, gotovo uvijek muške. Lutke se izrađuju po uzoru na anatomiju prosječnog muškarca, prosječne visine i težine. Istraživači su uočili da zbog toga pozicija zračnog jastuka ženama, koje su sitnije građe, može više naškoditi nego koristiti. Umjesto da ih štiti, pojačava udarac.

Pitanje sigurnosti, ali i ravnopravnosti

O tome je nedavno progovorila na LinkedInu i Barbara S. Williams, potpredsjednica WilliamsFord-a. Ona je istaknula kako dan danas, iako postoje lutke napravljene po uzoru na žensko tijelo, većina automobilske industrije i dalje koristi muške. U tome vidi veliki problem, ne samo po pitanju ravnopravnosti nego i sigurnosti.

„Nažalost, spolna ravnopravnost očigledno nije primjenjiva na sigurnosni dizajn automobilske industrije. Vjerovali ili ne, lutke za testiranje nesreća, koje se koriste da bi izmjerile učinkovitost sigurnosti tijekom sudara, muške su, a ne ženske. Lutke imaju muške proporcije i raspodjelu težine. Dakle, testiranja nesreća u automobilskoj industriji vode do sigurnosnog dizajna koji bolje štiti muškarce. Da, mi imamo ženske lutke – davno su razvijene i testiraju se gotovo 15 godina. Te ‘ženske’ lutke su sličnije ženskoj visini i težini, a imaju senzore na licu, zdjelici i trbuhu kako bi bolje replicirale jedinstvene razlike u fizionomiji muškaraca i žena.“


Pročitajte više: “S Mary Barra je uvijek kaos”: Žena na čelu General Motorsa ne obazire se na kritike i radi na budućnosti autoindustrije!


Žene sitnije od predviđenog trpe teže ozljede

Osobno se susretala s teškim slučajevima u kojima su žene slomile noge i gležanj, prsni koš, rebra ili kosti lica zbog toga što su sjedile bliže volanu, a automobili nisu dizajnirani za zaštite manje tijelo tijekom nesreće.

„Zamolimo vladu da koristi bolja sredstva za utvrđivanje sigurnosti vozila i dizajnira sigurnosnu tehnologiju automobila koja štiti sve vozače – djecu, supružnike i braću i sestre ovih žena koje će vjerojatnije pretrpjeti stvarnu štetu u prometnoj nesreći,“ zaključila je ona na kraju referirajući na podatak da mogućnosti ima, ali ih rijetko tko u SAD-u koristi.

Borba za sigurnost – lutka za svakog člana obitelji

Neosporno je da bi svatko bi trebao biti siguran u automobilu. Pozitivan pomak pokazala je NHTSA, američka vladina organizacija koja se bavi sigurnošću na nacionalnim cestama. Nedavno su predstavili novi set lutaka za testiranje sigurnosti u automobilu. Set čini obitelj, a pokriva cijeli spektar oblika i dobi – od novorođenčeta i djece različitih dobi do odraslih muškaraca i žena, također veće i manje građe. Svaka im je lutka važna jer predstavlja prave ljude, a ono što otkriju uz pomoć tih lutaka, tim bi ljudima moglo spasiti život.

„Ono što naučimo od ovih lutki u našim sveobuhvatnim testovima sudara pomaže poboljšanju sigurnosti vozila – spašavajući više života,“ navode iz NHTSA prilikom predstavljanja novih lutki.


Pročitajte više: Hoće li prvi električni automobil za žene konačno pogoditi što one žele?


Novo istraživanje otkrilo da je ključan krivac odabir automobila

U veljači 2021. godine objavljeno je još jedno istraživanje na tu temu, američkog Instituta za osiguranje i sigurnost na cestama (Insurance Institute for Highway Safety). Institut je proveo niz istraživanja da bi utvrdio zbog čega žene faktički češće i jače stradaju u nesrećama. Ustvrdili su da zaista žene imaju od muškaraca 70 posto veću mogućnost teškog stradavanja te 20-28 posto veću mogućnost smrtnog slučaja. Međutim, njihovo istraživanje došlo je do novog otkrića, a to je da ulogu u jačini stradanja ima i automobil koji osoba vozi.

Simulirali su nesreću muške i ženske osobe u istom automobilu i ustvrdili da je razlika neznatna – i muška i ženska osoba imaju jednaku mogućnost ozljede i smrti. Objašnjenje koje nude nalazi se u odabiru automobila. Zbog toga što žene češće voze manje i laganije automobile, nesreće su teže. Muškarci, suprotno tome, odlučuju se za veće i teške automobile koji im samom svojom veličinom jamče veću zaštitu. No odabir ipak ostaje na individualnoj razini.

Drugi zaključak koji su predstavili u analizi, a objašnjava zašto žene češće stradaju, je podatak da su muškarci češće oni koji uzrokuju nesreće. Vozač onog automobila koji udara uvijek prolazi s manje ozljeda od vozača onog auta u koji se udara.

Foto: Pexels, Artyom Kulakov 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -