Je li riječ o prehladi ili nečem drugom? Ovo su simptomi alergije

Mnogima je dugo očekivano proljeće baš najmanje drago godišnje doba. Procvatom cvijeća i najmanji povjetarac može potaknuti nekontrolirano kihanje i svrbež u grlu. Znate li razlikovati običnu prehladu od alergijske reakcije te što je točno alergija i kako znati da je imate?

Uzročnici alergije su alergeni

Alergeni su uzročnici alergije. To su zapravo naizgled bezazlene tvari, na koje organizam reagira kao na uzročnike bolesti, te se ‘bori’ izbaciti ih iz tijela. Najčešći su alergeni pelud, prašina i životinjska dlaka, no oni mogu biti i hrana i piće, ali i ubodi insekata.

Sezonska alergija javlja se u slučajevima kad su alergeni prisutni samo određeni period u godini, poput peludi i komaraca. Ako postoji cjelogodišnja mogućnost izlaganju alergenima, alergija će biti cjelogodišnja.


Pročitajte više: 7 trikova za borbu s alergijama


Alergije se genetski prenose

Alergije može imati svatko, bez obzira na dob. One su ipak češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. Na alergije treba sumnjati kod pojave ponavljajućih prehlada, učestalog curenja nosa, upale uha, jutarnjeg kašlja, čujnog disanja te probavnih i kožnih smetnji, prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na svojim mrežnim stranicama navode i najčešće oblike alergija. To su alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam.


Pročitajte više: Što je afazija, bolest zbog koje se Bruce Willis povukao iz glume, a Sharon Stone ponovno je učila hodati i govoriti?


Pratite peludni kalendar

Ako ste primijetili navedene simptome, posebice u trenutnom periodu godine, a u vašoj obitelji ima oboljelih od alergije, savjetujte se s liječnikom. Alergeni u tijelo najčešće ulaze dišnim sustavom, stoga je nužno otkriti koje alergene imate i izbjegavati ih.

Što se tiče peludi kao alergena, preporuča se praćenje peludnog kalendara, koji sadržava informacije o razdobljima i razini koncentracije peludi. Također, pokazuje duljinu cvata određenih biljaka, a prati se čak i preuranjena cvatnja uzrokovana nadprosječno visokom temperaturom. Izbjegavajte izlazak na otvoreno kad je koncentracija peludi najviša, kao i otvaranje prozora te neki treći način izlaganja ovom alergenu.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -