Sindrom varalice mi se pojavio kad sam postala mama, evo što sam naučila!

Kate Christie je stručnjakinja za upravljanje vremenom i autorica nekoliko bestsellera, ali i žena koja se redovito mora boriti sa sindromom varalice. Ona se, kao i mnoge žene, u nekim trenucima svoje karijere počela preispitivati hoće li joj nadređeni samo pokazati vrata i dati otkaz. Sindrom varalice kod žena, a vrlo često i kod onih nevjerojatno uspješnih, je gotovo standardna pojava, no kako se boriti protiv njega.

Povezano:

Kako izgleda sindrom varalice kod žena?

“Varaš, cijelo vrijeme. Nemaš pojma što radiš i samo je pitanje vremena kad će netko doći, potapšati te po ramenu i zamoliti da napustiš prostor bez ikakvih scena”, otkrila je Kate kako u njezinoj glavi zvuči sindrom varalice.

Jeste li ikad čuli gore navedene misli u svojoj glavi? Možda dok se spremate govoriti na sastanku, ulazite u konferencijsku dvoranu ili predstavljate neku ideju? Sigurno jeste. To je sindrom varalice, a kod žena, posebno onih talentiranih i uspješnih javlja se gotovo svakodnevno. Pa odakle dolazi?

U Kateinom slučaju zapravo se pogoršalo nakon što je postala mama. “Žonglirala sam majčinstvo i druge obveze više od dvadeset godina. Jesam li dobra mama? Hoće li moja djeca imati prijatelje? Jesam li dovoljno prisutna? Jesu li sretni? Postavljam li prave granice? Misle li drugi da sam dobra mama? Postojalo je puno dokaza koji su pojačavali moje sumnje. Uzmimo za primjer ono što nazivam godinama na hitnoj pomoći: moja djeca su zajedno imali sedam lomova (moj sin je imao tri puta slomljenu ruku prije dobi od tri godine). Moja djeca su također doslovno spajana i lijepljena. Proživjela sam i jedan dan za pamćenje kad sam dva puta išla u bolnicu prvo za najstarije dijete, a zatim i za najmlađe, jer su oboje morali na šivanje. Medicinske sestre su već znale moje ime.

K tome dodajte činjenicu da, za razliku od vaše profesionalne karijere u kojoj, iako svaki Tom, Dick i Harry, mogu imati mišljenje o vašoj sposobnosti, ali malo je vjerojatno da vam to kažu, izgleda da s majčinstvom rukavice padaju i svi koje ste upoznali (ili nismo upoznali … samo pomislite žene iz reda supermarketu koje vam govore kako da kontrolirate svog preumornog mališana koji se baca po podu), svi imaju mišljenje i više ih nego rado dijele”, ispričala je Kate.

Je li zaista čudno da mame redovito razmišljaju jesu li zapravo dobre?

Kao roditelj, lako možete početi sumnjati u svoje sposobnosti i ne bi trebalo biti iznenađenje da osjeći nedostatka samopouzdanja prelaze u druge aspekte vašeg života. Obično uz jednu sumnju, dolazi i druga pa možete početi preispitivati svoje profesionalne sposobnosti: Jesam li u tome dobra? Zaslužujem li ovo poziciju? Znam li dovoljno? Što ako me netko nešto pita, a ja ne znam odgovor?

Sumnja u sebe može vas ograničiti u iskorištavanju dana, ali i može prijetiti vašoj sposobnosti da istražite divne nove mogućnosti dana koji su pred vama, a to može donijeti ozbiljnu štetu. Na samrti nitko nikada nije rekao: “Tako sam sretna što sam odbila sve te prilike jer nisam mislila da sam dovoljno dobar.”

“Moj savjet? Nikada ne zaboravite činjenicu da svatko od nas s vremena na vrijeme treba žonglirati. Ali to što ponekad ne živimo potpuno autentično, ne znači da smo varalice”, istaknula je.

Vrijeme je da se naučite nositi sa sindrom varalice, ali isto tako upamtite da ono što znate je dovoljno i vi ste dovoljni. Ako vas i kada vas uhvati sindrom varalice, sjetite se ovih jednostavnih istina:

  • Ovdje se ne radi o varanju, nego o razvijanju novih vještine – vještine pružanja potpore i vaše sposobnosti da napravite ono što ste zacrtali. Počnite govoriti ‘Da, mogu’ umjesto ‘Ne, ne mogu’, govorite ‘Da, jesam’ umjesto ‘Ne, nisam’.
  • Sindrom varalice je osjećaj, a ne činjenica – prikupite sve podatke prije nego što počnete s previše razmišljanja. Napravite popis svih svojih postignuća, kvalifikacija, velikih i malih pobjeda i istinski se osvrnite na njih. Svaki put kada počnete sumnjati u sebe, izvadite svoj popis i pročitajte ga.
  • Razgovarajte sa sobom kako biste razgovarali s kćeri ako bi s vama podijelila svoje osjećaje o neadekvatnosti ili sumnji u sebe.
  • Kad se pojave prilike za koje smatrate da niste dostojni, sjetite se da će netko drugi tko možda i manje zna imati hrabrosti reći ‘Da’.

Isto tako, pomaže vam da znate da ćete jednog dana, kada budete stariji, shvatiti da ste zapravo bili dovoljno dobri cijelo vrijeme, da znate o čemu govorite, da ste stručnjakinja u svom području, dodajete vrijednosti svemu što radite te da vam nije potrebno odobrenje bilo koga drugoga. Nemate se čega bojati.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -