Kako se nositi s osjećajem manje vrijednosti?

Marisa Peer je nekonvencionalna terapeutkinja koja cijeli svoj život proučava ljudsko ponašanje. Suprotstavlja se mišljenju većine terapeuta koji tvrde da je ljudski um nevjerojatno kompliciran. Njezina teorija navodi da većina problema jednog čovjeka proizlaze iz stava “ja nisam dovoljno dobra(dobar)”. Osjećaj manje vrijednosti utječe na svačiji život.

Tri tvrdnje koje će promijeniti vaš život

Marisa Peer ističe da razumijevanjem i primjenom ove tri tvrdnje možete ostvariti i dobiti što god želite.

  1. Vaš um radi što iskreno misli da vi želite da radi i što uistinu misli da je u vašem najboljem interesu.
  2. Osjećaj koji imate o bilo kojem događaju u životu i način na koji vaš um reagira na to je rezultat dvije stvari; slike koje stvorite u svojoj glavi i riječi koje si kažete.
  3. Kako biste uspjeli u bilo čemu morate nepoznato pretvoriti u poznato, a poznato u nepoznato.

Govorite si svaki dan da ste dovoljni

Marisa je objasnila kako se te tvrdnje svode na jednostavnu ideju da se osoba ne smatra dovoljno dobrom. Teoriju je stvorila na temelju osobnog iskustva i iskustva s brojnim pacijentima, a pacijenti su bili i slavne osobe i “obični” ljudi. Navela je slučaj glumca koji je imao sve, novac, slavu, nagrade, ali ništa od toga nije smatra posebnim. Marisa ga je potaknula da joj ispriča svoj život i tako pronašla podrijetlo problema osjećaj manje vrijednosti. Njegov otac nikad nije htio podijeliti večeru s njim, radije ju je dao psima. Istaknula je kako djeca idealiziraju svoje roditelje pa kad roditelj odbija svoje dijete, ono će misliti da je problem u njemu, ne u roditelju. “Ne misliš da si dovoljno dobar, to je tvoj dijagnoza”, rekla je Marisa, “liječit će se tako što ćeš si svaki dan govoriti da si dovoljan.”

Nakon nekog vremena muškarac prestao imati osjećaj manje vrijednosti i upravo ga je dovoljnost učinila sretnim. Smršavio, prodao svoje brojne aute i počeo uživati u jednostavnom životu.

Navela je i druge slučajeve u kojima je napravila značajne promjene u životima svojih klijenata. Istaknula je da se ne slaže s teorijom da psihijatri trebaju pričati svaki put o osjećajima. “Znate kako se osjećaju, znate da se ne osjećaju dovoljnima, idite izravno na taj problem. Rješavajte njega”, navela je Marisa.

Pohvala vs. kritika

U sklopu predavanja o nedovoljnosti, kao najvećoj bolesti čovječanstva, Marisa je istaknula kako je potrebno poznato učiniti nepoznatim, a nepoznato poznatim. Upravo tu navodi važnost pohvale i kritike. “Pohvalu učinite poznatom, a kritiku nepoznatom”, tvrdi Peer, dodajući: “Ne volite pohvale jer su vam nepoznate i okrećete se kritikama jer su poznate.”

Povezano: 10 stvari koje će popraviti vaše samopouzdanje

Vrijeme je i da to promijenite, ali zašto je to toliko važno? Kako osjećaj manje vrijednosti utječe na naš život?

“Najveći uzrok depresije su grube, ružne riječi i kritike koje iznova govorite sami sebi.”

Marisa Peer

Žene i novac

Upravo kritike i nedostatak osjećaja vlastite vrijednosti dovode to toga da su brojne žene potplaćene. U organizaciji Business Cafe i Zaokreta 12. listopada održat će se konferencija “Žene i novac”. Cilj konferencije je potaknuti žene na slobodan razgovor o novcu te financijskoj neovisnosti žena. Kristina Ercegović je osnivačica Business Cafe i organizatorica konferencije koja se slaže s tvrdnjom Marise Peer.

“U svom radu često susrećem uspješne visokoobrazovane žene. Mnoge imaju problem osjećaja manje vrijednosti kao što Marisa kaže da misle kako nisu dovoljno dobre. To se u poslu ogleda tako što klijentima daju preveliku vrijednost kako bi se dokazale, premalo se cijene, preniske su im cijene, imaju problema s naplatom i sa zauzimanjem za sebe na sastancima i pregovorima. Previše rade same, premalo delegiraju pa misle da im prvo treba još 500. po redu radionica i certifikat pa će onda krenuti s nečim.

Povezano: Rast vašeg biznisa ovisi o vašem osobnom rastu

Svi ćemo kroz projekt Žene i novac raditi na osvještavanju i edukaciji. Na izgradnji zdravog samopoštovanja i samopouzdanja jer dovoljno smo dobre. Iako nismo savršene, vrijedimo. Naš osjećaj koliko mislimo da vrijedimo i da zaslužujemo te koliko cijenimo sebe presudan je faktor za uspješno vođenje posla i napredak u karijeri”, zaključila je Kristina.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -