Branka Švornić Bratonja u jeku rata ostavila siguran posao i pokrenula školu stranih jezika!

Branka Švorinić Bratonja više od 25 godina se bavi podučavanjem engleskog jezika, a školu stranih jezika Kastav Euroway osnovala je 1992. godine kad je odlučila dati otkaz na “sigurnom” poslu i baciti se u poduzetničke vode.  

Povezano: Naučite strani jezik na godišnjem odmoru

”Pogled na život mi je drugačiji jer sam rano ostala sama”

Branka je profesorica hrvatskog i engleskog jezika, a osim svoje profesorske struke bavila se i novinarstvom te odnosima s javnošću. U dobi od 29 godina ostala je udovica s dvoje djece. 

„TO ME JE VJEROJATNO ODREDILO U NEKOM DRUGOM SMJERU.”

No, kaže da su njezin život odredili i roditelji koji su ulagali u njezinu samostalnost i njezin jedinstven način života. U mladosti je putovala s roditeljima te smatra da je njihov odgoj utjecao upravo na to da ne mora biti vezana nekakvim pravilima, odnosno da ne mora raditi u školi cijeli život ili na bilo kojem drugom mjestu. „Pogled na život mi je bio drugačiji, ali morala sam se boriti s obzirom na to da sam rano ostala sama“, ispričala je, dodajući: „No, kasnije sam sredila život i preudala se.“ 

Godine 1992. dobila je priliku postati poduzetnicom. Poznanik iz Švedske imao je kuću u Kastvu, a kako je bio rat želio je je nekome iznajmiti. Branka je tada došla na ideju da proba organizirati tečajeve jezika i tako je krenula priča s Kastav Eurowayem. „Prve godine sam se uspjela organizirati da radim usporedno puno radno vrijeme u firmi i držim tečajeve jezika. Moj sadašnji muž i moja djeca su mi bili velika podrška”, rekla je.  

Nije bilo lako, ali je uspjela sve to organizirati. Smatra da je jako važna organizacija i podrška obitelji. “Sljedeće godine sam vidjela da ću moći nekako preživjeti i dala otkaz. Svi su bili iznenađeni, pogotovo roditelji“, ispričala je Branka. I tako je krenula Euroway priča.

Nakon što je jedno vrijeme držala tečajeve sama, od 1994. godine pridružila joj se i Biserka Jelušić, profesorica engleskog i talijanskog jezika. Nažalost, profesorica je preminula, ali Kastav Eurowayu kao profesorica pridružila se njezina kćer Sanja Ružić, inače bivša polaznica Eurowaya. Nešto kasnije član Euroway teama postala je i Mirna Rubeša, još jedno „dijete Eurowaya“. Po potrebi Euroway teamu se priključuju i vanjski suradnici. Svi su oni doprinijeli brendiranju Eurowaya. Branka je danas u mirovini i radi kao prokurist.

Ove godine Euroway u Kastvu, Londonu i Los Angelesu

U Rijeci je velik broj škola i konkurencija je velika, no Branka smatra da je njihova prednost što su gradu Kastvu.

“NO NE ZAMARAM SE PREVIŠE KONKURENCIJOM. JEDNOSTAVNO TRUDIMO SE RADITI NAJBOLJE ŠTO MOŽEMO, A OSTALIMA SE NE OPTEREĆUJEMO.”  

Euroway je kroz svoje postojanje nudio tečajeve nekoliko jezika. Zainteresirani su mogli učiti engleski, njemački, talijanski, a ponekad i španjolski. Tijekom godina Euroway se specijalizirao za engleski jezik. „Mi na svako pitanje imamo odgovor, a ako ga ne znamo mi sami, znamo tko će nam ga dati“, rekla je.  

Na njezino zadovoljstvo, broj polaznika se nije smanjio pa tako ne osjeća da je prije 15-ak godina bilo manje ili više polaznika. Grupe polaznika su do najviše 12-ero ljudi koliko stane u jednu učionicu. „Kako smo u Kastvu, naši polaznici dolaze većinom iz zapadnog dijela Rijeke i šire Kastavštine.“, ispričala je, dodajući: „U Eurowayu se priča samo engleski pa kako učenici dođu u naše prostorije razgovor na hrvatskom prestaje, a to vrijedi i za roditelje kad ostavljaju ili dolaze po djecu.“  

Osim tečajeva, Euroway svako ljeto svoje polaznike vodi i u ljetnu školu u Londonu ili Cambridgeu u kojoj polaznici imaju tjedno 20 sati učenja engleskog jezika „Moram priznati da se djeca u dva tjedna u Engleskoj zaista osamostale“, rekla je Branka te navela primjer djevojčice koja je plakala kad je bila s njima u Engleskoj, ali uz podršku svoje profesorice je izdržala to putovanje, a nakon nekoliko godina se odlučila i na studij u Londonu.  

Od ove godine Euroway polaznici ponovno imaju mogućnost sudjelovanja i na Ambassador Leadership Summitima u Americi. Organizacija Ambassador Leadership Summits okuplja mlade iz cijeloga svijeta u dobi od 12 do 18 godina s ciljem razvijanja njihovih „leadership skills“.

škola engleskog jezika u rijeci

Terenska nastava u Kastvu i Euroway House 

Uz nastavu na engleskom jeziku, Euroway je proveo terensku nastavu pod imenom „The Never – ending Story of Kastav“. Projekt je proveden uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Od 114 prijavljenih projekt Eurowaya je bio među 28 prihvaćenih projekata. U sklopu „The Never-ending Story of Kastav“ Euroway polaznici su uz pomoć radnih listova istraživali kastavske znamenitosti. Na taj način je objedinjeno učenje engleskog jezika i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom. Iz spomenutog projekta proizašli su i „djeca – turističi vodiči“, a sve u suradnji s udrugom „Trija“, koja se bavi dječjim turizmom i poduzetništvom.  

Još jedna Euroway posebnost je da se škola za vrijeme školskih praznika, kad tečajevi prestaju, pretvori u kuću za iznajmljivanje – Euroway House. „Učionice postaju spavaonice i dnevnik boravak, a ured se pretvara u kuhinju.“, ispričala je. 

Planovi za budućnost i osvrt na prošlost  

„Naravno da imam planove, ali pitanje hoću li ih sve ostvariti“, kroz smijeh je rekla Branka o svojim budućim projektima. No, istaknula je da planira raditi na dječjem turizmu i dječjem poduzetništvo u kojem vidi dobar potencijal.  

Profesorica je ispričala kako je radila pogreške u poslovanju, kao što i svi rade, ali smatra to sastavnim dijelom posla. No ističe hrabrost kao važnu vrlinu u poduzetništvu. „Treba biti hrabar i boriti se, može se kad se čovjek bori“, rekla je Branka te zaključila da je važno da čovjek voli ono što radi.  

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako putem Instagrama predstaviti brend

Kako putem Instagrama predstaviti svoj brend?

Svaka iole respektabilna kompanija, brend ili osoba ima svoj profil kojim se nastoji približiti svojoj publici. No, ponekad to nije jednostavno....
- Advertisment -