Branka Švornić Bratonja u jeku rata ostavila siguran posao i pokrenula školu stranih jezika!

Branka Švorinić Bratonja više od 25 godina se bavi podučavanjem engleskog jezika, a školu stranih jezika Kastav Euroway osnovala je 1992. godine kad je odlučila dati otkaz na “sigurnom” poslu i baciti se u poduzetničke vode.  

Povezano: Naučite strani jezik na godišnjem odmoru

”Pogled na život mi je drugačiji jer sam rano ostala sama”

Branka je profesorica hrvatskog i engleskog jezika, a osim svoje profesorske struke bavila se i novinarstvom te odnosima s javnošću. U dobi od 29 godina ostala je udovica s dvoje djece. 

„TO ME JE VJEROJATNO ODREDILO U NEKOM DRUGOM SMJERU.”

No, kaže da su njezin život odredili i roditelji koji su ulagali u njezinu samostalnost i njezin jedinstven način života. U mladosti je putovala s roditeljima te smatra da je njihov odgoj utjecao upravo na to da ne mora biti vezana nekakvim pravilima, odnosno da ne mora raditi u školi cijeli život ili na bilo kojem drugom mjestu. „Pogled na život mi je bio drugačiji, ali morala sam se boriti s obzirom na to da sam rano ostala sama“, ispričala je, dodajući: „No, kasnije sam sredila život i preudala se.“ 

Godine 1992. dobila je priliku postati poduzetnicom. Poznanik iz Švedske imao je kuću u Kastvu, a kako je bio rat želio je je nekome iznajmiti. Branka je tada došla na ideju da proba organizirati tečajeve jezika i tako je krenula priča s Kastav Eurowayem. „Prve godine sam se uspjela organizirati da radim usporedno puno radno vrijeme u firmi i držim tečajeve jezika. Moj sadašnji muž i moja djeca su mi bili velika podrška”, rekla je.  

Nije bilo lako, ali je uspjela sve to organizirati. Smatra da je jako važna organizacija i podrška obitelji. “Sljedeće godine sam vidjela da ću moći nekako preživjeti i dala otkaz. Svi su bili iznenađeni, pogotovo roditelji“, ispričala je Branka. I tako je krenula Euroway priča.

Nakon što je jedno vrijeme držala tečajeve sama, od 1994. godine pridružila joj se i Biserka Jelušić, profesorica engleskog i talijanskog jezika. Nažalost, profesorica je preminula, ali Kastav Eurowayu kao profesorica pridružila se njezina kćer Sanja Ružić, inače bivša polaznica Eurowaya. Nešto kasnije član Euroway teama postala je i Mirna Rubeša, još jedno „dijete Eurowaya“. Po potrebi Euroway teamu se priključuju i vanjski suradnici. Svi su oni doprinijeli brendiranju Eurowaya. Branka je danas u mirovini i radi kao prokurist.

Ove godine Euroway u Kastvu, Londonu i Los Angelesu

U Rijeci je velik broj škola i konkurencija je velika, no Branka smatra da je njihova prednost što su gradu Kastvu.

“NO NE ZAMARAM SE PREVIŠE KONKURENCIJOM. JEDNOSTAVNO TRUDIMO SE RADITI NAJBOLJE ŠTO MOŽEMO, A OSTALIMA SE NE OPTEREĆUJEMO.”  

Euroway je kroz svoje postojanje nudio tečajeve nekoliko jezika. Zainteresirani su mogli učiti engleski, njemački, talijanski, a ponekad i španjolski. Tijekom godina Euroway se specijalizirao za engleski jezik. „Mi na svako pitanje imamo odgovor, a ako ga ne znamo mi sami, znamo tko će nam ga dati“, rekla je.  

Na njezino zadovoljstvo, broj polaznika se nije smanjio pa tako ne osjeća da je prije 15-ak godina bilo manje ili više polaznika. Grupe polaznika su do najviše 12-ero ljudi koliko stane u jednu učionicu. „Kako smo u Kastvu, naši polaznici dolaze većinom iz zapadnog dijela Rijeke i šire Kastavštine.“, ispričala je, dodajući: „U Eurowayu se priča samo engleski pa kako učenici dođu u naše prostorije razgovor na hrvatskom prestaje, a to vrijedi i za roditelje kad ostavljaju ili dolaze po djecu.“  

Osim tečajeva, Euroway svako ljeto svoje polaznike vodi i u ljetnu školu u Londonu ili Cambridgeu u kojoj polaznici imaju tjedno 20 sati učenja engleskog jezika „Moram priznati da se djeca u dva tjedna u Engleskoj zaista osamostale“, rekla je Branka te navela primjer djevojčice koja je plakala kad je bila s njima u Engleskoj, ali uz podršku svoje profesorice je izdržala to putovanje, a nakon nekoliko godina se odlučila i na studij u Londonu.  

Od ove godine Euroway polaznici ponovno imaju mogućnost sudjelovanja i na Ambassador Leadership Summitima u Americi. Organizacija Ambassador Leadership Summits okuplja mlade iz cijeloga svijeta u dobi od 12 do 18 godina s ciljem razvijanja njihovih „leadership skills“.

škola engleskog jezika u rijeci

Terenska nastava u Kastvu i Euroway House 

Uz nastavu na engleskom jeziku, Euroway je proveo terensku nastavu pod imenom „The Never – ending Story of Kastav“. Projekt je proveden uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Od 114 prijavljenih projekt Eurowaya je bio među 28 prihvaćenih projekata. U sklopu „The Never-ending Story of Kastav“ Euroway polaznici su uz pomoć radnih listova istraživali kastavske znamenitosti. Na taj način je objedinjeno učenje engleskog jezika i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom. Iz spomenutog projekta proizašli su i „djeca – turističi vodiči“, a sve u suradnji s udrugom „Trija“, koja se bavi dječjim turizmom i poduzetništvom.  

Još jedna Euroway posebnost je da se škola za vrijeme školskih praznika, kad tečajevi prestaju, pretvori u kuću za iznajmljivanje – Euroway House. „Učionice postaju spavaonice i dnevnik boravak, a ured se pretvara u kuhinju.“, ispričala je. 

Planovi za budućnost i osvrt na prošlost  

„Naravno da imam planove, ali pitanje hoću li ih sve ostvariti“, kroz smijeh je rekla Branka o svojim budućim projektima. No, istaknula je da planira raditi na dječjem turizmu i dječjem poduzetništvo u kojem vidi dobar potencijal.  

Profesorica je ispričala kako je radila pogreške u poslovanju, kao što i svi rade, ali smatra to sastavnim dijelom posla. No ističe hrabrost kao važnu vrlinu u poduzetništvu. „Treba biti hrabar i boriti se, može se kad se čovjek bori“, rekla je Branka te zaključila da je važno da čovjek voli ono što radi.  

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -