Slavne žene koje su u 40-ima i 50-ima postale poduzetnice!

U suvremenom svijetu kojeg karakterizira globalna trgovina, mladi se često smatraju ključem uspjeha u poslovanju. Uvriježeno je mišljenje da su mlađe generacije izvor novih ideja i da biznisu daju “vjetar u leđa”. Međutim, slavne poduzetnice s ove liste dokazuju suprotno.

Povezano:

Vera Wang

Njujorška modna dizajnerica Vera Wang danas je poznata diljem svijeta, ali tu je reputaciju izgradila tek u svojim četrdesetima. Wang se odlučila za kreiranje vlastite modne linije i otvaranje svog prvog butika nakon dizajniranja vlastite vjenčanice, a zahvaljujući dugom radnom stažu za prestižni Vogue, ostvarila je kontakte koji su joj osigurali ogroman uspjeh. Njezino se bogatstvo trenutno procjenjuje na više od 400 milijuna dolara.

Martha Stewart

Nakon uspješne karijere kuharice i spisateljice, Martha Stewart je 1997. godine centralizirala razne poslovne poduhvate stvaranjem tvrtke Martha Stewart Living Omnimedia – u dobi od 56 godina. Medijski konglomerat sve je jači iz godine u godinu, a proširio se u svijet televizije, radija pa čak i vina! Stewart je jedna od najbogatijih žena na svijetu, s neto vrijednošću od 300 milijuna dolara.

Robin Chase

Izvršna direktorica Zipcara, usluge dijeljenja automobila, donijela je odluku o osnivanju vlastite tvrtke 2000., kada joj je bila 41 godina. Njezina inovativna usluga prijevoza, koja kupcima omogućuje iznajmljivanje automobila po satu, prodana je u 2013. za vrtoglavih 500 milijuna dolara, pretvarajući Chase u jednu od najbogatijih žena na svijetu.

Cath Kidston

Londončanka Cath Kidston čekala je do svoje 45. godine da osnuje tvrtku koja nosi njeno ime, nakon što je rane godine provela kao vlasnica trgovine specijalizirane za rabljeni namještaj. Kidston je osnovala tvrtku Cath Kidston Ltd, koja prodaje vintage odjeću i opremu za dom, ostvarivši ogroman uspjeh tijekom svjetske recesije. Nekoliko godina kasnije, 2010., prodala je tvrtku ulagačima, zaradivši 25 milijuna funti i zadržavši mjesto u upravnom odboru.

Lynda Weinman

Web dizajnerica Lynda Weinman prema poslovnom je uspjehu krenula polako, ali sigurno. Prije nego što je 1995. pokrenula vlastitu tvrtku za razvoj web stranica, radila je u odjelu posebnih efekata u holivudskim filmovima, uključujući Robocop 2 i Bill & Ted. U dobi od 42 godine, Weinman je lansirala Lynda.com i od tada bilježi samo dobitke. U 2015. godini tvrtku je kupio LinkedIn za nevjerojatnih 1,5 milijardi američkih dolara.

Foto: Gage Skidmore

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -