Slomljeno srce – dobar razlog za bolovanje?

Život se događa, a sve što se događa ne mora biti lijepo. Tako se događaju prekidi romantične veze i braka, što ljude snažno pogodi, ma koliko loši ta veza ili brak bili. To je normalno i ono što nas čini ljudima koji imaju svoje uspone i padove. No, je li slomljeno srce ili, službeno, takotsubo kardiomiopatija dovoljno dobar razlog za uzeti slobodan dan ili pak bolovanje na teret HZZO-a?

Emocionalni stres dovodi do zdravstvenih komplikacija

Slomljeno srce više je od tuge. U pitanju je zdravstveni problem koji doista pogađa srce, a koji može biti usporediv sa srdačnim udarom, ovisno o jačini simptoma. Suprotno uvriježenom mišljenju, do slomljenog srca ne dolazi samo zbog raskida veze ili braka, već i zbog drugih stresnih i vrlo emocionalnih situacija.

Najčešći su simptomi bol u prsima i smetnje pri disanju, piše Mayo Clinic. Među uzrocima mogu biti druge bolesti, ali i stresni životni događaji i smrt voljenih osoba. U prijevodu, emocionalni stres.

Komplikacije su moguće, a najekstremnije su plućni edem, otkazivanje srca i stvaranje krvnih ugrušaka. Slomljeno srce češće pogađa žene, osobe starije od 50 godina i osobe koje boluju od anksioznog ili depresivnog poremećaja. No, slomljeno srce u pravilu je akutno stanje koje prolazi bez komplikacija.


Pročitajte više: Kako preživjeti razvod braka?


Zloporaba prava na slobodan dan?

Portal Moj posao je proveo anketu na prigodnom uzorku s ciljem da utvrdi koliko njihovih pratitelja podržava uvođenje prava na slobodne dane zbog raskida veze ili braka. Odgovore je ponudilo 2200 ispitanika čija su mišljenja bila podijeljena. Da bi radnici trebali imati pravo na slobodan dan zbog slomljenog srca smatra 41% ispitanika. Kao osnovni razlog isticali su mentalnu nesposobnost radnika da normalno obavlja svoj posao, što vodi do pada motivacije i produktivnosti.

Većina se složila kako bi opravdanost izostanka trebala ocijeniti stručna osoba, odnosno psiholog.

S druge strane, 59% ispitanika smatra kako slomljeno srce nije opravdan razlog za uzimanje slobodnog dana ili za bolovanje. Mnogi ističu kako privatan život treba odvojiti od poslovnog, a većina ističe kako je teško dokazati da osoba doista ima tegobe uzrokovane slomljenim srcem. Ističu kako je vrlo lako zloporabiti pravo na slobodan dan. Mnogi su se pozvali i na uzrečicu ‘u radu je spas,’ te smatraju kako će se osoba koja radi brže oporaviti.

Ljubav ili rad?

Pitanje slobodnih dana ili bolovanja zbog slomljenog srca doista je pitanje bez jednostavnog odgovora. Nema sumnje da će osoba pod velikim privatnim stresom slabije raditi ili se čak iznenada rasplakati na poslu. Uzrok tomu ne mora nužno biti prekid veze ili braka. Život je takav da nam u svakom trenutku može ‘servirati’ stresan ili čak traumatičan trenutak, a od radnika će se i dalje očekivati da radi kao da se ništa nije dogodilo.

Isto je i kad je u pitanju prekid veze ili braka. Dok s jedne strane društvo u kojem živimo ljubav predstavlja kao smisao života i jedinu pravu vrijednost, s druge strane isto je društvo spremno ismijati bol osobe koja je tu ljubav izgubila. Takvim se osobama govori da samo nastave dalje, da ima još ‘puno riba u moru’ i neka samo rade nešto drugo da si odvrate pozornost. Za mnoge, posao je to ‘nešto drugo.’ Odjednom je sve drugo važnije od ljubavi.


Pročitajte više: Žena. Multipraktik – Pokazati ili ne ranjivost u biznisu


Slomljeno srce čini nas ljudima

Kako je hustle kultura zaista uzela maha, nije neobično da će mnogi sugerirati da rad liječi sve. U vremenu u kojemu je rad do sitnih večernjih sati nešto čime se mnogi hvale na društvenim mrežama, uzimanje slobodnih dana zbog privatnog stresa pokazatelj je slabosti. Onaj tko ne radi, gubi vrijeme. Bolovanje se tretira na isti način. Tko je zarazan i ne može u ured, neka radi od kuće. Nema mjesta za zaostatke.

No, sve loše i sve dobre stvari koje nam se događaju, kao i način na koji reagiramo na njih, ono su što nas čini ljudima. S razlogom se kaže da nitko prije smrti neće žaliti što nije više radio. Žalit će za ljudskim stvarima, vremenom s dragim ljudima.

Ako nekoga prekid veze ili braka pogodi do te mjere da doslovce oboli, zašto ta osoba ne bi uzela vrijeme za sebe? U konačnici, procjenu radne sposobnosti najbolje je prepustiti stručnjacima.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -