Je li šminka osnova poslovnog dojma? Nije dobila posao jer se nije – našminkala

Koliko god nevjerojatno zvučalo, žena nije dobila posao za koji je ispunila apsolutno sve uvjete jer se nije – našminkala. Riječ je o poziciji potpredsjednice ljudskih resursa u jednoj tehnološkoj tvrtki u New Yorku. Melissa Weaver svoje je iskustvo podijelila u TikTok objavi koja je postala viralnom, a u njoj je spomenula i da je njezin izgled bio u skladu s uredskim dress codeom. U LinkedIn anketi pitali smo naše čitatelje što misle, trebaju li žene na visokim pozicijama, uz profesionalnu odjeću i pristojnu frizuru, nositi i šminku. O cijeloj priči razgovarali smo sa savjetnicom za osobni izgled u Obuci.se Jernejom Agić te direktoricom LZ Consult Lidijom Zečić.

Ima iskustvo i vrijednosti, ali…

Naime, Melissin potencijalni poslodavac rekao je da jednostavno nije uložila dovoljno truda u fizički izgled za razgovor za posao. Odjenula je crni blejzer i bijelu košulju na kopčanje te je oboje bilo ispeglano. Kosu je stilizirala, a nokte je nalakirala u neutralnu boju. Činilo joj se da je intervju, koji je trajao deset minuta dulje od predviđenog, prošao dobro. Ipak, nekoliko dana kasnije primila je e-mail u kojemu je pisalo da, iako odgovara onome što tvrtka traži u smislu iskustva i vrijednosti, ne prolazi u drugi krug. Objasnili su joj da su „zabrinuti jer nije uložila dovoljno truda u svoj izgled s obzirom na to da je bila na razgovoru za ulogu potpredsjednice“.

Savjetnica za osobni izgled Jerneja Agić objašnjava da svojim izgledom uvijek šaljemo neku poruku. Izgled nije neutralan, već je ili pozitivan ili negativan, a poslovni izgled potrebno je prilagoditi situaciji. Situacija zahtijeva pomno odabranu odjeću, modne dodatke i frizuru, a kod žena i make-up. Kod muškaraca je to brada.

„Ako cjelokupni izgled nije prilagođen i sređen, šaljemo poruku da nam nisu bitni detalji ili da se ne znamo sasvim dobro pobrinuti se za sebe. Kako ćemo se onda tek pobrinuti za druge? Znakovi mogu biti poderane ili prljave cipele, neuredna frizura, nedostatak make-upa…“, zaključuje Jerneja.


Pročitajte više: Kako reći zaposleniku da se neprikladno oblači?


Različite korporacije njeguju različit dress code

Lidija Zečić također vjeruje da je potrebno sagledati malo širu sliku i obje strane u procesu selekcije. Slaže se da je Melissina situacija nezgodna i da je e-mail na granici diskriminacije, ali važno je imati na umu da različite korporacije njeguju različit kodeks odijevanja (dress code). Ovisno o radnom mjestu i razini pozicije u strukturi kompanije, očekivanja od kandidata mogu biti vrlo velika. Lidija se prisjeća svoje prijateljice koja je odustala od pozicije u Upravi velike uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu iz vrlo neobičnog razloga.

„Za tjedne sastanke Uprave očekivala se pažljiva diskretna šminka i postojana frizura kao iz Taft reklame te je svaki put morala imati novu odjeću. Muški kolege su reciklirali nekoliko odijela s nešto više košulja, a ona nije mogla jedno odijelo nositi toliko puta. Kada je izračunala koliko ju koštaju sastanci Uprave u odnosu na povećanje plaće, vrlo sigurno se odrekla tog promaknuća“.

Kako kaže, u to vrijeme nažalost još uvijek nisu znale za Matildu Kahl, koja je kao Art Director u Saatchi & Saatchi godinama dolazila na posao u istoj odjeći. Dodaje da iako u selekcijskom postupku nikada neće eliminirati nekoga zbog izgleda u određenom intervjuu, osobito online, vrlo često mora opisati korporativnu kulturu klijenta i približiti tu poslovnu sredinu kandidatu. Mora provjeriti u kakvom okruženju kandidat želi ili može raditi.


Pročitajte više: Trebate li punu šminku svaki dan na poslu?


Preintenzivna šminka na razgovoru za posao također nije poželjna

„I u situacijama kada se radi o vrlo formalnim korporacijama sa striktnim kodeksom odijevanja, što je, moram priznati, sve rjeđa pojava, kandidati ponekad i sami odustaju ako se ne vide u takvom okruženju. Isto tako, često čujem od iskusnih menadžera da se ne osjećaju dobro na bean bags i da im je casual Friday noćna mora“.

Njezina poruka kandidatima je da uvijek dobro procijene i upoznaju korporativnu kulturu potencijalnog budućeg poslodavaca, prije nego odluče prihvatiti posao, osobito na ključnim vodećim pozicijama. S druge strane, nikada nije vodila selekcijski postupak u kojemu bi klijent komentirao da osoba nije dovoljno našminkana ili pravilno odjevena.

„Štoviše, češće smo bili svjedoci over-doinga kod mlađih kandidata – pretjerano svečano odjeća ili preintenzivna šminka. Zato sam vrlo iznenađena Melissinim iskustvom, pa pretpostavljam da je u pitanju bio cijeli izgled te da su u toj kompaniji imali drugačija očekivanja od kandidata. Mislim da nije samo nedostatak šminke bio razlog za odbijenicu. U konačnici, trend no make-up/nude look je već dugo prisutan i dobro prihvaćen“, zaključuje Lidija.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -