Kako reći zaposleniku da se neprikladno oblači?

Kako kultura odijevanja u mnogim tvrtkama postaje sve ležernija, posebno petkom, tako i pravila o dress codeu postaju opuštenija na mnogim radnim mjestima. No neki zaposlenici su ta pravila počeli shvaćati i previše opušteno. Naravno da duboki dekolte nije dozvoljen, a ni kratke hlače. Kako spriječiti neprikladno oblačenje na poslu i što napraviti po pitanju toga?

Povezano:

Neprikladno oblačenje na poslu

Imate važan sastanak s klijentom, a vaš se zaposlenik pojavio u japankama? Iako će vas to razljutiti, nastojte na pristojan način razgovarati o dress codeu ureda.

Detaljno objasnite dress code

Prihvatljiv i poželjan način odijevanja trebao bi biti detaljno opisan u priručniku za zaposlenike, a to bi se trebalo napomenuti i novi zaposlenicima na razgovoru za posao kako bi spriječili neugodne situacije. Što je temeljitije objašnjen dress code, to će ga zasposlenici lakše slijediti.

Budite dosljedni politici odijevanja

Ako poslodavac primjenjuje dress code kod nekih zaposlenika, a kod drugih ne, to se može shvatiti kao diskriminacija. Dosljednost može pomoći u izbjegavanju problema u odnosima sa zaposlenicima, pa čak i u potencijalnim tužbama. Zaposlenici će se osjećati ugodnije znajući da se svi moraju pridržavati istih pravila.

Argumentirano objasnite razloge dress codea

U većini slučajeva dress code nije proizvoljan; uspostavljen je zbog specifičnih potreba na poslu. Na primjer, kad rade s strojevima ili opasnom opremom, zaposlenicima je često zabranjeno nošenje nakita ili labave odjeće jer to predstavlja potencijalnu opasnost za njih. Shvatite zašto su svi aspekti pravila o dress codeu na snazi, tako da možete educirati zaposlenike ako oni zatraže razloge iza politike odijevanja.

Obavijestite zaposlenike o promjenama

Ako tvrtka odluči da određeni aspekti dress code-a više nisu potrebni ili pokreće nova pravila, važno je obavijestiti zaposlenike. Zaposlenici također trebaju imati dovoljno vremena da se naviknu na promjene.

Ako promjene nisu obvezjujuće, ali zaposlenik ili nekoliko njih počinje kršiti postojeću politiku odijevanja, taktično bi bilo poslati podsjetnike na pravila o odijevanju. To može biti učinkovita i prikladna taktika sve dok kršenja ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost. U mnogim slučajevima zaposlenici će shvatiti svoje pogreške i ispraviti svoje odijevanje.

Privatni sastanak

Ako zaposlenik kontinuirano krši pravila oblačenja uprkos suptilnim podsjetnicima ili nosi odjeću koja je krajnje neprikladna na mjestu zaposlenja, privatni sastanak sa zaposlenicima može pomoći u rješavanju problema. Menadžeri ili poslodavci trebaju osigurati prisustvo svjedoka koji će prepričati događaje sastanka, ako je potrebno.

Tijekom sastanka važno je učiniti da se zaposlenici osjećaju ugodno, riješiti se specifičnih kršenja pravila dress codea i ponuditi rješenja. Zaposlenik možda ne razumije generalizacije i može se osjećati neugodno ako mu se kaže da izgleda “neuredno” ili “neprikladno”. Poslodavci ili menadžeri trebali bi reći zaposlenicima kako ispraviti prekršaje.

Važno je što prije moguće spriječiti kršenje pravila o odijevanju, ali jednako je važno biti taktičan i suosjećajan. Neki zaposlenici mogu nenamjerno kršiti pravila i mogu biti otvoreni za ispravljanje problema, ali ne razumiju kako. Koristite prijateljski pristup prije nego što počnete koristiti disciplinske mjere.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skin_tim

Skin TIM centar – 15% popusta za članice

Naša zajednička priča u ulozi poduzetnica potaknuta je iskrenom ljubavlju prema našem poslu. Pružiti svakoj ženi jednak tretman,...
- Advertisment -