Okrugli stol: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj?

Nije jednostavno biti žena. Posebice u današnjem vremenu kad se od žena očekuje da budu izvrsne majke, žene od karijere, supruge i prijateljice. Brojne uloge su nam nametnute, ali ih možda i same prihvatimo. Stoga, kad se žena okrene poduzetništvu dobiva još jednu ulogu, koja je sve samo ne laka. Četiri žene su progovorile kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj u odnosu na svijet te kako se ono može ojačati.

Moderatorica okruglog stola bila je Ivana Matić iz Women in Adria, a raspravi su se priključile Nataša Mlakar, direktorica Kreditnih proizvoda u poslovanju s gospodarstvom Raffeisen banke, Victoria Zinchuk, direkorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj te Ana Zorić, glavna savjetnica ministra financija.

Povezano: Objavljene ovogodišnje finalistice projekta nagrade najboljim poduzetnicama

Ograničavamo li same sebe?

Viktoria Zinchuk je otvorila raspravu govoreći o Women in Business programu, unutar Europske banke za obnovu i razvoj, koji je potaknuo brojne poduzetnice na stvaranje vlastitog poslovanja. Naglasila je kako je Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila pola milijarde eura raznim bankama diljem Europe kako bi potaknula žensko poduzetništvo. “Program je u 18 država, a rekla bih da se ističe Turska”, rekla je Victoria.

Kad se govori o ženskom poduzetništvu, uvijek se govorio i ravnopravnosti spolova. Sprječavaju li žene same sebe? Ograničavamo li se kad je u pitanju uspjeh ili je tko kriv netko drugi?

“Promatrajući mnoge žene u brojnim državama, obično je problem u nama samima. Riskiramo li? Jesmo li pripremljene na kompromise? Uvijek postoje neki kompromisi koje moramo napraviti ako želimo stvoriti svoj biznis. Jer nismo samo poduzetnice nego i majke, supruge, kćeri i sestre”, istaknula je Victoria.

“Mislim da je važno društvo, ali i kako mi odgajamo svoje kćeri i sinove. Kako ih obrazujemo? Govorimo li svojim kćerima da se dobro udaju ili da moraju riskirati te ovise sama o sebi? Govorimo li im da moraju učiti? Jer se u konačnici mogu osloniti samo na sebe”, rekla je Victoria.

Žene sputava odgoj

Nataša Mlakar prije četiri godine je započela je s projektom unutar Reffeisen banke koji potiče poslovanje žena. “Iako smo imali podršku unutar banke, osjećali smo se kao svojevrsni start-up jer nismo imali nikakav program za žene poduzetnice”, istaknula je Nataša.

“Ženama treba mentorstvo, podrška i mislim da smo to kroz naš program omogućili”, ispričala je Nataša, dodajući:”Mislim da su žene, barem žene s kojima mi surađujemo, inovativne, kreativne, marljive, ustrajne. Vrlo borbene kad znaju da se bore za svoja prava.”

No, istaknula je kako ponekad žene sprječava upravo njihova velika opreznost. “Mislim da nas najviše sputava naš odgoj, tradicionalno društvo u kojem živomo. Sve kasnije proizlazi iz toga, teži pristup kapitalu i teži pristup obrazovanju, iako su naše žene izuzetno obrazovane. Upravo taj odgoj da “žena drži tri kuta u kući”, “žena, majka, kraljica” i “iza svakog uspješnog muškarca stoji žena”. Žene su uvijek gurnute u drugi plan, sasvim se podrazumijeva da je njezina uloga da čuva kuću i obitelj. Na taj način ona ne može ispuniti svoj puni potencijal”, objasnila je Nataša.

Tradicionalni odgoj koji sputava brojne žene, moguće je ukloniti samo odgojem generacija koje dolaze na drugačiji način.

stanje ženskog poduzeništva u Hrvatskoj

Naknadu za vrtić mogu si uplatiti i direktori!

Večeri u Esplanadi se pridružila i predstavnica Ministarstva financija Ana Zorić. Večera je iskorištena i kako bi se povuklo pitanje uloge države u podršci ženskog poduzetništva. Glavna savjetnica ministra financija Ana Zorić je istaknula kako se mora podržati poduzetništvo jer su upravo poduzetnici ti koji pune državnu blagajnu. “Pred nama je krug novih poreznih reformi koje su započele 2016. godine, mi to volimo zvati porezno rasterećenje. No, ponekad smo vam s tim izmjenama u ‘zadnji čas’ otežali život”, priznala je Ana.

Jedna od novosti koja je trenutno na snazi je mogućnost financiranja vrtića. Kad se govori o tome, spominju se samo zaposlenici, no mogu li i direktori ili vlasnici tvrtki financirati vrtić kroz troškove firme?

“To je jedna od mjera Ministarstva financija kojim se želi riješiti problem demografije u Hrvatskoj. Od 1. rujna 2019. godine na snazi je novi Pravilnik kojim je omogućeno da se neoporezivo na ime naknade koja se plaća za predškolski odgoj. Tu ne pravimo razliku između zaposlenika i vlasnika tvrtki. Zaposlenici, ali i vlasnici tvrtki mogu sebi isplatiti neoporezivu naknadu na ime troškova vrtića”, objasnila je Ana.

Naravno, govorilo se o Zakonu o doprinosima te kakav on ima utjecaj na stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. Od 1. sječanja 2019. godine vlasnici firmi moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme čak i ako to ne održava njihov broj radnih sati. Ana Zorić je istaknula kako se mirovinsko i zdravstveno osiguranje temelje na principu solidarnosti. “Nažalost, takve reforme morale su se provući i na poduzetništvu”, objasnila je.

Glavna savjetnica je pozvala sve koji žele promjene da se uključe u javne rasprave oko zakona. Na taj način svatko može sudjelovati da se zakoni promjene, a time i stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Okrugli stol: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva?

Objavljuje Women in Adria u Četvrtak, 17. listopada 2019.

Poseban tretman za naše poduzetnice

Gošće su se, osim ukusne večeri i inspirativnog okruženja, razveselili i Intimina poklonima koji su ih dočekali za stolom te poklon bonom koji je osigurala zlatarna Mark Pjetr.

A da posebnu brigu vodimo o našim finalisticama i dobitnicama projekta dodjele nagrada, pokazali smo i večeras kada su neke od njih na večeru pristigle u CUPRA Ateca automobilu moćne crvene boje koji je osigurao Seat, generalni sponzor ovogodišnjih dodjela nagrada. Proglašenje dobitnica održat će se 5. studenog 2019. godine prijepodne u MSU u Zagrebu.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Plenković najavio nove gospodarske mjere!

Nezavodoljavajuće mjere Vlade koje su predviđale odgodu, a ne otpis poreza, doprinosa i ostalih davanja izazvale su bijes poduzetnika. Zbog tog je...
- Advertisment -