Uz ova 4 savjeta zajamčena je uspješna štednja u doba poskupljenja

Činjenica je da se nalazimo u razdoblju velikih poskupljenja, što vidimo i osjetimo pri svakom posjetu trgovini. Proizvod koji smo dosad plaćali 5kn odjednom košta dvostruko više, a iako smo kupili manje namirnica, novac s naših računa samo se topi.

Rješenje je, naravno, štednja, no pitanje je kako efikasno i osjetno uštediti novac, a pritom nastaviti s normalnim životom u kojemu ćemo si dozvoliti odlazak na koncert ili putovanje bez osjećaja krivnje. Možda zvuči nemoguće, no nije, a mi ćemo vam rado objasniti kako to postići.


Pročitajte više: Za što trebate početi štedjeti u dvadesetima?


1. Posegnite za zalihama

Svatko u ormaru ii makeup ladici ima proizvode koji nisu korišteni mjesecima, pa i godinama. Shop your stash pokret aktivan je već neko vrijeme, a temelji se na ideji da ste u nekom trenutku kupili određeni proizvod zato što vam se svidio, što znači da ga sigurno možete iskoristiti.

Otvorite ormar i izdvojite odjevne predmete koje dugo niste obukli i kojih se možda niti ne sjećate, te se bacite na isprobavanje različitih kombinacija. Čak i ako vam se neka odjevna kombinacija čini neobičnom na prvu pomisao, isprobajte je – možda vas baš oduševi.

Isto pokušajte sa šminkom, parfemima, posteljinom, ručnicima i drugim sličnim proizvodima. Osvježit ćete ne samo sebe, već i svoj dom, a nećete potrošiti ni lipu.

2. Priuštite si luksuz, ali pametno

Štednja ne mora biti sinonim za odricanje, bilo da nešto želite ili vam je potrebno. Često je u pitanju tek način na koji nešto plaćamo.

Želite li na odmor, slobodno odite. No umjesto sedam dana, ostanite pet ili šest. Kvaliteta odmora će ostati netaknuta, a vi možete uštedjeti stotine, pa i tisuće kuna, ovisno o lokaciji, što nije mala stvar.

Vaš je stari laptop u lošem stanju, popravak je nemoguć i jednostavno vam je potreban novi. To je velik izdatak, stoga ćete pogledati sniženja. Ali uz sniženja, potražite specijalizirane trgovine koje nude gotovinski popust ili popust na jednokratno plaćanje. Takav je popust najčešće 10% što je jako velik iznos kada je u pitanju skuplji proizvod, a ovakve su mogućnosti spasonosne kada je u pitanju štednja u doba poskupljenja.


Pročitajte više: Kako izaći iz začaranog kruga dugova i kako ih se zauvijek riješiti?


3. Shvatite da brend nije bitan

Ljudi vole poznato i osjećaju sigurnost kada u ruci drže proizvod s logotipom etabliranog brenda. No znači li brend kvalitetu? Ne nužno.

Izbacivanje velikih brendova znači puno veću uštedu nego što se čini kada su u pitanju namirnice. Svaki prehrambeni proizvod koji nalazite na policama trgovina mora proći određenu kontrolu sigurnosti i kvalitete, a mnogi proizvodi brendova i tzv. generičkih, robnih marki čak dolaze iz istih tvornica.

Kada kupujete tjesteninu, rižu, brašno, jogurt, ocat ili ulje slobodno preskočite skupi brendirani proizvod. Razliku u okusu nećete osjetiti, ali u računu zato hoćete.

4. Razmislite o mjesečnim troškovima

Ovdje govorimo o različitim pretplatama i sličnim uslugama koje plaćamo, a ne koristimo dovoljno da bismo zaista opravdali trošak.

Plaćate li streaming servis, a koristite ga dva puta na mjesec? Otkažite ga, a kada vam se gleda film ili serija, posjetite knjižnicu. Neki ovoga nisu svjesni, no knjižnice imaju sjajan izbor filmova i serija koje možete posuditi na nekoliko dana, baš kao nekoć u videotekama.

Plaćate li teretanu, a koristite samo traku za trčanje? Lijepo je vrijeme, trčati možete i vani. Teretana je skupa investicija, te ako ne koristite mogućnosti grupnih treninga ili opreme, nema smisla da plaćate članarinu.

Plaćate li mobilnu tarifu zbog neograničenih GB, a mjesečno jedva iskoristite 1 GB? Vrijeme je da promijenite tarifu u neku koja se slaže s vašim potrebama.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -