Doktorice savjetuju koje štetne sastojke u kozmetici obavezno trebate izbjegavati!

Prema podacima stranice Environmental Working Group, prosječna žena dnevno koristi oko 12 različitih kozmetičkih proizvoda. Međutim, jeste li ikad obratili pažnju na sastojke proizvoda koje koristite? Znate li koji su štetni sastojci koji se nalaze u kozmetičkim proizvodima?

Povezano:

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Između ostalog, putem pora otvara put ulaska raznih tvari u naš organizam. To znači da svaka tvar koju stavimo na kožu ima određeni potencijal da uđe u organizam i u njemu napravi neko djelovanje – pozitivno ili negativno. Kozmetički se proizvodi često sastoje od većeg broja kemijskih tvari od kojih svaka ima određeno djelovanje na našu kožu. 

Štetni sastojci u kozmetici ulaze u organizam kroz najveći organ ljudskog tijela

Ključni sastojci koji čine većinu kozmetičkih proizvoda razni su konzervansi, zgušnjivači, ovlaživači, boje i mirisi. Svi oni mogu biti prirodnog i umjetnog podrijetla, a jedan prosječni kozmetički proizvod sastoji se od 10 do 15 takvih sastojaka. To bi značilo da prosječna žena dnevno na kožu nanese nekoliko stotina raznih kemikalija. U nastavku teksta prikazani su najčešći štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima.

Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste u velikom broju proizvoda za njegu kože, osobito u onima koji imaju visok postotak vode. Njihova uloga je očuvanje dugotrajnosti proizvoda i sprječavanje rasta bakterija. S obzirom da se parabeni još uvijek nalaze u velikom broju proizvoda iako se pokušavaju zamijeniti s manje toksičnim konzervansima, mnogo je žena svakodnevno i kronično izloženo njihovom djelovanju. Najranjivija skupina žena su trudnice, ali i mala djeca. Istraživanja su pokazala da su parabeni potencijalni endokrini disruptori, što znači da mogu imitirati djelovanje estrogena i drugih hormona u organizmu. Zbog toga se povezuju s karcinomima koji su hormonski ovisni kao što je karcinom dojke. Osim toga, parabeni se povezuju s razvojnom i reproduktivnom toksičnosti. Birajte proizvode na kojima piše ”bez parabena”. Postoji mnogo organskih proizvoda koji u svom sastavu nemaju parabene.

SLS (natrijev lauril sulfat) i SLES (natrijev lauret sulfat)

SLS (eng. sodium lauryl sulfate) i SLES (eng. sodium laureth sulfate) su tvari koje smanjuju površinsku napetost između drugih sastojaka. Koriste se kao sastojci za pjenjenje i u kozmetičkim proizvodima koji služe za čišćenje. Iako se donedavno mislilo da su kancerogeni, istraživanja su utvrdila da takve opasnosti nema. Međutim, oni su dokazani iritansi i mogu nadražiti kožu, vlasište i oči, stoga ih se preporuča izbjegavati. Na proizvodima koji ih ne sadržavaju često je navedeno da su “bez sulfata”.

Dietanolamin (DEA), trietanolamin (TEA) i monoetanolamin (MEA)

Etanolamini su spojevi koji se u kozmetici najčešće koriste kao emulgatori i sastojci za stvaranje pjene. Na popisu sastojaka označeni su engleskim nazivima triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA itd. Kada se ovi spojevi nalaze zajedno s nekim drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji sadrže dušik, mogu nastati nitrozamini – kemijski spojevi koji se nalaze u skupini vjerojatnih kancerogena. Nadalje, istraživanja su pokazala kako DEA može toksično djelovati na brojne organe, ponajprije na bubrege i jetru te živčani sustav, ali i uzrokovati iritaciju kože, očiju i dišnog sustava.

Triklosan

Triklosan se može naći u antibakterijskim sapunima, antiperspirantima i dezodoransima, pastama za zube, sredstvima za izbjeljivanje zubi, te kremama za lice zbog svojih antimikrobnih svojstava. Na popisu sastojaka označen je punim imenom triklosan (eng. triclosan) ili kraticom TCS. Postoje dokazi da je triklosan hormonski disruptor te da utječe na rad štitnjače i njezinih hormona. Također, neka su istraživanja pokazala da uporaba triklosana u sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima povećava otpornost bakterija na antibakterijske proizvode.

Poliakrilamid

Ovo je spoj koji se u nekim kozmetičkim proizvodima koristi kao učvršćivač i stabilizator. Iako sam po sebi nije štetan sastojak, sastoji se od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je kancerogen. Europska unija je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da žene često koriste više proizvoda u svakodnevnoj rutini, stoga preporučamo obratiti pažnju na popis sastojaka i izbjegavati one na kojima je naveden poliakrilamid.

Polieten glikoli (PEG)

PEG spojevi su spojevi na bazi nafte koji su u učestaloj upotrebi u raznim kozmetičkim proizvodima kao zgušnjivači, stabilizatori i otapala. Često se koriste kao baza za razne proizvode kremaste strukture jer pomažu proizvodima zadržati vlagu. Često se mogu pronaći u hidratantnim kremama, serumima za lice, proizvodima za čišćenje lica, losionima za tijelo i sličnom. Jako se brzo apsorbiraju i pomažu drugim sastojcima da se brže upiju, uključujući i one štetne. Također, ovi spojevi mogu poremetiti prirodnu vlažnost kože. Iako nisu sami po sebi izrazito štetni sastojci, mogu biti kontaminirani kancerogenim spojevima poput 1,4-dioksana. Zdrave alternative ovog sastojka su aloe vera, med i hijaluronska kiselina.

Formaldehid

Formaldehid je poznati toksin i kancerogeni sastojak koji se još uvijek može pronaći u nekim kozmetičkim proizvodima. Služi kao konzervans koji sprječava rast bakterija u proizvodima na bazi vode. Danas se, češće od samog formaldehida, u kozmetičkim proizvodima nalaze konzervansi koji ga otpuštaju. Ovi su štetni sastojci navedeni pod engleskim nazivima formaldehyde, quaternium-15, DMDM hydantoin, glyoxal… Formaldehid je kancerogen i povezan je s raznim malignim bolestima. Osim toga, uzrokuje alergijske kožne reakcije i osipe. Osobito ranjive skupine su djelatnici u frizerskim salonima, djelatnici u salonima za nokte i mala djeca.

Birajte proizvode koji ne sadrže prethodno navedene sastojke. Koristite lakove za nokte koji imaju oznaku ”bez formaldehida”. Ne koristite kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja i ne ostavljajte proizvode na jakoj sunčevoj svjetlosti jer to može potaknuti njegovo oslobađanje.

Prije kupovine svakog kozmetičkog proizvoda koji stavljate na lice ili tijelo, obratite pažnju na njegov popis sastojaka. Ne morate znati značenje svakog pojedinog sastojka ili kemijskog spoja, ali pokušajte zapamtiti barem nekoliko onih koje biste trebali izbjegavati. Mnogi proizvodi imaju oznaku da su sastojci organskog podrijetla i potpuno prirodni, ali to često nije sasvim točno. Stoga prvenstveno preporučamo čitati deklaracije proizvoda i izbjegavati one koji imaju agresivne i štetne sastojke, kao što su oni navedeni u ovom članku.

Tekst je pripremljen u suradnji s dr. Tihanom Mazalin i dr. Biserkom Knezić Frković iz Poliklinike Mazalin.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -