Važno je često prati ruke, no kako ih njegovati?

Kako se koronavirus i dalje širi globalno, zdravstveni djelatnici učestalo upozoravaju da je redovno i pravilno pranje ruku jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja širenja zaraze. I dok svi to i radimo, nebrojeno puta na dan, koža postaje osjetljiva i iritirana. Posebice ako i inače imate osjetljivu kožu, važno je odabrati pravilnu njegu protiv isušivanja uslijed čestog pranja.

Povezano:

Uvijek, a posebice za vrijeme trajanja pandemije korona virusom preporuča se što češće pranje ruku i to temeljito pranje sapunom, minimalno 20 sekundi. Korisno je i dodatno se zaštiti sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola. Možete pronaći proizvode, kako u spreju, tako i u gelu. I dok se svi pridržavamo tih uputa, naša koža počinje osjećati posljedice. Tako mnogi ovih dana svjedoče gruboj, ispucaloj ili nadraženoj koži, a mi donosimo savjete kako je njegovati.

Kako njegovati ispucale i suhe ruke

Iako je pranje ruku osnovna higijene, činjenica je da je to sada nužno raditi češće. Često pranje ruku, kao pouzdan način suzbijanja širenja bolesti, može dovesti do problema suhe kože. Sapun i voda uklanjanju nečistoću, ali također uklanjaju i zaštitni sloj na našoj koži. Ruke postaju grube, suhe i iznimno osjetljive. Na koži mogu nastati sitne pukotine i ranice. 

Kako održati ruke čistima ali i njegovanima? Nakon pranja, ruke osušite nježno tapkajući ručnikom ili papirnatim ubrusima, a ne trljajući ih ručnikom. Ako ste u prilici odmah nanesite kremu za njegu ruku.

Idealne kreme za svakodnevnu njegu su kreme onih tekstura koje se lako nanose i brzo upijaju, a na koži ostavljaju zaštitni, izolacijski sloj koji postaje barijera, “druga koža”, štiteći tako ruke od vanjskih utjecaja. Osobe s kroničnim dermatozama koje zahvaćaju ruke, moraju osobito paziti i njegovati svoje ruke kako bi se izbjegla nadraženost kože i pogoršanje stanja. 

SAVJET VIŠE: Ne zaboravite na vrijeme dok spavate! Iskoristite to vrijeme za obnovu i umirenje kože i nanesite kremu za ruke u obilatoj količini! Možete čak ruke staviti u pamučne rukavice kako bi se krema još bolje upila.

Članak je pripremljen u suradnji s Avene Hrvatska.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. u ovom ludom vremenu epidemije,kad se ruke peru svaki čas,nabolji je sano-nano sapun koji ne isusuje kozu,nego je neguje,a temeljno cisti od svih virusa i bakterija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -