Što reći na razgovoru za posao ako vas pitaju ‘jeste li išli na razgovore i u druge firme’?

Kada tražite posao poželjno je da se javite na sve otvorene natječaje koji odgovaraju vašim specifikacijama i dogovorite razgovore sa svim poslodavcima koji vam se jave. No što činiti na razgovoru za posao ako oni saznaju jedni za druge?

Ovo uopće ne mora biti tip situacije kao da se istovremeno viđate s više partnera koji su saznali jedni za druge. Iako vam se pitanje potencijalnog poslodavca o tome jeste li u procesu zapošljavanja s drugim firmama može činiti upravo tako, HR manageri dali su nekoliko savjeta kako da ovakvu situaciju preokrenete u svoju korist.

Prva stvar koju morate imate na umu ujedno je i odlična vijest: Ako vas poslodavci pitaju nešto slično, to znači da su zaista zainteresirani za vas. “Iz mog iskustva, ovo pitanje obično je dobar znak jer to znači da sam već zainteresiran. Kada ne bih bio zainteresiran za vas, ne bi me bilo briga ako razgovarate i s drugim kompanijama”, otkrio je Rob Cancilla, direktor kompanije za regrutiranje Hunt Club za HuffPost.


Pročitajte još: Kako se najbolje pripremiti za razgovor za posao?


Budite iskreni, ali i oprezni

Ustvari, iskrenost bi vam u ovoj fazi mogla pomoći da ubrzate proces zapošljavanja. No, dobro je imati na umu neke taktične odgovore kako zaista ne bi stvorili neugodnu situaciju i upropastili si dobru priliku. Mnogi kandidati ne znaju što činiti na razgovoru za posao kada se nađu u takvoj situaciji te počnu paničariti i davati krive odgovore.

Važno je poslodavcima dati do znanja da ste zaista zainteresirani i ozbiljni oko mogućnosti zaposlenja u toj firmi. HR menadžerica Jackie Cuveas savjetuje da na pitanja oko razgovora za posao u drugim kompanijama odgovarate iskreno i transparentno. Ako je kompanija zaista zainteresirana za vas, mogli bi ubrzati cijeli proces zapošljavanja kako bi vas ‘uhvatili’ na vrijeme.

Ova savjetuje da dajete odgovore poput: “Trenutno sam završio/la posljednju fazu razgovora s tri druge kompanije. Rekli su mi da će mi se javiti unutar sljedećih nekoliko tjedana.” S druge strane, ako niste u završnim fazama razgovora, dobro je reći: “Trenutno se aktivno prijavljujem na različite prilike. Zaista sam spremna/an na sljedeće poglavlje svog života”, kaže.


Pročitajte još: Kako osoba koja kasni na razgovor za posao može postati najbolji dodatak vašoj tvrtki?


Ipak pokažite da ste zainteresirani

Ovdje je dobro imati i dozu opreza, odnosno jasno dati do znanja kako vam je firma s kojom trenutno pregovarate prioritet. Slobodno im jasno kažite da ste imali sreće što ste bili pozvani na nekoliko drugih razgovora, iako ste ustvari najviše zainteresirani za ulogu koju nudi upravo ta kompanija.

“Kada spomenete druge uloge i vaš aktivni interes za tu kompaniju, na neki im način stvarate strah od propuštanja dobre prilike. Dobro je to pojačati… ‘Sve što sam do sada čula/o čini me zaista uzbuđenom/im oko prilike rada u vašoj kompaniji”, savjetuje Cancilla.

Ovi HR menadžeri ne savjetuju imenovanje drugih kompanija kod u koje ste išli na razgovore, osim ako baš ne smatrate da bi vas to moglo učiniti atraktivnijim kandidatima. Osim toga, katkad je poželjno naglasiti da ste razgovarali s drugim firmama čak i kada vas nitko za to nije pitao. No tada bi trebali dobro procijeniti može li vam to donijeti taktičku prednost ili ne.

Foto: Unsplash/Tim Gouw

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -