Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

Čarobna formula za uspješan razgovor za posao ne postoji, međutim neki vam savjeti itekako mogu pomoći da od svih potencijalnih kandidata odaberu upravo vas. Veliku ulogu, između ostaloga, imaju i odgovori na najčešća pitanja poslodavaca.

Razgovor za posao vrlo je stresan, pokušavate se potencijalnom poslodavcu predstaviti u najboljem svjetlu i najčešće je to ujedno i jedina prilika da ostavite dobar dojam. Odgovori na pitanja igraju važnu ulogu u dobivanju željene pozicije, a i vi ih možete usvojiti te tako rasturiti na sljedećem intervjuu!

1. Recite nam nešto više o sebi

Ovo nije prilika da poslodavcu ispričate sve detalje iz svoga života jer to ga ne zanima. Ovo je pitanje prilika da kažete nešto više o svom obrazovanju, radnom iskustvu i stvarima koje volite raditi, a na su ipak na neki način povezane s poslom koji želite dobiti. Formula “prošlost-sadašnjost-budućnost” je odlična za pripremu za ovo pitanje. Trebate krenuti s onim gdje ste sada, nakon toga vratite se u prošlost kako biste opisali svoja iskustva i vještine koje ste stekli, a završite s budućnošću, odnosno zašto biste željeli taj posao.


Pročitajte više: Recite nam više o sebi


2. Opišite neki događaj/problem s kojim ste se susreli na prošlom radnom mjestu i kako ste ga riješili

Vaš potencijalni poslodavac mora znati kako reagirate pod pritiskom i kako rješavate sukobe na radnom mjestu, ako do njih kojim slučajem dođe. Gotovo svatko od nas ima barem jednu priču u kojoj su se susreli s izazovom na radnom mjestu i uspješno ga riješili. Možete spomenuti jedno od ovih iskustava ako smatrate da je to prikladno, a u konačnici bi vam to moglo povećati šanse za dobivanje posla. Ono što je važno jest da na smiren i korektan način opišete kako ste upravo vi došli do rješenja problema.

3. Što smatrate svojim najvećim uspjehom i/ili postignućem?

Ovdje odaberite jednu ili maksimalno dvije stvari kojima se ponosite te ih kao takve smatrate velikim osobnim postignućem. U protivnom bi vas potencijalni poslodavac mogao doživjeti kao bahatu ili umišljenu osobu, a to je sigurno nešto što ne želite. Primjer koji ćete dati neka bude nešto što neće spomenuti svaki drugi kandidat poput uspjeha na prijašnjem radnom mjestu, završavanja fakulteta i slično. Izdvojite neku životnu situaciju koja je za vas bila izazovna, ali ste se u njoj svejedno snašli.


Pročitajte više: Koje je vaše najveće postignuće?


4. Koje su vaše najveće snage i slabosti?

Mnogi od nas ne vole ovo pitanje, ali, ovo je bez sumnje jedno od najzanimljivijih pitanja koje vam vaš potencijalni poslodavac može postaviti. To je prilika da pokažete koliko dobro zaista poznajete sebe, a to je poslodavcu važnije nego što mislite. Budite iskreni i nemojte previše okolišati s odgovorom. Naime, ako dobro poznajete sebe, itekako ćete znati kada ste najefikasniji u poslu, što vas pokreće i motivira, što stvarno trebate za rad u najvećem kapacitetu i slično. Odgovor na ovo pitanje nitko ne može znati bolje od vas samih.


Pročitajte više: Koje su vaše mane i vrline?


5. Što biste voljeli promijeniti u svojoj karijeri?

Ovo je pitanje koje se prvenstveno odnosi na vaše daljnje planove vezane uz vašu karijeru i njezin razvoj. Ako postoji nešto čime niste zadovoljni ili što biste promijenili na bolje, slobodno recite potencijalnom poslodavcu, ali pritom ipak budite malo suzdržaniji. Prijašnji posao nije vam se svidio? Recite to, ali nemojte ogovarati bivšeg poslodavca ili kolege jer biste mogli stvoriti neprofesionalan dojam. Isto tako, ako želite napredovati, razvijati se i dodatno educirati, nemojte se bojati isto i priznati. Tako ćete ostaviti dojam uporne, marljive osobe koja želi biti još bolja u poslu kojim se bavi, a to je uvijek pozitivna stvar. Naime, razgovor za posao savršena je prilika da vas vaš potencijalni poslodavac što bolje upozna.


Pročitajte više: Kako je jedna trudnica pronašla posao iz snova u 6 mjesecu trudnoće


6. Gdje se vidite za pet, 10 ili 20 godina?

Već je dovoljno teško predvidjeti što će se dogoditi sutra ili za tjedan dana, kako bi onda bilo jednostavno znači što će se dogoditi za pet godina? A upravo to poslodavci od nas često traže na razgovoru za posao. “Gdje se vidite za pet, 10 ili 20 godina” postalo je gotovo neizostavno pitanje kod odlučivanja koga zaposliti. Pravi odgovor mogao bi vas izdvojiti od ostalih kandidata. Budite ambiciozni, iskažite želju za usavršavanjem i učenjem te budite strastveni.


Pročitajte više: Gdje se vidite za 5 godina?


Govorite o svojoj strasti prema stvarnom poslu koji obavljate, odnosno na koji se te jednostavnim riječima pokušajte objasniti što tijekom svoje karijere želite postići. Način na koji odgovorite na ovo pitanje pokazat će vašem poslodavcu jeste li usmjereni na uspjeh ili ipak ne razmišljate toliko dugoročno.

7. Zašto ste zainteresirani za rad u našoj tvrtki?

Ovo pitanje nije toliko usmjereno na vaše ciljeve u daljnjoj karijeri već pokušaj poslodavca da provjeri koliko točno znate o njegovoj tvrtki. Prije razgovora za posao stoga obavezno istražite tvrtku u koju se prijavljujete, imajte na umu neke bitne informacije o njihovom poslovanju i zatim to pokušajte povezati sa svojim očekivanjima od posla.


Pročitajte više: Što odgovoriti kada vas pitaju Zašto želite ovaj posao?


8. Kako definirate uspjeh?

Dobro je poznato da uspjeh ne dolazi sam od sebe, već je za njega potrebno marljivo raditi i boriti se s preprekama. Kako u životu, tako i u poslu. Postavi li vam vaš potencijalni poslodavac na razgovoru za posao ovakvo pitanje, stvar je jasna – želi znati možete li se nositi s povremenim pritiscima kako biste došli do željenog cilja. Pogrešan odgovor na ovo pitanje zato ne postoji, važno je jedino da budete svjesni vrste posla za koji se prijavljujete. Ako ciljate na veliku korporaciju, vaš položaj u samoj tvrtki ne bi trebao biti najvažnija stvar. Isto tako, ako se prijavljujete za posao u nekoj neprofitnoj organizaciji, u tom biste slučaju veću važnost trebali dati društvenom utjecaju.

9. Što vas pokreće u životu?

Ovo se pitanje opet odnosi na želje i motivaciju pa prilikom davanja samog odgovora nema potrebe za kompliciranjem. Vašeg potencijalnog poslodavca ne zanimaju nepotrebni detalji, navike koje nisu usko vezane uz posao i slične stvari. Ono što njega zanima tiče se vaših osobnih vrijednosti, radnih navika i predanosti stvarima kojima se bavite. Iako na ovo pitanje možete odgovoriti sa strašću vezanom za posao, predlažemo vam da radije odaberete neki hobi. Možda je vaša strast glazba,zašto ne biste upravo to spomenuli kao motivaciju? Uostalom, vaš bi potencijalni poslodavac morao biti svjestan da vam posao nije jedina zanimacija u životu. I to je sasvim u redu.


Pročitajte još: Poslovna savjetnica otkriva 3 zamke koje koče vaš rast i uspjeh


10. Imate li kakvo pitanje za nas?

Razgovor za posao najčešće završava upravo ovim pitanjem. Postavljanje pitanja na kraju samog intervjua nikad nije loša ideja pa biste vjerojatno trebali nešto pitati potencijalnog poslodavca. Ako ste se dobro informirali o tvrtki ili već dobili neke informacije, možete pitati kada možete očekivati početak rada ili kako bi ono što biste vi radili moglo pridonijeti tvrtki. Isto tako, vodite računa o tome da sve što možete pronaći na internetu o potencijalnoj tvrtki nije preporučljivo postaviti kao pitanje.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -