Što inženjerke krivo rade u životopisu?

Ženski spol još uvijek je slabije zastupljen u odnosu na muški u tehnološkoj industriji i velikim korporacijama takvih i srodnih branši. Uglavnom je veći postotak zaposlenih muškaraca nego žena.

Postoji mnogo razloga zašto se to događa, a istraživanja pokazuju da je jedan od bitnih faktora zašto će poslodavci prije na razgovor pozvati osobu muškog spola nego ženskog upravo razlika u životopisima.

Razlika u izgledu, stilu i načinu prezentacije

U Americi je provedeno istraživanje u kojemu je prikupljeno 1100 životopisa inženjerki i inženjera sličnog ‘backgrounda’, od kojih 588 životopisa pripada ženskom i 512 muškom spolu. Rezultati pokazuju značajne razlike u životopisima između spolova – od izgleda životopisa i stila pisanja do načina na koji prezentiraju svoje vještine i postignuća.

Životopisi kandidatkinja bili su značajno duži od muških kandidata te su često prelazili na više stranica. Samo njih 19 % je napisalo životopis koji nije prelazio jednu stranicu, dok je taj broj kod muškaraca veći, odnosno 61%. Inženjerke su pisale duže sažetke , ali su manje precizno specificirale zaduženja i odgovornosti prošlih radnih pozicija nego muškarci. Kandidatkinje su unosile i više osobnih detalja u životopis kao i dodatna učenja i interese – njih čak 36%, dok su muškarci to činili u samo 3% slučaja.

Žene imaju i veću tendenciju koristiti više boja. Također, značajna razlika je i u organizaciji životopisa. Muškarci više koriste grafičke oznake, tzv. bullete koji doprinose preciznijem načinu prezentiranja činjenica i preglednijem izgledu životopisa. Istraživanje je tako pokazalo da je čak 91% inženjera u svoj CV stavilo grafičke oznake, dok je to bio slučaj u samo 36% životopisa kod žena.

Kako uspješno napisati životopis kojeg će poslodavac pročitati i pozvati vas na razgovor? Što je životopis pregledniji, veća je vjerojatnost da će poslodavac odabrati tog kandidata. Za pisanje takvog životopisa Laszlo Bock, šef ljudskih potencijala u Google-u, nudi jednostavnu jednadžbu.

“Najbolji savjet je da jasno istaknete učinak svog rada. Za sva postignuća koristite formulu: ‘ostvareno X radeći Y koje je mjereno sa Z’.”

Veći negativni ‘feedback’

Do sličnih rezultata došla je i jedna druga studija koja je provedena na izvješćima o radu zaposlenika u korporacijama raznih veličina iz područja tehnologije.

“Zanimalo me ovisi li ton i sadržaj izvješća o spolu. Rezultati pokazuju da je kod izvješća ženskog spola više uključen negativni ‘feedback’ te da su sadržavala oštrije savjete nego izvješća za muški spol”, objašnjava Kieran Snyder, autor istraživanja.

Istraživanje također pokazuje kako su izvješća koja su pisale žene bila 50% duža nego ona koja su pisali muškarci. Snyder u svojoj studiji govori i o opisu žena.

“Zapovjednički nastrojena, nabrušena, oštra i agresivna su riječi kojima je opisivano žensko ponašanje kada su predvodile, a riječima emocionalna i iracionalna ako su ulagale prigovore. Od ovih riječi jedino se riječ agresivan pojavila u izvješću muškog spola.”

Pristranost muškom spolu

Međutim, iako možda muškarci sažetije i razumljivije pišu životopise te bolje prolaze kod ocjenjivanja rada, ne smijemo zanemariti ni nesvjesnu pristranost muškom spolu koja je prisutna kod muškaraca i žena. Na ovaj problem ukazala je studija u kojoj su znanstvenici dobili molbe studentica i studenata koji su se natjecali za poziciju menadžera/ice laboratorija. Kvalifikacije su bile potpuno iste, razlika je bila samo u spolu.

Rezultati istraživanja pokazali su se poražavajućima. I znanstvenice i njihovi muški kolege odabrali su više studenata dok su studentice smatrane manje kompetentnima. Razlika je također bila i u ponuđenoj početnoj plaći za potpuno istu poziciju. Plaća za ženski spol bila je manja od plaće za studente kojima je osim veće plaće, u većem broju bilo ponuđeno i mentorstvo tijekom razvoja karijere.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više