Što poznate feministice poručuju ženama nakon pobjede Trumpa

Mnogi nisu zadovoljni izborom novog predsjednika Amerike. I dok su tijekom kampanje javno govorili protiv njega i dali podršku Hillary Clinton, nakon objavljenih rezultata, gotovo svi su mu diplomatski čestitali.

No, neke su liderice ipak odbacile diplomaciju i usudile se javno reći što misle o njegovoj pobjedi.

Ohrabrivanje mladih djevojaka

I poznate feministice prepoznale su važnost ohrabrivanja mladih žena, pa je tako autorica Harry Pottera J. K. Rowling savjetovala djevojkama da  usprkos porazu Hillary Clinton ne moraju odustati.

Kako piše Huffington Post, Rowling je uvjerena da će žena jednog dana stupiti na dužnost u Bijeloj kući. „Imamo ženu premijerku u Velikoj Britaniji i imamo Angelu Merkel u Njemačkoj. A to će se dogoditi i ovdje“, rekla je Rowling koja je Trumpa tijekom kampanje usporedila s negativnim likom iz njenih knjiga – Voldemortom.

poznate_feministice1Foto: Youtube Screenshot

„Borit ću se još jače za ono u što vjerujem“

I Emma Watson, mlada glumica i feministkinja koja je u Harry Potteru imala jednu od glavnih uloga, na društvenim je mrežama objavila kako će se nakon Trumpove pobjede boriti još jače za ono u što vjeruje.

Početkom mjeseca je u sklopu Watsoninog feminističkog književnog kluba diljem londonske podzemne željeznice sakrila sto primjeraka knjige Mom & Me & Mom koju je napisala Maya Angelou. Zatim je svoje obožavatelje pozvala da krenu u potragu i zamolila ih da nakon što pročitaju knjigu, ponovo je sakriju kako bi se projekt mogao nastaviti.

poznate_feministice3Foto: Youtube Screenshot

Nakon rezultata izbora, odlučila je projekt proširiti i u New Yorku i boriti se još više, što je izazvalo oduševljenje na društvenim mrežama, a i pokazala je kako je zaista ultimativna feministkinja.

Pismo mladim ženama

Sallie Krawcheck, CEO i suosnivačica Ellevesta, digitalne platforme za investicije za žene pak je napisala pismo mladim ženama o tome što možemo i moramo učiniti za vrijeme vladavine Donalda Trumpa.

Krawcheck navodi kako borba žena nije gotova, a jedna od stvari koja zasigurno nije otišla u povijest je neravnopravnost spolova na radnom mjestu.  Jednako tako ni seksistički komentari po čemu je poznat i Donald Trump. Krawcheck zato savjetuje ženama da ne smiju šutjeti o tome, već ih javno prozivati.

Savjetuje kako je u redu i otići, ako radite u lošem okruženju te kako se to neće smatrati neuspjehom. Potrebni su vam stariji, uspješniji mentori, po mogućnosti žene. Dajte sve od sebe kako bi uspjeh bio zagarantiran, jer spolne predrasude i očekivanja još uvijek postoje za sve nas.

poznate_feministice2Foto: Noam Galai- Noam Galai/ Flickr

Ženama savjetuje i da pokrenu nešto svoje i investiraju. I ono najvažnije, da podržavaju druge žene jer same ne možemo ništa učiniti, a žena koja promovira ili slavi drugu, otvara joj brojne mogućnosti.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više