Svjetske liderice koje su odbacile diplomaciju i poklopile Trumpa

Nakon što je Donald Trump postao 45. američki predsjednik, iz svijeta su počele stizati brojne čestitke. Premda su ga svi kritizirali tijekom kampanje, sad su mu diplomatski čestitali. Među njima je bio i kanadski premijer i feminist Justin Trudeau, ali i britanska premijerka Theresa May, koja je sada uvjerena da će ostati snažni i bliski partneri.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je uvjerena u odličnu suradnju s Trumpom.

Svjetske liderice koje su se usudile reći što misle o pobjedi Trumpa

No, bez obzira na tradiciju i na diplomatske govore, neke su svjetske liderice ipak imale hrabrosti reći što misle o pobjedi Trumpa.

Kako piše Reuters, predsjednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf  je tužna zbog činjenice da američki birači nisu izabrali ženu predsjednicu.

“Iznimno smo tužni zbog propuštene prilike jednog dijela naroda u SAD-u da se pridruži manjim demokracijama u okončanju marginalizacije žena.”

svjetske lidericeFoto: YouTube Screenshot

Johnson Sirleaf je na vlast došla 2005. godine i prva je  žena koja je izabrana za predsjednicu u nekoj Afričkoj zemlji. Uz to, dobitnica je i Nobelove nagrade za mir 2011. godine.

Budući da je Liberija zemlja na zapadnoj obali Afrike, koju je osnovalo Američko društvo za kolonizaciju kako bi vratili oslobođene robove u Afriku, sa SAD-om su održavali jaku vezu kroz stoljeća. No, sada je Johnson Sirleaf zabrinuta jer ne zna kakva će se u budućnosti voditi politika prema Africi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Trumpu na pobjedi, ali ga pritom podsjetila i na globalnu odgovornost koju ima, te mu ovom čestitkom dala do znanja kako se njihova suradnja temelji na tolerantnosti, koju će trebati poštivati.

svjetske lidericeFoto: YouTube Screenshot

„Njemačke veza sa Sjedinjenim Američkim Državama je dublja od bilo koje druge zemlje izvan Europske Unije. Njemačku i Ameriku povezuju vrijednosti – demokracije, slobode, poštivanja zakona, dostojanstva ljudi bez obzira na njihovo porijeklo, boju kože, vjeru, spol, seksualnu orijentaciju ili političke vrijednosti”, istaknula je Merkel.

Ni škotska premijerka Nicola Sturgeon nije očekivala takav ishod, ali smatra kako je to bila volja američkog naroda koju treba poštivati. No, istaknula je i kako takav rezultat mnogima u Americi, ali i diljem svijeta stvara tjeskobu.

Osim toga, naglasila je kako svi koji vjeruju u tolerantnost i različitost, sada moraju glasnije govoriti o tome.

Na svom je Twitter profilu zahvalila Hillary za kandidaturu koju smatra prekretnicom za žene.

svjetske_liderice2Foto: YouTube Screenshot

Trumpa je pozvala da dođe do onih koji su se tijekom njegove kampanje osjećali marginalizirano i da postane predsjednik svih u modernoj i multikulturalnoj Americi, prenosi Telegraph.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...