Umjetnom inteligencijom do manje stope smrtnosti trudnica

Podaci američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) pokazuju da se približno 60% smrtnih slučajeva trudnica može spriječiti. Kako bi se smanjila stopa smrtnosti trudnica pri porodu od sada se mogu koristiti i elektronički zdravstveni kartoni te umjetna inteligencija, prenosi Harvard Business Review.


Pročitajte više: Što s “digitalnim životom” nakon smrti?


Manja stopa smrtnosti trudnica uz ovaj sustav: Na koji način radi?

Medicinski su troškovi tri puta veći za rizične porode od onih nekompliciranih što povećava medicinske troškove za od 825 milijuna dolara do nekoliko bilijardi dolara godišnje, samo u Americi. U posljednjih osam godina, nekoliko je znanstvenih istraživanja dokazalo da umjetna inteligencija zajedno s elektroničkim zdravstvenim kartonima može pomoći pri zaustavljanju smrti kod poroda. U istraživanju iz 2013. godine, liječnici, znanstvenici i stručnjaci CDC-a koristili su velike baze podataka za razvoj alata koji bi mogao predvidjeti komplikacije u trudnoći. U prosincu 2019. godine, prije nego što su objavljena posljednja dva istraživanja koja su potvrdila prethodne podatke o elektroničkim kartonima, Medicinski fakultet Sveučilišta Stanford u dječjoj je bolnici testirao upotrebu takvog sustava.

Na koji način sustav radi? Kad se trudnicama u bolnici izmjene vitalni znakovi, poput krvnog tlaka, uređaj koji se koristi za testiranje, u ovom slučaju uređaj za mjerenje tlaka, automatski unosi podatke u elektroničku zdravstvenu evidenciju pacijenta. Tehnologija ugrađena u karton skenira te vitalne znakove u evidenciji svake trudnice, identificira žene koje su u opasnosti i upozorava osoblje da im posvete više pažnje.


Pročitajte više: Kasna trudnoća sprječava gubitak pamćenja kasnije u životu


Na primjer, ako kod neke pacijentice postoji rizik od krvarenja ona pravovremeno može dobiti odgovarajuću skrb, a većina smrtnih slučajeva kod trudnica je rezultat zakašnjele reakcije medicinskih djelatnika. Svrha istraživanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford bila je pokazati da se tehnologija može koristiti na ovaj način, što je i dokazano.

Sustav je dokazano bolji od ljudi u identificiranju rizičnih trudnica

Samo jedna druga američka bolnica, Sveučilišna bolnica Sveučilišta Michigan u Ann Arbor, testirala je takav sustav. U početnom su istraživanju testirali izvedivost sustava, a sljedeće je istraživanje dokazalo da je sustav bolji u identificiranju trudnica kojima prijeti krvarenje od ljudi. Također je mnogim istraživanjima dokazano da će uz pomoć digitalnih nadzornih uređaja pacijenti vjerojatno promijeniti svoje ponašanje te slijediti i pridržavati se planova liječenja. Jedan od uređaja koji može koristiti integriranu aplikaciju za procjenu zdravlja je Apple Watch, no potrebno je učiniti mnogo više kako bi se ženama svih socioekonomskih slojeva osigurao jednak pristup takvim tehnologijama.

Tehnološke tvrtke mogu učiniti mnogo više kako bi smanjile digitalni jaz. U partnerstvu sa saveznim i državnim vladama, sveučilišnim medicinskim centrima, velikim zdravstvenim sustavima i vodećim liječnicima i znanstvenicima, one mogu pomoći u razvoju i financiranju ove vrste umjetne inteligencije i tehnologija nadzora koje su se spominjale te osigurati da manje bolnice i zdravstveni sustavi koje opslužuju siromašnije zajednice, a ne samo veće, bogatije koje opslužuju imućnije zajednice, imaju pristup tim tehnologijama. Zajedno bi mogli stvoriti procese koji uvelike smanjuju stopu majčinske smrtnosti bez obzira na njihov socijalni status.

FOTO: Pexels/freestocks.org

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -