Kako pobijediti strah od kamere uz nekoliko (srednje teških) savjeta?

Strah od kamere ili javnog nastupa nešto je što pogađa većinu ljudi, bili oni privatne ili javne osobe, no ovu zapreku bi bilo dobro prevladati pogotovo ako ste osoba koja vodi tvrtku.

Strah od kamere

U svakodnevnom poslu i ostalim angažmanima susrećem se s potrebom ili obavezom javnog izlaganja. Da budem potpuno iskrena to nikada nije bilo nešto što me privlačilo i jedino kada sam se osjećala ugodno u javnom nastupu ispred mikrofona je pjevajući karaoke.


Pročitajte više: Kako uspješno odraditi intervju? Poslušajte ovih 10 stručnih savjeta!


Vlastita profesija me stjerala u kut i natjerala da uz vježbe to obavljam bez treme i čak s velikim zadovoljstvom. Onaj grč u trbuhu se više ne pojavljuje niti u jednoj prilici, a ja nemam strah od kamere.

Još uvijek postoji funkcija glasnogovornika, no ona se koristi u nekolicini tvrtki u našoj zemlji, a taj su posao preuzele osobe zadužene za marketinške ili PR odjele. Postalo je sasvim normalno, čak i poželjno, da sam direktor tvrtke bude osoba koja ima funkciju komunikatora.

Upravo zato, ako obnašate takvu funkciju, biste trebale biti spremne poraditi na razbijanju straha od javnog nastupa. Usvajanje ove vještine jer ona to i jest, bit će vam  korisno i vrijedno u svim sferama života. Tek kada krenete razbijati tremu shvatit ćete koliko se i vaša svakodnevna komunikacija poboljšala.

Kroz svoju karijeru sam se susrela s velikim brojem osoba koje nisu bile spremne stati pred kamere ni u kojem slučaju. Moj posao je, između ostalog, bio naučiti ih kako da se opuste i razbiju tremu kroz vježbe i pripremu.

O iznimnoj važnosti da upravo vi budete osoba koja komunicira s medijima u ime svog poslovanja ili tvrtke možemo nekom drugom prilikom. Sada bih vas htjela potaknuti da pokušate biti hrabrije od sebe i pobijedite strah od kamere ili javnog nastupa.

Vježbajte svoj govorni aparat

Osobno smatram, a vjerujem da ćete se složiti sa mnom, da nema ništa ljepše nego čuti lijepu dikciju i razumjeti sve što osoba govori – ma koliko god to komplicirano bilo.

Doba Googlea nam je omogućilo da na internetu možemo pronaći gotovo sve što nas zanima pa tako i primjere vježbi za glas i izgovor koje će vam pomoći da zagrijete svoj govorni aparat i poboljšate dikciju. Govorite razgovijetno i umjerenim tempom! Svi stručnjaci iz ovog područja će vam savjetovati da te vježbe radite uvijek prije svakog istupa.

Čim popravimo sitne mane u našem izgovoru osjećamo se bolje i 5% više samouvjerenije u situacijama javnog nastupa ili izjave pred kamerama.

Pripremite se za izlaganje

Neupitno je da vi raspolažete svim informacijama i analizama koje su vezane za temu o kojoj ćete govoriti zato ne trebate biti pod tremom da ćete nešto pogrešno reći jer za to nema nikakve šanse. Bilo da se radi o izjavi za medije, pitchu, seminaru ili običnoj prezentaciji morate se pripremiti tako da budete osoba koja barata svim informacijama.

Strukturirajte sve što želite reći u smislene cjeline. Sjetite se samo zadaćnice iz hrvatskog u osnovnoj školi: uvod, zaplet, vrhunac i zaključak. Upravo takva je i struktura govora, uz jaku argumentaciju onoga što govorite.

Pripremite svoju izjavu, govor ili prezentaciju tako da pokušate predvidjeti potencijalna otvorena pitanja i odmah dati odgovore na njih. Tako ćete se osjećati još samouvjerenije i sigurnije kada dođe vrijeme za spotlight.  

Ono što svakako preporučujem kao PR-ovka je da svoj vokabular prilagodite mediju i publici na koju se ona odnosi. Primjerice, koristite vokabular koji je razumljiv običnom čovjeku ako dajete izjavu o vašoj farmaceutskoj tvrtki koja će biti emitirana u dnevniku. Ako je vaša izjava namijenjena za stručni časopis ili specijalizirani članak onda slobodno koristite stručni vokabular.

Dobrom pripremom i govornim vježbama možete stati na kraj i svim dosadnim poštapalicama kojima se često koristimo.

Praksom do savršenstva i nestat će strah od kamere

Kada imam važnu prezentaciju obično volim iskoristiti prisutnost ukućana kako bih pred njima izvježbala svoj javni nastup. Ako je riječ o intervjuu ili izjavi za medije najučinkovitija mi je priprema vježbanje u kameru svog mobitela i snimanje video klipa.

Ove dvije metode su se pokazale zaista korisnima u bilo kojoj prilici. Ukućani će vam biti najbolji sudci, a pregledavajući snimljeni klip ćete same vidjeti jeste li i gdje griješile te što trebate popraviti.

Obraćate se jednoj osobi

Ako krenete razmišljati koliko ljudi će vidjeti vašu izjavu već ste izgubili bitku s tremom. Kamera je samo stroj. Iza njezine leće ne čuči 4 milijuna ljudi. Tu ste samo vi i novinar (i kamerman). Kada dajete izjavu za medije ili intervju pred kamerom nemojte gledati u nju već u novinara. S njim razgovarate!


Pročitajte više: Komuniciranje je novi izazov modernog poslovanja


Zaboravite da postoji taj aparat koji vas snima jer ćete vrlo vjerojatno početi gledati u kameru, a onda se i vrlo lako zapetljati u izjavi.

Ako imate obavezu održati govor ili prezentaciju pred skupom ljudi, vjerojatnost za tremu je veća. Pokušajte ignorirati masu, to jest svoj pogled i obraćanje usmjerite na pojedince. Prolazite pogledom po publici i tada ćete često naići na osobu koja klima od odobravanja što će vam dati vjetar u leđa. Ako ipak naiđete na osobu koja se s vama ne slaže, samo pređite dalje pogledom na sljedeću osobu. Ne dopustite da vas to omete, ipak se obraćate auditoriju većem od jedne osobe.

Za kraj mala poruka ohrabrenja: ako vas je netko zatražio izjavu ili da javno istupite ne trebate odmah pasti u nesvijest. Sjetite se da je ta osoba tražila ili predložila vas jer je sigurna da vi to možete izvesti i da baratate informacijama koje treba iznijeti.

Dakle sve je tu – vaše znanje i informiranost za početak, ali i vaše mišljenje. Uvježbajte svoj govorni aparat, pripremite se i krenite u bitku sa svojim strahom.

Autor: Gloria Mage, direktorica, Komunikativna agencija

Foto: Privatna arhiva, Pixabay/StockSnap

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -