Čak polovicu žena u menopauzi pogodi suhoća rodnice, kako ju liječiti?

Suhoća rodnice tegoba je koja se javlja u gotovo 20% osoba reproduktivne dobi te više od polovice onih u menopauzi. Do nje dolazi radi promjene hormona tijekom različitih životnih faza. S godinama se dotok krvi u rodnicu značajno smanjuje, a epitel rodnice postaje tanak, blijed i suh te se javlja suhoća.

Žene su rijetko sklone pričati o neugodnosti koju donosi suhoća rodnice, čak i s doktorom. No, bitno je za zapamtiti da je promjena hormona normalan proces i da ne treba postojati osjećaj srama oko ove teme. Jer sa suhoćom rodnice susreće se veliki broj žena, a radi se o često bolnom simptomu koji ima utjecaja na kvalitetu života.

Što uzrokuje suhoću rodnice?

Rodnicu prekriva tanak sloj vlažnog prekrivača. Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan, a normalan iscjedak pomaže uobičajenoj funkciji rodnice. U situacijama kada se njegova proizvodnja smanjuje, javlja se suhoća rodnice. Razlozi zašto do toga dolazi je mnogo, ali najčešće se radi o količini i produkciji hormona.

Jedan je od najčešćih uzroka hormonski disbalans, s naglaskom na pad razine estrogena – ženskog spolnog hormona. S godinama se u tijelu stvara sve manje estrogena, a to dovodi i do menopauze koja se najviše dovodi u korelaciju sa suhoćom rodnice. Međutim, menopauza nije i jedini razlog. Smanjenje proizvodnje estrogena javlja se u prvim danima menstruacije kao i kod trudnoće i dojilja.


Pročitaj više: Bakterijska vaginoza – kako ju otkriti i liječiti?


Suhoću mogu uzrokovati životne navike navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, neispravan način prehrane pa čak i rigorozno vježbanje. Povećani stres i depresija također mogu biti uzroci suhoće rodnice, a može se javiti i u situacijama vezanima za druge zdravstvene probleme kao što su kemoterapija, zračenje i uzimanje hormonalne kontracepcije. Uzroka je mnogo, a razlikuju se, kao i simptomi, od osobe do osobe.

Prepoznajte simptome suhoće rodnice

Prvi znak koji primijetimo je nelagoda u predjelu rodnice i zdjelice nakon čega slijede peckanje i svrbež. Simptomi se pojačavaju prilikom različitih aktivnosti, posebice prilikom spolnog odnosa koji je nerijetko u toj situaciji bolan. Sve to rezultira gubitkom želje za seksom.

Drugi simptomi uključuju osjećaj žarenja, otečenost i crvenilo, lagano krvarenje nakon spolnog odnosa. Također, javlja se i povećana vjerojatnost pojave infekcija urinarnog trakta kojih se onda teško riješiti.

Suhoća rodnice utječe i na mentalno zdravlje. Kod hormonskog disbalansa i fluktuacija javljaju se promjene raspoloženja, a primjećuju se i depresija i tjeskoba, čak i kod osoba koje se s time nisu susrele ranije u životu.

Je li ju moguće spriječiti?

Moguće je obratiti pažnju na njegu i brigu o rodnici kako bismo spriječili pojavu suhoće. Trebali bi se izbjegavati proizvodi za njegu kože i intimnog područja koji odskaču od  neutralnog pH balansa kao i korištenje prezervativa koji u sebi sadrže Nonoyxnol-9. Također, preporučuje se smanjenje unosa nikotina i alkohola u organizam.

Ipak, treba se zapamtiti kako se s vremenom tijelo i hormoni mijenjaju. Rodnica se s godinama stanjuje i postaje manje elastična, a sekret se izlučuje u manjim količinama zbog smanjene razine estrogena. Promjene na rodnici koje su povezane s godinama ne mogu se izbjeći.


Pročitaj više: Kako stres negativno utječe na plodnost i intimno zdravlje?


Kako ublažiti simptome suhoće rodnice

Ako se izbjegava tretiranje suhoće, ona s vremenom zna biti sve bolnija i neugodnija. Treba se djelovati pravovremeno te prije svega se preporučuje obratiti se liječniku.

Jedna od najčešćih terapija jest hormonska terapija. Ipak, veliki broj žena skloniji je okrenuti se lijekovima i drugim načinima terapije koji izbjegavaju unošenje dodatnih hormona. Gynofit gel za ovlaživanje nudi upravo to.

Izrađen u suradnji s ginekolozima, gel za ovlaživanje Gynofit pruža neposredno olakšanje suhoće rodnice. Brzo i prirodno vlaži sluznicu rodnice koliko joj je potrebno, štiteći tanku stijenku od nadraženosti. Izrađen bez hormona, boja i mirisa, Gynofit gel podupire razvoj flore rodnice te jačanje njenog tkiva. Uz to, gel je moguće koristiti s kondomima, a može se koristiti i kao lubrikant.

Gynofit gel za ovlaživanje pruža dugotrajan učinak vlažnosti, a nanosi se higijenskim jednokratnim aplikatorom, najbolje tijekom dana. Zadržava se na mjestu na koje je aplicirano te tako izbjegava nepoželjno curenje. Zategnutost, svrbež ili peckanje će se ublažiti dok istovremeno osnažuje vašu rodnicu.

Članak je pripremljen u suradnji s Oktal Pharma.

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -