Bakterijska vaginoza – kako ju otkriti i liječiti?

Jedna od tri žene barem se jednom u životu susretne s bakterijskom vaginozom. Bakterijska vaginoza često je uzrokovana bakterijom Gardnerella vaginalis, a predstavlja jednu od najčešćih infekcija rodnice. Ova infekcija češća je u žena reproduktivne dobi, a prepoznatljiva je po specifičnim simptomima poput promjene mirisa i pojačanog iscjetka.

Bakterijska vaginoza je neugodno stanje koje može narušiti kvalitetu života. Tome posebno doprinosi i činjenica da je ova infekcija često sklona povratku, osobito ako je u podlozi njezina nastanka kroničan stres, nepravilne higijenske navike i neodgovorno spolno ponašanje.

Važno je istaknuti da se može uspješno liječiti, a u nekim slučajevima i spriječiti. U nastavku pročitajte što je bakterijska vaginoza, kako do nje dolazi, ali i kako ju zaliječiti.

Kad posumnjati na bakterijsku vaginozu?

Bakterijska vaginoza prepoznatljiva je po promjeni mirisa ‘tamo dolje’. Karakterističan ‘riblji’ miris jedan je od najuočljivijih simptoma bakterijske vaginoze. Prati ga i pojačani iscjedak.Kod oboljelih od ove infekcije iscjedak postaje obilan i može mijenjati boju i konzistenciju. Nije rijetkost da boja postane sivkasta ili bijela, a ponekad i tekstura postane gušća no uobičajeno.

Bakterijsku vaginozu prati osjećaj peckanja, bol i/ili svrbež u području rodnice, a karakterizira ju i bol ili nelagoda za vrijeme spolnog odnosa. Također, upravo nakon spolnog odnosa te menstruacije je karakterističan miris vaginalnog iscjetka izraženiji, a u ponekim se slučajevima može javiti i osjećaj peckanja prilikom mokrenja.

Važno je napomenuti da neki od navedenih simptoma mogu biti znak gljivične infekcije ili čak neke od spolno prenosivih bolesti. Stoga se za dijagnozu i pravilno liječenje treba javiti ginekologu.


Pročitajte više: U Hrvatskoj kućni porod može samo ‘na crno’. Nereguliran na štetu majki i beba


Što se događa u tijelu?

Vaginalna mikroflora je kompleksna zajednica različitih mikroorganizama. Tu se nalaze različite bakterije, virusi, gljivice… I to je normalno! Iako ne zvuči baš najbolje reći da nam u rodnici žive bakterije – one su i više nego korisne. Te bakterije, primjerice, održavaju njezin pH i sudjeluju u brojnim fiziološkim procesima.

Kad je žena zdrava odnosno u takozvanim normalnim uvjetima, u rodnici prevladavaju „dobre” bakterije koje se nazivaju laktobacili. To su bakterije mliječne kiseline koje posjeduju određena pozitivna svojstva kojima održavaju zdravu ravnotežu flore rodnice.

Ako dođe do smanjenja broja laktobacila i nadjača ih broj drugih mikroorganizama u rodnici, javljaju se stanja poput gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze. Do smanjenja tih dobrih bakterija može doći zbog vanjskih čimbenika ili zdravstvenih stanja. Čim oni opadnu, opada  pH rodnice, odnosno dolazi do smanjenja njezine kiselosti što pogoduje rastu ”loših” mikroorganizama, a osobito bakterije koja se zove Gardnerella vaginalis. Smatra se da je upravo ta bakterija glavni krivac za razvoj bakterijske vaginoze.

Ova se bakterija inače može naći u debelom crijevu, maternici i rodnici. Ne stvara probleme ako je brojčano nadvladana dobrim bakterijama u rodnici. Ova bakterija ne smatra se zaraznom bakterijom u pravom smislu te riječi, ali se pokazalo da se nezaštićenim spolnim odnosom može prenijeti s jednog partnera na drugog i na taj način poremetiti urednu vaginalnu mikrofloru.

Bakterijska vaginoza – što ju sve može izazvati

Žene koje su spolno aktivne, osobito one koje imaju više partnera ili su nedavno promijenile partnera, u većem su riziku od razvoja ove infekcije. Osim toga, nepravilne higijenske navike poput ispiranja rodnice ili korištenja neprimjerenih higijenskih proizvoda na intimnom području mogu doprinijeti narušavanju zdrave vaginalne mikroflore.

Također, korištenje određenih lijekova može narušiti ravnotežu bakterija u rodnici. To mogu biti, primjerice, antibiotici ili kontracepcijske pilule. Također, kontakt s kemikalijama u bazenima može povećati rizik od bakterijske vaginoze, ali i pretjerana intimna njega u pogledu uporabe agresivnih sredstava za intimnu higijenu može oštetiti prirodnu floru rodnice.

Čimbenici poput stresa i emocionalnog naprezanja mogu utjecati na imunološki sustav i povećati osjetljivost na infekcije, ali promjene u hormonskoj razini, poput onih tijekom menstruacije, trudnoće ili menopauze. Također, osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja bakterijske vaginoze.

Kako prevenirati bakterijsku vaginozu? Koristite blagi sapun za intimnu njegu ili samo vodu kako biste izbjegli iritaciju. Izbjegavajte pretjeranu intimnu higijenu koja može oštetiti korisne bakterije, a veliku ulogu igra i redovito mijenjanje tampona i uložaka kako biste smanjili rizik od infekcija.


Pročitajte više: Mara Doljak iz Aromare: „Cilj mi je vratiti prirodu u našu svakodnevicu


Liječenje bakterijske vaginoze

Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom razvijen je u suradnji s  ginekolozima i stvoren kako bi pomogao u regulaciji pH rodnice i vraćanju ravnoteže vaginalne flore. Može se koristiti preventivno ili kao pomoć u slučaju infekcije, bez obzira radi li se o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji.

Njegova namjena je kratkotrajna primjena (od 6 do 12 dana) u slučaju bakterijske vaginoze i infekcije rodnice gljivicama iz roda kvasnica. Brzo ublažava simptome svrbeža, pečenja, crvenila, nadraženost i neugodna miris, te pomaže jačanju prirodne sposobnosti vašeg tijela da se obrani od pretjeranog razmnožavanja bakterija i gljivica.


Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom pakiran je u praktične i higijenske aplikatore, koje je najbolje primijeniti prije odlaska na spavanje. Ako imate simptome infekcije, tijekom 6 do 12 dana primjenjujete jedan aplikator dnevno do povlačenja simptoma. Ako želite djelovati preventivno, primjenjujete jedan aplikator dnevno tijekom jednog ili dva dana nakon mjesečnice, posjete bazenima ili spolnog odnosa.

Ako se unatoč pravilnoj primjeni simptomi nisu ublažili, obratite se svom liječniku ili ljekarniku nakon najkasnije 12 dana neprekinute primjene.

Koja je razlika gljivične i bakterijske infekcije rodnice?

Rijetko koja žena se barem jednom u životu nije susrela s nekom od vaginalnih infekcija. Svrbež, crvenilo, nelagoda i bol samo su neki od simptoma koji upućuju na postojeću infekciju. Više od 60 posto vaginalnih tegoba je uzrokovano bakterijskom infekcijom, a gljivice su uzrok u 25 posto slučajeva. Preostalih 15 posto otpada na kombinaciju bakterijske i gljivične infekcije ili uzrok nije poznat. 

Iako postoje neke razlike, načelno bez mikoroskopske analize nije moguće razlikovati bakterijsku i gljivičnu infekciju. Bakterijsku vaginozu uzrokuju bakterije, najčešće Gardnerella vaginalis. Uobičajeni simptomi su osjećaj pečenja, svrbež ili bol te pojačan iscjedak manje gustoće, sive ili bijele boje kojeg karakterizira specifičan, neugodan miris po ribi. S druge strane, uzročnik gljivične infekcije u većini slučajeva su gljivice iz roda Candida – Candida albicans ili, rjeđe, Candida glabrata. Simptomi su najčešće gusti iscjedak bijele boje siraste strukture s blagim mirisom, izrazit svrbež, crvenilo i oticanje kao i bol prilikom spolnog odnosa ili mokrenja.

I u jednom i u drugom slučaju rješenje za normalizacija pH rodnice su proizvodi s mliječnom kiselinom. Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom medicinski je proizvod u gelu čiji je glavni sastojak mliječna kiselina koja je ključna za održavanje kiselosti, odnosno niske pH vrijednosti rodnice koja je potrebna kako bi se spriječio prekomjeran rast mikroorganizama i posljedična upala.

Članak je pripremljen u suradnji s Oktal Pharma.

Foto: Canva / Oktal Pharma

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -