Svjetska trgovinska organizacija po prvi put ima generalnu direktoricu!

Veliki pomak za žene napravila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odabirom Ngozi Okonjo-Iwela za novu generalnu direktoricu. Bivša nigerijska ministrica financija tako je postala prva žena i prva Afrikanka koja je vodilo globalnu trgovinsku organizaciju.


Pročitajte više: WTO će po prvi put u povijesti voditi žena, a bira se između ovih svjetskih liderica!


Prioritet – borba protiv korona virusa

Preko sto pedeset članova WTO-a jednoglasno je odabralo 66-godišnju ekonomisticu za novu generalnu direktoricu i time su joj omogućili da preuzme četverogodišnji mandat. Na svoje će mjesto stupiti 1. ožujka.

Okonjo-Iweala rekla je za CNN da joj je prioritet jačanje globalnih napora u borbi protiv koronavirusa.

„Jedan od glavnih prioriteta koje imam, a strastvena sam oko toga je kako trgovina i WTO mogu igrati jaču ulogu u donošenju rješenja za pandemiju Covid-19, kako na zdravstvenoj, tako i na ekonomskoj razini”, rekla je za CNN.

Nova generalna direktorica je rekla da dok se gospodarski oporavak oslanja na trgovinu, rješavanje javnozdravstvenih izazova zahtijeva i “kvalitetnu trgovinu”. “Za gospodarski oporavak potrebna nam je trgovina. A kako bismo riješili probleme javnog zdravstva, potrebna su nam dobra trgovinska pravila koja će omogućiti pristup i pravičnost cjepiva, te terapije i dijagnostike.”

Ngozi Okonjo-Iweala je duže vrijeme bila poznata kao jedna od najizglednijih kandidatkinja za čelnu poziciju u WTO-u. Obnašala je dužnost nigerijske ministrice financija, a ima i nevjerojatno 25-godišnje iskustvo s radom u Svjetskoj banci. Uz to je bila predsjednica Saveza za cjepiva Gavi, hvalevrijedne inicijative koja je pomogla u cijepljenju milijuna djece u cijelom svijetu.


Pročitajte više: Christine Lagarde – žena koju slušaju državnici diljem svijeta


Iako u svojoj karijeri nije imala toliko iskustva s trgovinskom politikom kao ostali kandidati, njezin rad ekonomistice za razvoj i ministrice financija potvrđuje da se često morala baviti međunarodnom trgovinom. I ne samo to, u istoj je bila itekako uspješna i učinkovita.

U nedavnom intervjuu komentirala je potrebu reforme 26-godišnje organizacije. “Osjećam se uzbuđeno i istodobno uplašeno. Radujem se izazovu, potrebne su duboke reforme kako bi se napravio rebranding i promijenila pozicija organizacije. “

Organizacija sa sjedištem u Ženevi, koju sada vodi, podignuta je radi promicanja otvorene trgovine među zemljama i mjere mandata za međunarodnu trgovinu sa svojih 164 zemlje članice. Svjetska trgovinska organizacija je bez čelnika od prošlog kolovoza, kada je brazilski diplomat Roberto Azevêdo odstupio godinu dana ranije od planiranog.

Foto: WTO

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -