Njihovi su glasovi svakodnevno s vama! Ove žene su budućnost radija u Hrvatskoj

Zvukovi jutra, taktovi popodnevnog šušura i tišina noći koju prekida samo šum valova radija – dobrodošli u svijet radija. Danas obilježavamo Svjetski dan radija, a mi smo odlučili predstaviti vam niz mladih ženskih glasova koji donose svježinu ovom dinamičnom mediju. Zagrebimo iza površine frekvencija i upoznajmo mlade radijske voditeljice koje su puls radija u Hrvatskoj. Do sad ste im zasigurno čuli glas – evo tko se iza njega krije.

Anamarija Šebalj, Media Servis

Kada je bila uživo u programu, naravno da se dogodilo da krivo pročita neku riječ. Bilo bi joj neugodno, iako to zapravo nije ništa strašno i nitko to ne zamjera – publika ponajmanje. Ali najveći joj je ‘blam’ bio kada je tijekom vođenja 15-minutne emisije uživo ‘puknula’ u smijeh toliko jako da je jedva jedvice završila rečenicu. To je bio slučaj zbog kojeg se najviše do sad „zacrvenjela“ u eteru. Podijelila je tu dogodovštinu s nama Anamarija Šebalj, mlada novinarka radijske agencije Media servis.

radijske voditeljice

Iako već na sam spomen ‘agencija’ zamišljamo ozbiljnu mašineriju, Anamarija nam pokazuje da dobre zabave kod njih itekako ima. Tek je nogom kročila s Fakulteta političkih znanosti, gdje je studirala novinarstva upravo sa željom da bude radijska novinarka, a iza sebe već ima šest godina radnog iskustva – u eteru je od svoje 19., od toga posljednje dvije na Media Servisu. Još u srednjoj školi znala je da želi raditi na radiju, a prvi je put velike, okrugle, meke radijske slušalice na glavu stavila u maloj redakciji Radija Student.

“Tamo sam prvi put pročitala uživo u eteru svoje prve vijesti”, prisjeća se perspektivna novinarka čiji biste bistri glas zasigurno prepoznali, koji god da radio najviše volite slušati – jer vijesti s Media Servisa emitiraju se na gotovo 50 radijskih postaja u čitavoj Hrvatskoj.

Nije voljela svoj glas

Dok joj je danas svakodnevica ući u eter i iako je cijeli život sanjala o radiju, priznaje da se početku plašila kako će zvučati jer – nikad nije voljela čuti svoj glas!

“Ali brzo se navikneš i bude ti potpuno prirodno”, opisuje Anamarija koja najviše boravi u Zagrebu, ali svaki slobodan trenutak voli provesti u svojoj Lici da napuni baterije. Tamo su, kaže, njezini mali gušti. A tamo je i cijela priča počela…

U mojoj kući uvijek se slušao radio, pa i dan danas. Doslovno otkada znam za sebe uvijek je u pozadini bilo nekog glasa i glazbe s radija. I tako sam tisuću puta kao mala pomislila kako je lijepo i zabavno raditi na radiju, imati priliku popričati sa slavnim osoba i slično. Sviđalo mi se baš sve kod toga posla, iako nisam znala kako sve to stvarno funkcionira”, prisjeća se mlada novinarka koja najviše uživa u tome što može o raznim temama čuti iz prve ruke, a poseban gušt joj je porazgovarati s osobama koje se određenom temom bave nakon što se „mikrofoni spuste“.

“I činjenica da znam da moj glas ‘ide van’ – baš kao što sam nekada o tome maštala”.


Pročitajte više: Novinarstvo – muški sport kojim se bave žene


Cvita Tudorović, bravo!

Mama – zovi me u 6 i provjeri jesam li budna! Kada prvi put zaspeš u smjenu, pušeš i na hladno, priča nam Cvita Tudorović, Pašmanka sa zagrebačkom adresom čiji zvonki glas i simpatičan prizvuk dalmatinske ‘riči’ slušate iz etera radija bravo!

Njezin se put ka radijskom eteru utabanao u srednjoj školi. S Pašmana je u školu putovala autobusom i trajektom – put je to koji je dosta trajao. Stavila bi slušalice u uši i uživala u valovima; i morskim i radijskim. Kao i svi mladi, dodaje. Razlika je jedino što su njezini kolege slagali svoje playliste, a Cvita je slušala – radio.

radijske voditeljice

“Ujutro. Popodne. Navečer… S vremenom mi više nije bila glazba na prvom mjestu, već govorni sadržaj, na njega sam se najviše fokusirala. Onda se povežeš s tim ljudima, voditeljima i doživljavaš radio drugačije. I tu je započela moja ljubav prema radiju, koju sam samo sve više njegovala. S vremenom sam radio vidjela u svom životu”, opisuje Cvita koja je, prije svega, mlada djevojka koja je tek krenula u ostvarenje svog životnog sna kada je posao u pitanju, ali i život općenito. Za sebe kaže da je ista osoba kada u eteru brava! i kada je doma.

‘Snaći se u sekundi i uživati u tome’

“Jer ima dana koji su super, kada se osjećaš naspavano i dobre volje, a ima dana kad ti nije baš do života. Ustaneš na lijevu nogu, znaš da danas nije tvoj dan, a mora biti…”, kaže Cvita koja je slušateljima radija bravo! vrlo brzo prirasla srcu – i uhu. No iako je već vrlo mlada osvojila eter najslušanijeg radija u Hrvatskoj, Cvita je skromna.

“Još puno toga moram naučiti i pokazati se, ali sve se stigne, sve ima svoje vrijeme. Po prirodi i jesam strpljiva, tako da se uopće ne brinem”.

Cvita je, kao Anamarija, tek izašla iz fakultetskih klupa. Njih dvije kolegice iz studentskih dana i s, njima srcu milog, Radija Student. Cvita je volontirala u informativnoj redakciji ovog studentskog radija, a već je tamo postala urednica. ‘Pravi’ put prema radiju započeo je nakon prakse na 3. godini faksa. Prvo se zaposlila na Enteru u informativnom dijelu, a zatim je na tom istom radiju bila i DJ (radijski voditelj). I onda je dobila priliku raditi na najslušanijem radiju u Hrvatskoj.

“Osim što je to nešto čemu se potajno nadaš, meni je to bilo još više drago u srcu jer je tu glazba s kojom sam odrasla, koja mi je bliska i radio koji sam slušala u svojim počecima”, priča nam mlada Cvita koja na bravu! trenutno radi kao producent u smjeni “Uhvati ritam”, budi se u 6 i 15, u 8 je na poslu, a u 9 u eteru. Najveći joj je gušt kad se upale mikrofoni jer nikad se ne zna u kojem će smjeru otići priča.

“U sekundi se zna sve promijeniti. To je zapravo ta čar posla, čar radija. Snaći se u sekundi i uživati u tome”.


Pročitajte više: Kako je živjela Marija Jurić Zagorka, prva europska novinarka


Ivona Ažić, Extra FM

Vrlo brzo publici se omilio Extra FM, a još brže su zamijetili Ivonu Ažić, mladu voditeljicu koja broji četiri godine rada u eteru – “sad kad to kažem, shvaćam koliko mi je vrijeme proletjelo!”. Prijavu za posao radijske voditeljice poslala je par minuta prije zatvaranja prijava jer – ma, zašto bi nju uzeli… Pa ipak – evo je! Bilo je to na prvoj godini fakulteta.

“Znala sam da to silno želim godinama, ali imala sam onaj nesigurni mindset ‘ma neće tebe sigurno odabrati, šta ti je'”, prisjeća se. Nakon niza audicija, krugova, edukacija i vježbi – san joj se ostvario.

radijske voditeljice

“Mislim da ću cijeli život pamtiti prvo javljanje u eter, neopisiv osjećaj, a bome i trema”, smije se simpatična Ivona koja se uvijek žali na manjak slobodnog vremena, ali i dalje sama sebi nalazi dodatne zadatke i – uvijek želi više.

“Kad uhvatim slobodno vrijeme najviše ga volim provoditi zapravo u miru, sa bliskim ljudima i svojim psom Dobrišom negdje u prirodi, tako punim baterije”. 

Sve oko nje je content

Taj mir potreban joj je jer – ‘ajd pričaj četiri sata i budi zanimljiv.

“Većina ljudi misli:  ‘Ma vi samo pričate, neš’ ti posla’, takvima volim reći da probaju samo jednom četiri sata pričati, biti zanimljivi, informirani, aktualni i ono najteže – prihvatljivi masi. E ako to uspiju, onda ide ostatak posla poput pripreme showa, istraživanja, miksanja glazbe, snimanja sadržaja za društvene mreže, komunikacije sa slušateljima, vođenja intervjua, smišljanja kreative….”

Ivona voli reći da posao radijskog voditelja traje 0-24h.

“Sve što vas okružuje prirodno postaje vaš content kojem nalazite način kako da ga predstavite u eteru. Volim reći da taj posao jednostavno živite”.

Prisjetila se i ona svojih najvećih gafova, a broj jedan zasigurno joj zauzima trenutak kad je za obljetnicu smrti jednog izvođača slučajno rekla da ju ‘slavimo’ umjesto ‘obilježavamo’.

“To i da hoću ne mogu zaboraviti, koliko sam htjela propasti u zemlju… Šta da kažem, trema je odradila svoje”, smije se Ivona.


Pročitajte više: Hrabra novinarka BBC-a uživo intervjuirala glasnogovornika talibana


Kasandra Fučijaš, Otvoreni radio

Kad nije na radiju, Kasandra Fučijaš s Otvorenog radija uživa hobijima kojima puni baterije. Uživa u fotografiji i uvijek gleda gdje može pobjeći i izgubiti se u nekoj šumi i planini, tamo najviše crpi inspiraciju za ovjekovječiti trenutke. A kad nije ni u eteru ni u šumi ili na planini, onda mašta o dalekim putovanjima, od kojih neka i ispuni.

I Kasandra je izašla iz karijerne kovačnice zvane Fakultet političkih znanosti, ali ona nije studirala Novinarstvo već Politologiju, ali uvijek ju je ‘škakljala’ ideja da bude radijska voditeljica. Zato je, kaže, odradila svoje što se studija tiče i ugrabila prvu priliku da uđe u radijske vode.

“Kako sam se nakon studija kratko vratila u rodni Bjelovar, tako sam odlučila svoju sreću okušati na lokalnoj radijskoj postaji – i uspjela. Nakon godine dana pojavio se oglas da Otvoreni traži kolegu i to je bio moj pokušaj broj dva da stvari dignem na viši nivo”.

Teži dio posla? Ne opsovati

I ponovno je uspjela. Na Otvorenom radiju uskoro će joj biti točno šest godina. Kako izgleda njezin tipičan radni dan – ono što je u eteru, to već znamo, ali – kako je van etera?

“Jedan tipičan dan na Otvorenom radiju uključuje prije svega pripremu showa, što mnoge iznenađuje radi predodžbe da je rad na radiju samo ta četiri sata kada voditelji pričaju u mikrofon! To je svakako najbolji dio rada, ali zahtjeva pripremu. Potrudimo se informirati prije svakog showa o aktualnostima iz države i svijeta, a onda kreće onaj ‘kreativni’ dio posla gdje nastojimo izvući razne perspektive na određenu temu. Bilo da je to neki običan događaj iz osobnih života ili neka zanimljivost koju nađemo u bespućima interneta. Osim što priprema obuhvaća dio u kojem se smišlja sadržaj, tu je i miksanje glazbe koja je predviđena za taj dan i šihtu prema planu i programu”, opisuje Kasandra.

I ona – gle čuda – najviše uživa u trenutcima etera kada se dogode neke neplanirane stvari, što je nekako i svojstveno Poslijepodnevu na Otvorenom.

“Slušatelj je taj kojem stvarno volimo prepustiti ‘stage’. Da nas sve zabave sasvim obični životni trenutci u kojima se svi na neki način pronalazimo. Iako u grubo planiramo teme, ostalo je sve slučajnost i trenutak. Koliko je dobro i zabavno, šanse za uspjeh, a i grešku su 50-50. A povratka i ispravka nema. Ta dinamika je nekako uzbudljiva”, kaže Kasandra kojoj je, priznaje, teži dio posla – ne opsovati!

“Ne sada kao kočijaš, ali one sitne slatke svakodnevne psovkice kojima njeguješ malog Balkanca u sebi“, smije se mlada voditeljica pa dodaje: radio je divan medij koji ima samo jedan izlaz i jednom kad nešto izađe, povratka nema.

Autorice: Korana Povijač i Petra Orešković

Foto: Privatne arhive sugovornica / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -