Kako da se nakon napornih dana na poslu cijeli tjedan vraćate u dom koji miriše na svježe cvijeće?

Svježe cvijeće u vazi svojim mirisom, ljepotom i šarenilom podiže energiju i raspoloženje nakon posla, ali i uljepšava svaki stol u vašem domu. Koje vrste cvijeća odabrati, kako ga pripremiti za vazu i brinuti o njemu kako bi ono trajalo što dulje? Monika Fulir iz tvrtke Fulir Dizajn koja je specijalizirana za cvjetne dekoracije za posebne prigode, s nama je podijelila nekoliko savjeta.

Koje vrste cvijeća birati za vazu?

Ako dobro brinete o svježem cvijeću, ono može zadržati svjež izgled u vazi od 7–12 dana, ali je ipak dobro birati vrste cvijeća koje traju dulje jer su nešto zahvalnije i otpornije. Fulir preporučuje ruže jer su one najdugotrajnije svježe cvijeće u vazi. Navodi da sezonsko cvijeće obično traje nešto kraće, ali su iznimka tulipani koji su se pokazali iznimno otpornom vrstom.

tulipani u vazi
sandkueken20

Pročitajte više: Tulipani – cvijeće koje svojom ljepotom i jednostavnošću priziva proljeće


Cvijeće prije svega morate podrezati 

Prije nego stavite vaš cvjetni aranžman u svježu vodu, cvijeće morate podrezati. Preporučuje se da ga podrežete pod kutom s oštrim škarama za vrt ili oštrim nožem, a pritom izbjegavajte tupe škare jer one prignječe vrhove i onemogućuju dotok vode u cvijeće.

life_on_curry

Kako bi spriječili razvoj bakterija, bilo bi dobro i maknuti listove s dijela stabljike koji je potopljen u vodi.

Kako pripremiti vodu za svježe cvijeće? 

“Voda za svježe cvijeće u vazi treba biti sobne temperature, ne prehladna i ne previše topla”, navodi Fulir. Kako bi što dulje zadržali svježinu cvijeća, mijenjajte vodu svaki dan ili barem svaka dva dana kako ona ne bi postala mutna.

teamofloristeria

U vodu možete staviti i šećer ili nabaviti pripravke u cvjećarnama koji produljuju vijek svježeg cvijeća u vazi.


Pročitajte više: Cvijeće u uredu za nove ideje


Kamo smjestiti svježe cvijeće u vazi u vašem domu? 

Za duljinu trajanja vašeg buketa u vazi, važno je i koji kutak doma će ono uljepšati.  Cvjećari najčešće drže svoje aranžmane u hladnim prostorijama. Fulir preporučuje da izbjegavate mjesta koja su izravno izložena suncu, a najdulje traje ipak u prostorijama nižih temperatura.

greydesign91

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -