Tajnica i direktorica

Tajnica naporno radi težak posao koji je malo cijenjen. Stoga ne očekujte da će vas više cijeniti ako se ponašate kao tajnica.

Tajnica u drugoj smjeni kod kuće i na poslu

Žene čeka druga smjena kod kuće. A često i na poslu obavljaju poslove koje su ih lijepo zamolili. Ako se prolila kava na sastanku, žena će obrisati. Treba rezervirati hotel, žena će. Nešto na brzinu iskopirati, žena će.

>>Stereotipi o ženama u ženama

Gordana Frgačić je u svojoj knjizi Zašto smo manje plaćene  sindromu tajnice posvetila cijelo jedno poglavlje. Nije loše nekom pomoći. Samo što se za takve sitne poslove uvijek traži pomoć od žene, a ne od muškarca. Te mikronejednakosti su jednostavno prešle iz svakodnevnog života gdje žene čiste, njeguju, kuhaju kave, planiraju obiteljske događaje u korporativni svijet. One su pomoć čak i ako su na istoj poziciji kao i onaj koji traži pomoć.

U tom poglavlju Gordana navodi nekoliko primjera u kojima se mnoge od nas mogu pronaći. Najupečatljivi je onaj gdje je kolega umjesto da se prijavi mailom za tvrtkin teambuilding navratio kod nje u ured i u prolazu je pitao kako je i da li se vide na teambuildingu. Time je smatrao da je stvar riješena i ostao je zaprepašten kada ga na mjestu događaja nije čekala rezervirana soba.

Ako vas smatraju pomoćnom radnom snagom, sigurno vas neće uzeti u obzir kad budu tražili dinamičnu osobu za izazovnu poziciju.

Čak se i na žene na jako važnim pozicijama gleda na način da su “one tu da počiste, uvedu reda”. Times Magazine je 2010 bivšu predsjednicu SEC-a Mary Schapiro,  Elizabeth Warren (kasnije postala senatorica), i Sheilu Bair, bivšu predsjednicu američke agencije za osiguranje depozita FDIC,  koje su uvele regulativu koja je postrožila način na koji Wall Street radi nakon izbijanja financijske krize, opisao na taj način. Bez obzira na način na koji su mediji to prikazali, ovo “čišćenje” nije imalo negativan utjecaj na njihove karijere, dapače.

I to upravo govori kada trebate preuzeti dodatni zadatak na poslu. Biti spreman uhvatiti se posla je odlična osobina ako se radi o poslu koji će vas istaknuti i iskoristiti vašu edukaciju i iskustvo. Kuhanje kava i čišćenje će vam samo nanijeti štetu.

Kako se suprotstaviti?

Gordana preporuča da svaki dan vježbate  rečenicu “Žao mi je, ali ne mogu”.  “Radno mjesto nije vaš dom, tu niste dužni brinuti se o nikome. Ako i pristanete, dajte im jasno do znanja da je to iznimka jer će se u protivnom to ubrzo podrazumijevati kao vaša dužnost.” I ne javljate se dobrovoljno za zadatke samo zato što vam se čine kao “ženski” , preporuča ona.

Foto: Dreamstime/Elnur

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -