Ove vrijednosti su tajna uspješnosti Takede – najstarije i najveće japanske farmaceutske tvrtke!

Najuspješnije svjetske tvrtke nisu se izgradile preko noći. Jedna od deset najuspješnijih farmaceutskih tvrtki na svijetu je Takeda, a glavna direktorica tvrtke za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu, Viktorija Zadro Huml, otkrila nam je tajnu uspješnosti ove tvrtke.


Pročitajte više: Ana Ražov: Od očajne samohrane majke koja nema djetetu za mlijeko do uspješne i zadovoljne poslovne žene


Zašto je Takeda “Top Employer”?

Takeda, farmaceutska tvrtka koja broji preko 50 000 zaposlenika i poslovanje u vrijednosti od 30 milijardi dolara (prošle godine), poznata je kao jedan od najboljih poslodavaca, ali i kao tvrtka prijatelj obitelji. Nije ni čudno što je već treću godinu osvojila nagradu “Top Employer”.

Prije dvije godine, Takeda je kao tvrtka koja se bavi razvojem inovacija u onkologiji i gastroenterologiji kupila tvrtku Shire, koja je imala vrlo razvijeno poslovanje u rijetkim bolestima, neuroznanosti, te lijekovima koji se proizvode iz plazme i krvnih derivata, u to doba vrlo sličnu po veličini.

Prilikom spajanja vrijednog 60 milijardi dolara, korporacije od 25 000 zaposlenika svaka, imale su svoju filozofiju i način poslovanja. Integracija je zahtijevala prilagodbu Takedinim vrijednostima.

Takedizmi – vrijednosti bazirane na preko 240 godina staroj tradiciji

Iako najstarija i najveća japanska farmaceutska firma ukorijenjena u tradicijama, Takeda je danas globalna, moderna farmaceutska kompanija koja ima svoje vrijednosti bazirane na preko 240 godina staroj tradiciji – takedizme.


Pročitajte više: Stvaranje vlastitog sustava vrijednosti je prvi korak u kreiranju kvalitetne marketinške strategije!


Osnovni principi, odnosno vrijednosti prema kojima Takeda posluje su integritet, jednakost, poštenje i ustrajnost. Princip na temelju kojeg tvrtka donosi odluke zove se PTRB (People, Trust, Reputation, Business). Na prvom mjestu su ljudi, pacijenti kao najranjiviji članovi društva i oni su razlog zbog kojeg zaposlenici odlaze na posao. Tu je i povjerenje koje tvrtka gradi prema društvu, ali i međusobno povjerenje među zaposlenicima. Na trećem mjestu je reputacija, a na posljednjem posao.

“Ako prve tri stvari odradimo kako treba, ako razmišljamo i djelujemo tako da činimo ono što je najbolje za pacijenta i za nas kao zaposlenike, a pritom gradimo povjerenje i reputaciju, slijedi dugoročno održivo poslovanje i to je odlika jedne velike japanske firme.”

Viktorija je zahvalna što radi u korporaciji čije se vrijednosti poklapaju s njezinima, a kako to bude u velikim svjetskim korporacijama, lideri prolaze razne edukacije kako bi osvijestili sebe i svoje vrijednosti. Ona je nedavno prošla edukaciju koja ju je iskristalizirala kao lidera te usmjerila u kakvog se lidera želi razvijati.

Kroz to je razvila i osobni potpis managerice i liderice, a kroz cijeli je proces naučila ono najbitnije – odgovoriti si na pitanje zašto svaki dan dolazi na posao?

“Velik dio mog zašto dolazi iz toga što imam osjećaj da stvarno nekome mogu pomoći i da kroz ono što radim, mogu promijeniti nečiji svijet. Pogotovo kad pričamo o bolesnicima koji boluju od rijetkih bolesti, od raznih karcinoma. S druge strane, ja i dalje želim učiti kako najbolje raditi, a to znači spojiti svoje vrijednosti i svoje znanje. Jedna od mojih prvih vrijednosti je obitelj. Kao osoba sam vrlo ustrajna, a moja ustrajnost i moja pozitivnost je ono što me nosilo kroz puno i lijepih i teških i, dan danas, ponekad i izazovnih trenutaka u poslovnom i u osobnom životu.”

Zašto je Dora iz “Potrage za Nemom” uzor u poslovnom svijetu?

Kao majka dvoje djece, Viktorija je upoznata s raznim filmovima pa, kada je riječ o životnoj filozofiji, ona se uspoređuje s Dorom iz “Potraga za Nemom” koja samo pliva i iako pati od gubitka pamćenja, to joj omogućava da svaki dan gleda s novim svježim pogledom na svijet ostavljajući jučer iza sebe.

“Ako na svijet i sve što vas okružuje stalno gledate novim pogledom, imat ćete nove ideje. Ako svaki put na problem gledate ponovno i tražite neko rješenje, sretniji ste, pozitivniji, imate više energije, bolje se oporavljate i od vlastitih grešaka koje, priznajmo si, svi redovito činimo.”

Ako na situacije gledate kroz pozitivu i na iznenađenja reagirate pozitivno, puno će vam lakše biti prolaziti kroz sve što vam život nosi, smatra Viktorija.

“Moja poruka za žene u poslovanju je: Budite svoje, nemojte se bojati biti žene, imajte svoju osobnost. Naravno da moramo biti profesionalni, puno raditi, učiti, razvijati se, ali nemojte zaboraviti sebe jer kad se sjetite sebe, sjetit ćete se i onih koji su oko vas i onda ćete svemu što vam u životu dolazi, prilaziti kao da je avantura. Tako ćete biti blagi prvo prema sebi, a onda i prema svojim kolegama te ćete shvatiti kad nekome treba pomoć ili priznati kada vama treba.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -