Iz inspirativnih priča znanstvenica smo zaključili: Svijet treba znanost, a znanost treba žene!

Mreža žena u biznisu Women in Adria u suradnji s kanadskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj održala je prvu online konferenciju “Žene u znanosti i farmaceutskom biznisu” i zaključak je – svijet treba više znanstvenica. Inspirativne priče o uspjehu iz Hrvatske, motivirat će da znanost kao karijerni smjer odaberu i one djevojke koje razmišljaju o upisu fakulteta ili oni koje su već na studiju jer znanstvenice su budućnost.


Pročitajte više: Menadžerice iz farma biznisa na našoj konferenciji će otkriti kako spojiti znanost i biznis!


I muškarci i žene trebaju biti zagovornici ravnopravnosti

Irena Sarić Dombaj iz L’Oreala s ponosom je podržala ovu konferenciju jer L’Oreal od 1998. godine dijeli stipendije “Za žene u znanosti”, a stipendija je dodijeljena 3,390 žena. Isto tako, otkrila je da Hrvatska ima veći postotak žena koje se aktivno bave znanošću u odnosu na europski i svjetski standard. Od ukupnog broja znanstvenika u Hrvatskoj 48,4% čine žene, u Europi 40%, a u svijetu 29%.

Irena Sarić Dombar

Hrvatska je jedna od zemalja EU s najmanjom razlikom u plaćama između znanstvenika i znanstvenica. Na razini EU razlika između plaća je 16%, dok je u Hrvatskoj 11.2% „Svijet treba znanost, a znanost treba žene”, istaknula je Irena.

Sudionice je pozdravio Alan Bowman, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, koji je ponosno istaknuo da je ambasador države u kojoj 50% ambasadorica, ali i dodao da je ravnopravnost borba opa spola. “I muškarci i žene trebaju biti zagovornici ravnopravnosti. Svijet koji ima više žena u biznisu, sigurnosti i znanosti znači bolji svijet”, istaknuo je veleposlanik.

Umrežite se!

Kako bi došlo do promjena u ravnopravnosti, ali i prilika za žene, potreban je networking, istaknula je Antonia Ressler, znanstvenica i zaposlenica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Svoj istraživački rad usmjerila je na biomaterijale za oštećena tkiva, međutim njezina umreženost joj je pomogla da održi predavanja u SAD-u, Južnoj Koreji te dobije priliku za rad u drugim državama. “Kad se stvori dobra mreža, prilike dolaze same, ljudi vas pronalaze, a mogućnosti su beskrajne.”

znanstvenice
Antonia Ressler

S njom se slaže i Adrijana Vinter, danas predsjednica uprave Fidelte koja je otkrila svoju tajnu karijernog uspjeha:

  • Fokus, posvećenost i strast
  • Obrazovanje, informiranost i umreženost
  • Planirati i biti spreman
  • Opustiti se, prihvatiti izazov i zadržati pozitivan duh

Pročitajte više: Ove mlade znanstvenice grade svjetske karijere iz Hrvatske, ne propustite ih čuti na našoj konferenciji 11.2.!


znanstvenice
Adrijana Vinter

Izazove treba prihvatiti, ali ponekad je teško nositi se s njima. Nataša Vučemilović – Alagić, doktorandica koja živi na relaciji Hrvatska-Njemačka, morala se nositi s izazovom toga što je jedina žena u timu i priznaje da se neko vrijeme morala boriti za svoje mjesto. No, isto tako istaknula je da je ravnopravnost zajednička borba, ali da žene imaju posebnu ulogu. “Mislim da se žene trebaju osnaživati i zajedno graditi ravnopravniji svijet”, istaknula je Nataša.

znanstvenice

Kakvu ulogu u znanosti ima neverbalna komunikacija? Zapravo jako veliku, istaknula je Tanja Pureta iz tvrtke Ramiro. “Kako bismo prenijeli poruku, činjenice i znanje koje je važno, moramo znati kakva je naša neverbalna komunikacija. Riječi dolaze do izražaja ako je naša neverbalna komunikacija pristupačna, samopouzdana. Ako smo hladni, riječi možda neće doprijeti do sugovornika.”

znanstvenice

Future leaders 2021 – Znanost i farmaceutike

Uz to što smo prvi put održali konferenciju za žene u znanosti i farmaceutskom biznisu, Tanja Pureta (RAMIRO) je vršila selekciju za nagrade Future leaders 2021 za Znanost i farmaceutiku. Nagradu su dobile Ivana Ćustić (Fidelta), Barbara Gregurek (Pliva) i Nataša Grulović (Sanofi).

Majčinstvo i znanstvena karijera

Karijera u znanosti po svojoj prirodi nije posao 9-5 te vrši pritisak na privatni život i/ili zdravlje. Znanost traži da se uvijek obrazujete i dalje tražite, a sve to se može odraziti na ostale aspekte života. Usprkos činjenici da znanost zahtijeva razmišljanje izvan okvira, karijeru u znanosti prate rigorozna pravila. No, Marina Martinović Kavur je pronašla u Hrvatskoj savršenu ravnotežu privatnog i poslovnog života.

znanstvenice

Pročitajte više: GlycanAge će utvrditi biološku dob vašeg organizma, ispitali smo kako!


Brojne znanstvenice se susreću s predrasudama, a na njih nije bila imuna ni Miranda Sertić, docentica na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova, no ona ih je ignorirala. “Predrasuda je da uspješna znanstvenica ne može imati više od jednog djeteta – itekako može. Ne dajte da vam drugi, ali i vi sebi sami namećete stereotipe. Budite zadovoljni što dajete sve od sebe, nemojte sumnjati u svoja postignuća i ono sve što možete ostvariti.”

znanstvenice
Miranda Sertić

Možemo biti što god želimo!

Jadranka Jančić Babić poručila je da treba prihvaćati promjene kad nam dolaze jer ćemo jedino tako moći ostvariti svoje ciljeve.

“Gradite život, a ne životopis! Uživajte u životu, ne dajte da vas loši kolege i prijatelji zaustave. Prilagodba, prilagodba!”

Jadranka Jančić Babić
Jadranka Jančić Babić

Kako bismo se uspjele prilagoditi i gledati stvari na drugačiji način, Nataša Kličko dala je savjet koji bi dala mlađoj sebi. “Moraš biti svjestan godina koje su te oblikovale. Mi se vrlo često nosimo s problemima na isti način na koji smo se nosili s njima prvi put, ali trebamo ih odbaciti i pronaći nove načine.”

Nataša Kličko

Zajedno su održale predavanje tri zaposlenice Takeda: Viktorija Zadro Huml, Željka Vukelić i Ana Ražov koje su istaknule da u svakom danu treba vidjeti nešto pozitivno i odabrati kompaniju koja se slaže s našim osobnima vrijednostima kako bismo u njoj mogli rasti.

Viktorija Zadro Huml, Željka Vukelić i Ana Ražov

Konferenciju je zatvorila Vedrana Sokač Brataljenović ističe da ne trebamo dopustiti predrasudama da nas zaustave. “Bez obzira na razlike u spolu, dobu, rasi, možemo biti što god želimo.”

znanstvenice
Vedrana Sokač Brataljenović

Konferenciju su podržali L’Oreal, Pliva, Takeda, Sanofi, Ramiro i Fidelta.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -